Tuesday, October 21, 2014

TIPS - Wedding Dont's (PART I)

Aloha bebehs....

Ni sebenarnye da lama nak share.. tapi ntah xtau nape plak xshare..ade je tersimpan kat draft, maybe sbb takde idea kot..haha.. So today dgn rajinnye i da edit and nak share pasal Wedding Donts based on my experience (diri sendiri and family weddings).. ada la kot yg skit2 yg i share tu based on ape yg i nampak kat FB.. I rasa ramai je kot yang da share bende2 camnih and mostly sama je..  Tapi xpe lah i pon nak share gak.. ;p So here's just some tips and self reminders for u all yang bakal melangsungkan wedding tak lama lagi..

WEDDING DON'TS (PART I)




1. Dont do last minute preps
tolong tolong tolongggg jgn last minute.. last minute buat baju..last minute carik pelamin..last minute itu ini.. secara xlangsung u menyusahkan diri u and also family u.. plan early, so u have ample time to think and kurangkan stress.. bila da last minute, u kelam kabut, u stress.. from there mcm2 terjadi la.. gaduh ngan family la, ngan tunang la, dpt vendor yg xbest..mcm2 la..


2. Once dah decide on something, PLEASE do not read/open/pandang/bau wedding mags or websites
No no no..JANGAN i tell u! bile u bukak u mula la alamak nak tukar la ni..nak tukar la tu..eh ni lagi cantik..ni lagi murah..u'll spoil everything..just donttttt..!


3. Dont get too excited untik DIY projects 
atau lain kata over ambitious. Buat mana yg termampu atau plan your work tu awal. Kalau rasa mcm xbleh silalah kumpul duit dan beli saje!


4. Fitting sebanyak kali yg boleh
Lantak laa designer nak ckp u ape, janji u puas hati-cos u yang keluar duit kan? Kalau designer ckp busy ke ape, u push jugak request nak dtg untuk fitting. Jangan 1 minggu nak kawen baru la nak fitting bagai, xsempat nak alter woi.. 


5. Test kerusi pelamin sebelum majlis
Seriously u dont wanna end up like me. tgk la pic tu, serious mcm nak lempang diri sendri. I rasa nak bakar je pics ni sbb i was actually struggling to rapatkan kaki. Haa jgn u all mcm, hah xleh rapat kaki sbb peha besar la tu kan.. Hello org besar pon boleh je rapatkan kaki. Masalah nye bile tak test kerusi, u xtau sesuai ke tak utk u. Just imagine like mine, kerusi dah la besar, pastu cushion plak jenis tenggelam ke dalam. So i xdpt nak rapatkan kaki..seriously!! so i terpaksa duduk kedepan sbb xnak tenggelam tapi tu pun buroks sgt. I punye la upset.. my mom kat bawah stage keep giving me signs suruh rapatkan kaki, betul kan kain to pengapit. serious buroksssss sgt.. T_T


6. Do not over accessorize
I mean seriously, cukup la ngan tiara medium size,necklace,earring. simple one. Jangan verangan nak tiara yg besar n tinggi.. sgt OTT and tak kena.. I da nampak few kat fb and im likeeeeee whattt seriouslyyy..?? T_T  dah mcm gypsy wedding la plaks.. huhuu.. maybe MUA/mak andam x berani kowt nak comment pape..

Unless accessory jenis yg traditional sanggul2 tu ok lagi..tu mmg nampak unik and cun sgt..like this one..sukaaa..


7. Do not korbankan ur sleep time before majlis
Pleaseeeeee take note! You need plenty of rest and plenty of sleep (jgn over sleep plak). I think i da penah mentioned this before. Im not saying you should not help around (melampau le kans), but jgn la stay up sampai kul brape and then dpt tido sejam dua je.. Nanti mata lebam merah, muka x bermaya..pakai jampi serapah kat muka pon xkan jadi ape nye.. Walaupon i penah share pasal Naphcon-A tu, but u seriously need sleep and rest. Jgn segan to ask help from relatives and frens, kalau boleh plan awal2 mintak tlg dorang.. ingat tau!

Okay to be continueddd.. :) daaa..



meowluv~

Friday, October 10, 2014

LANGKAWI ANNIVERSARY HORNYMOON - PART IV

Happy Friday my sweeties..

PART IV

Ok this part is just basically random things we did masa kat langkawi.. From makan, places we sempat pegi, etc, etc...


1) LUNCH MAKAN PLACE
HBL FOOD CORNER, PEKAN KUAH
hasil dari google, we found this place for 1st day lunch.. nasik campur, ikan bakar, etc.. sedap dan murahhhh.. :)




2) SHOPPING
HAJI ISMAIL GROUP (HIG) & LANGKAWI SAGA (opposite HIG)
Kalau x singgah sini tak sah!! hehe..


3) JALAN2 RONDA
PEKAN KUAH, DATARAN LANG, CENANG 


ok tu jerrrrr yg adeee..
half of other pics dlm hp hubby, tapi hp terendam kat pantai beras basah..
huhuuu xde rezeki T_T

ni meowmeow dari marrybrown Langkawi airport.. cute and manja jekk..selamba lak tu lepak dalam airport..hehe.. :)

Okay bebehs..till then..daaaaa~~



meowluv~

Thursday, October 9, 2014

LANGKAWI ANNIVERSARY HORNYMOON - PART III

Hi Lahlings..

PART III

okie nak sambung lagi pasal acitivities done in Langkawi.. sambung after Tasik Dayang Bunting..

ACTIVITY - ISLAND HOPPING (cont)
Cost - Rm50 (Rm25/person)
After Tasik Dayang Bunting, we all gerak ke Pulau Singa Besar lak.. journey best, tapi xde ape sgt pown.. a bit of a ZZZZ moment..sbb tgk eagle feeding je.. driver campak makanan, pastu eagle ngan seagulls sambar.. takde jejak pulau tu pown.. pastu plak view blocked, org yg duduk other side of the boat je la yg nampak clear..huhu.. 

view kena block..venchi.. xnampak pape pownn.. T_T
dapat clear shot time nak gerak balik je (sbb boat pusing)..hmmph T_T


NEXT - pegi Pulau Beras Basah. Bestttnye pulau ni..pasir dia putihhh..driver drop we all kat sini, so we all bleh spend time kat sini.. tapi time tu matahari da naik..panassss *gue puteri lilin*

 subhanallah gorgeous sgt22..air dia hijau yg cantik..ye i mmg jakunnnns..
Ok ni xtau pose ape i buat..hahaa.. xnak tunduk so buat2 posing datin..hahaa..adohai... T_T

 TIPS!! Bawak bekalan sendri before gerak island hopping ni tau. roti, kepok, air,etc.. mmg u akan super lapar and dahaga.. tapi simpan elok2 dalam bag-remember the notty monyets? we dont want that to happen. Kalau u beli kat pulau nih, mahal gilerrrr.. pastu nak kena line up panjang kowtt.. ye la da ramai pengunjung, kedainye ada 1 je kot x silap..ke 2 kedai kecik..  
 Ok balik time! Hubby ada bawak bekal roti..so we all ada advantage to play with the fishes kat jetty..weee... org lain tgk jeles je..hahaa.. ;p 
 muka da comotsss..masyammm xsabar nak balik mandii..huhuu..
 view of our hotel..from the sea
 Ni jetty yg sebenarnye..kalau gi island hopping mmg jetty dia sebelah je ngan hotel kitorang.. pegi naik kat pantai, balik naik kat jetty ni..tu pun dorang still anta gak ke hotel..hehee.. best kan.. svc mmg tiptop! driver pon cool abes.. :)
Hope ada rezeki untuk dtg lagi, definitely akan tetap ngan company gak.. recommended sgt! :)

Sampai2 je hotel, mandi2 pastu terus terbongkang atas katil..hahaa.. adohai.. mmg xbajet akan penat buat island hopping ni.. lapar xyah ckp la, mmg rase mcm kebulur.. nasib da ada stock food-maggi, roti ,etc..

Oh ya if u all notice, kat my list ni ada mention jalan2 kota mahsuri, waterworld, etc.. we all last minute decide xnak gi sbb better focus on trip penting je.. sbb 3D2N je, and xnak penat2.. so ptg chill kat bilik, pastu malam dinner kat hotel je.. amek romantic candlelight dinner set.. ni pun the manager Theresa yg suggest.. hehe.. kitorang onnnn ajee....


Selfus duluuu..hehe..ok kami vulats tp cute..haha ;p
 Candlelight dinner dia buat kat gazebo luar deck..romantic shangatt.. ;p
More picsssss..
ni sparkling apple jeee.. 
 le hubby meowgagah.. luv u muahmuah ;p
honestly food dia OK laaaa..so-so. could have been better, since hubby chef kan.. i tasted better..hahaaaa *eh berlagak lak*
 ni view deck luar tu..masa ni xramai lagi org..siap ada live band lagi..

Lepas da abes dinner? Lepak2 jap pastu balik bilik.. ingat nak jalan2 area town tapi super malas sbb dah in romatic mode khennn...xyah laaaa nak explain in detail kan..adoihhh.. ;p citer dia terus ke next morning, ha baru la senonoh sket..hahaaaaaa XD

view of sunset dipagi hari..bangun2 bukak balcony, subhanallah indah sgt..romantic gilessssss.. couldnt be better.. :)

Ok done with all important parts of Langkawi based on our budget.. x tau ape lagi nak share..maybe ada la a few things..maybe in PART IV plak..

ok daaaa~~


meowluv~