Monday, October 3, 2011

MY WEDDING PREP - KURSUS KAHWIN @ TTDI

Meow!!

YEAY DAH VOLEH KAHWIN...!!! haahhaa..

gilos da renee ni kan.. sijil pun xsiap lagi daaa.. ;p Ok for those yg xtau, last weekend i gi kursus kahwin..SORANG2 okeh. My fiance dah penah pegi dulu2 with his sister, plus dia keje last weekend. So dari tak buat ape i pun daftar my name for kursus kawen..tak dpt nak pegi wedding kina and intan, anyways congratz to both brides, they're all extremely gorgeous!! :)

Sape2 yang belum pegi kursus kahwin, here's some info i can share with you..sorry no pics from me, i kan miskin..pakai cokia jer..huhu T_T

WHERE?
located at MASJID AT-TAQWA, JALAN DATUK SULAIMAN. dekat je ngan O.utama (opposite)

FEE?
RM80 only and you'll get 1file with timetable and guide book on marriage from JAWI. Food served 3times, tea time on first day, breakfast and lunch on second day. Food dia sedap! yang lunch on second day tu dpt nasik minyak org kawen okeh.. ;) 
Rm80 ALL IN, NO EXTRA CHARGES!

PERSON IN CHARGE
kak ana and her hubby (xpenah jumpa). Kak ana tu mmg best! sporting abes..eveytime ada break je dia dtg borak2 wif me and my new frens.. (eceh perasan special lak kan..haha ;p)
if anything you can call her 012-9783149

OTHER INFOS
- Starts from 2pm-6pm (Saturday), and 8.30-4pm (Sunday).
- Sijil akan di keluarkan oleh JAWI dan ia sahlaku di seluruh negara tanpa had masa
- Terdapat 11 tajuk untuk di ketahui seperti ibadah, akidah, hubungan suami-isteri, akhlak, pengurusan stress, konflik, prosedur & undang-undang rumahtangga seperti nikah cerai dan rujuk.
-Sijil will be ready by this wednesday. bagus kan? i heard ada tempat2 lain sampai berminggu2
-parking area very convenient, byk parking space (area masjid kan)
-air conditioned room and very comfortable (but last weekend i pegi agak penuh gak, dpt seat paling belakang..best! haha ;p)


WHAT DID I LEARNED?
i blaja ni.. hahaha..joking. ni namanye xde keje..pantang ada pen/pencil wif paper.. abes hancur kertas tu..but i dpt ideas for my project:X mase tgh kursus tu, so tu sketch cepat2 takut lupa idea tu.. hehe ;p ok2 back to the kursus.. Actually i learned a lot during the kursus, they all bagi guide how to fill up forms and all that. pastu ade topic yg kita da blaja time skolah dorang refresh balik (which i really need) tapi agak mengantuk, pastu on stress management (paling lawak), etc, macam2 la..even kak ana shared some infos on procedures to me and my new frens personally.. nota2 can be found HERE

 FORMS TO SHARE (click trus da bleh print) :)
  to make ur life easier, xyah nak gi amek borang, download ajaaa dong.. ;p
nak isi siap2 voley, but submission to Pejabat daerah can only be accepted within 3months of your nikah, kalau tak REJECT..

FOR WILAYAH PERSEKUTUAN

(Lelaki/Perempuan guna borang yang sama dan diisi dlm 2 salinan)

 FOR SELANGOR


 Anything else i can share here?? oh HIV test can be done anywhere kat klinik2 kesihatan. Kena buat appointment dulu then baru boleh. Kalau ada org dalam lagi bagus, LIKE ME! haha.. thanks to eldest sis (doctor kat klinik kesihatan taman medan), i bleh buat HIV test wednesday nie..wee..

Overall,
PUSAT KURSUS PERKAHWINAN TAMAN TUN DR ISMAIL mmg sangat2 recommended..! kak ana mmg best! ceramah2 dari ustat2 n ustazah mmg lawak, n ada yg ngantuk (tipu la kalau ckp x kan), but i managed to go thru all dat.. haha.. yang penting-TIADA UJIAN,TIADA TEMUDUGA,TIADA CAJ TAMBAHAN DIKENAKAN. ;)

 Lastly...i actually never expected to meet any friends there cos pegi sorang kan.. and i thot sumer mesti macam typical and sombong2.. oh im so negative minded kan! haha..im so lucky to have sat at the back and met frens yang coincidentally satu kepala..wah! mmg start2 je trus da borak n chitchat about wed preps and all dat.. (Dina, haniza n yvonne..luv u guys!)
TAPI, mmg betul pun the rest macam sombong and pandang semacam je kat i.. i senyum and dorang buat muka toya je.. i was like, wats wrong wif me?? hurmm ntah la.. rasnyer kalau sumer yang pegi course tu budak2 BBF, mesti huru-hara jadiknye.. haha..oh pic takde la plak, tapi dina ada tag kat FB, nanti i update sini.. :D

 Anyways, congratz in advance to Dina Sabrina, Haniza Sartijan & Yznonne Razzery..dorang sumer kawen in nov,dec..i sorang je next year. glad to have met u guys at the kursus kahwin..wish can spend more time chitchat and get to know each other... *hugs*
taken from dina's fb... me+dina, dina+haniza, dina+kak ana, 3of us wifout yvonne..

ok very-de-long entry la plak kan..hope this post helps. Anything just drop an email or comment here, i'll be glad to help on the procedures..(eceh macam terer padahal blum isik lagi). Ok till then sayangs, daaa~~


meowluv~

24 comments:

Fariza said...

comellah renee ni.
lukis2. tahniah.

Honey Sakura @ eiMyLiciOus said...

sijil kahwin eimy siap hr terakhir kursus tu gak...hehehe!!!

best kan bila satu2 perkara penting da settle...wlpn terpaksa layan nguap (ngantuk) bg setengah2 part dlm ceramah kursus khwin tu. same la eimy pun g sorang2 9hr lepas raya pertama tahun 2010 lak tu (hujung minggu kursus tu). Alasan nape g sorang satunyer sbb boring dok umah. Mai terjah jek nk p kursus tu. Padahal ms tu calon suami pun takde...ehehehe!!!

~ mizzAmy ~ said...

amy pun pergi at the same place too. kak ana tu mmg sporting. makanan dia pun sedap. lol...

Mashitah said...

tahniah, dah officially boleh kawen renee,.....mas tak gi lagi, fiance busy kerja,..cis,..

♥♥♥Farrah Anuar♥♥♥ said...

Alhamdulillah selesai 1.next..next..

haha u! sempat lagi skecth2 eh. orang berseni, pantang dapat pen/pensil + kertas..mencurah2 idea tu datang.

Anyway. thanks for sharing the form. nt ape2 boleh la tanya u kan?yg tu kena charge x? hee ;P

iLLy said...

i pun pergi kursus kat situ but earlier this year la.. mmg sgt recommended kan?

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

dear, u memang berbakat dlm melukis =)

amy fahmi said...

renee! u pandai lukis. hihiii.

LisaLisut said...

tapi....i kene add rm10 x 2 = rm20 utk cert apa tah. yg pesuruhjaya sign tu.so total per person rm90.ah pape jela labu.dh sah dh pn.hahahahha

amboi.siap lukis2.kalau ustaz tu nmpk mst dia tye soalan kaw2.hahahaha

Ms. Fiena said...

fuiyoooo teruje tgk sketch tuu. teror glerr u lukisss

erin moshimoshi said...

wow !!

Cik Zimie said...

renee dear my twins ahaks saje je nak bagitau twins tu kan!! u better jadi artis je.gaya dah ada tuuuu.sangat cantik u sketch.geram pulak tibe2 (coz i tak pandai) :P

Renee Meow said...

eh u all ni nak tgk info kursus kawen ke tgk my sketch tu jer? haha ;p i xpandai nak photoshop or ai, so sketch je la tangan gatal.. hehehe ;p anyways thanks all..atleast ade gak org appreciate my sketches yg camtu.. tq all *hugs*

Sfarlina said...

i bru nk g next week renee ;)

Berry Bee said...

huhu...tempat yg same dgn i lak...
tp i amik bulan 6 lepas....

oshinz said...

wah... cantik lukisan sis!!! always adore u punya lukisan cincai2 tu.

gggrrrrrrrr.... paling menyampah bile kite senyum kat orang, orang tu tengok kite macam kite takde hidung. menyampah oh!!!!!

:: FrappoFrap :: said...

owh dear ! memang cukup membantu entry kali ini.. tho' i punye wedding next year, gud job hun !

maria fitria said...

ok kursus kawen done.. next.. :)

AnEs said...

hahaha..what did u learn tu yg paling best!

nida-razak said...

yeay..da ley kawin...hehe..renee..u mmg kreatif la melukis.. =)

Cik Hazz said...

certificate ngan hiv test you settle Rabu ni ---> dah boleh kawen!!! hehehe. =)

♥SuHiLaRy♥ said...

renee....thanks for all the info..I mmg ske sgt bce blog u nie koz everytin is here, n slalu sangkut lame kat sini,,btw mmg I ngah cr tpt kursus kawen ni..asek delay je..hik3..thanks for sharing...

Yang,wat a small world, u bridesmaid amy ab rahman@ yati?found u in her fb!she used to be my classmate when im in form 1!

Renee Meow said...

sfarlina♥all d best dear.. :)

berrybee♥y x tunggu i??kalau pegi same2 mesti besh.. hehe ;p

oshinz♥hahaha cincai tp ideas sebenarnye tu.. ;p tu la,kalau senyum tu atleast senyum la balik..ni pandang semacam je.. padahal sumer kan bakal pengantin patutnye mcm 'paham each other'..haish T_T

frappofrap♥hehe thanks..ni baru simple2..nanti i buat detail2 on procedures nanti ya.. ;)

anes♥hahaha tu la..50% concentrate on course n ceramah.. lagi 50% mmg dah xleh nak tlg da..tu je la kejenye..lain la ada ipad ke, iphone ke.. ;p

Renee Meow said...

nida♥yeayyy da voley kawen..haha.. amboi gatal kan.. ;p gee thanks dear, ala biase2 je..dah karat da..

cikHazz♥dear i da amek pun! yay..

suhilary♥aww welcome dear..happy 2share wif all :) btw amy ab rahman is my SIL..im getting married 2her brother.. :D mase wedding amy i+her brother jadik pengapit.. :D