Thursday, January 22, 2015

9 MONTHS!! :)

Hi bebehs..

Wohoo dah 9months!! How time flies... 
Excited, nervous, takut semua perasaan ada right now..
Im 36weeks going to be 37weeks.. 
means da anytime da nie but im still hoping for date yg dekat2 dgn due date atau exact date which is 14feb sbb rasa mcm x ready je... 
voley tak camtuh.. 

T_T 

Kenapa tak ready?

1. Dont know what to expect
2. Low tolerance in pain
3. First baby
4. Takut!
5. Tak pegi wax lagi hahaa voley tak??
6. Aritu da warded sekejap so da experience that feeling in ward bersalin and tgk org lain in labour 
7. Office byk keje

Yes office byk keje.. acane tuh? mesti u all rasa mcm nak sound i kan?? FYI My dept ada brape kerat je lahaii (2 HR+1receptionist=3org je!), yg receptionist sorang ni mmg jenis slalu cuti and kebetulan mmg cuti this week and next week sbb mother passed away and dia pun da plan cuti panjang..so kesian la kan. so we all yg tinggal ber2 ni yg kena cover berlari sana sini..dah plak ada testing system ni, system tu, pastu last minute request itu ini, blabla mcm2 la lagi.. Walaupun tak larat (perut keras,senak,etc) tapi i gagahkan juaaa... xpe la nanti i start maternity dia plak yg cover i..so fair la.. baiknyeee i kannn.. :D
i mmg baik tapi kalau org start buat taik kat i mmg i akan naik gila and xde baik2 dah..sorry laaa kan...*gitew*

My family and sisters all tanye nape tak start amek cuti je?? mmg la boleh tapi xkan i nak amek cuti gak and leave my another colleague tinggal sorang? im not that kejam okeh.. pastu rasa mcm sayang plak cos we still have a full year ahead! nanti cuti2 yang ada ni la nak pakai kalau nak buat checkup baby, kalau ada ape2 emergency ke ape kan.. selagi mampu i will still try my best to go to work.. pagi datang settlekan ape patut pastu bile xlarat balik le awal sket.. nasib boss sporting...

Ni ha latest photo today..pakai lak baju yg kain lembik so mmg shape perut ternyata jelas sekali...haha.. yay perut da besar baru la sesuai nampak mcm 9months.. dulu2 kat office ramai ckp xnampak la perut blabla..now kecoh ckp besarnye perut baby berat brape blabla.. haih kalau dah nyibok tu nyibok la jugak.. T_T

Baby scan takde..sbb last week check dia da kepala kebawah and pandang blakang..xdpt da nak buat 3D4D lagi..wuu rinduu nak tgk baby.. T_T

xnak tunjuk muka sbb da zombie sgt.heee.. 

*standing*

*sitting*
 

Sooooo, before entering the labour room@ward bersalin which is anytime from now.. i nak mohon maaf from u all if i ada terbuat salah silap or tersalah kata.. Please forgive all my wrongdoings sama ada sengaja atau x sengaja..

Knowing myself ni da la jenis low tolerance in pain.. So i really hope i can find the strength and semangat to go through the 'big day' aka LABOUR!!!.. 
Everyday i doa when the time comes,i'll be ready for it...doakan skali yee.. 

Doakan yang indah2..
Doakan semoga semua berjalan lancar..
Doakan semoga semuanya dipermudahkan..
Doakan semoga i dapat bersalin secara normal...
Doakan both mommy and baby sihat and selamat..
Doakan baby sihat, selamat dan sempurna..

Aminnnnnnnnn.....

 
*taken from my IG*



meowluv~

Wednesday, December 24, 2014

WEDDING IDEAS - HENNA

Uolssss... :D

Dah lama x update pasal wedding2 kan? rindu la plaksss.. walaupon i ni dah pengantin basi, tapi tetap sukeeee anything yang got to do with weddings.. kat IG pon byk follow brides and wedding stuffs.. ehe..

Ok skang ni im like super obsessed with this one thing.. People call it Flash Tattoo.. it's like henna but in gold colour.. i dunno kat msia ni org dah buat ke blum.. but lately i slalu nampak bende ni kat IG.. and im like, sukeee giler.. serious it's too gorgeous!! Naper la time i xtau wujud ade camnieeeeeeeee.. huhuuuu...

Nama dia Flash tattoo (search #flashtat).. temporary henna tattoo in gold or silver colour.. Cube bayangkan kalau henna artist buat mix dgn red colour henna amagaddd mesti lawaaaa gilerrr.. 


i.suke.sangat.

Rasenye style pakai dia mcm letak air kat skin and lekatkan... but nak bawak solat x boleh la kot, kena cuci dulu.. maybe ada cara lain guna gold ink ke ape kan.. tapi yg tgk kat IG sumer jenis flashtat ni la..design2 pun i sukeee...


Something different kan?

Sape2 yg suke request laaaa kat henna artist korang eh.. eh mcm i paksa lak..hehe.. ;p

Btw, korang da ada henna artist?? dah booking?? I nak recommend and fyi ni iklan x berbayar tau, saje2 share da alang2 kan..hehe

If you're still looking for a reliable, nice, money worth henna, please checkout they all nih.. 

Ni cik akak blogger kite dah masuk bidang henna art.. gitew.. omg sgt talented ok.. henna art ni kena sgt222 detail and halusss, so i sgt respect ok kat org yg buat henna ni.. kesabaran tahap tinggi..  Inai yang dia pakai pon lawa, merah bukan orange atau hitam.. meh tgk her works.. :)

Sape2 interested boleh whatsapp terus 012-644 8279. 
Harga di jamin murah dari pakej berinai yang lain :)


2. NedHenna
019-6259825
Email : nadiaffendy@gmail.com (FB : Nadia Khalid)
Yang ni i promote cos she's my henna artist for my bigday..heheee.. these are actually shots of myself..heeeee.. 

alamak baru terperasan xbyk pics of my inai ler.. huhuuu sowy T_T

Ok that's all for the day.. till then bebehs, daaaa~



meowluv~

Friday, December 19, 2014

BABY CHECKLIST - ARE YOU READY?

Salam Jumaat my lovelies.. :)

Hey hey im 8months now.. :D :D :D :D
Alhamdulillah rase mcm cepat lak masa berlalu..masa awal2 dulu huih rasa mcm bertahun nak tunggu week by week..dgn symptom2 alahan sumer tu..fuuuh..

Ok just a quick one, today nak share baby checklist.. actually bukan i yg buat pown, i just refer kat google tgk2 ha byk da mommies yg share checklist dorang..alhamdulillah senang kejeeeee..hehee.. tq mommies out there!! :)

Thanks to the list, alhamdulillah da byk benda penting dah beli utk baby.. Ya Allah alhamdulillah i just cant describe the feeling of merasa buying baby stuffs for your own child.. own child!! Memang tak sangka..that overwhelming feeling..bila balik rumah sambil cuci dan susun barang2 dia, rasa sebak dan syukurrrrrr sgt2 dapat merasa apa yg org lain rasa.. 

*isk tetiba rasa nak keluar air mata*

Some pics of the barangs from my IG.. So far shopping kat Jusco, Ikea dgn Kenanga mall jer...xpegi pun babyfairs sbb takut sesak2 and my mom pun pesan xyah..im like, OK 

So far barang2 mmg cukup, cuma tu la rasa mcm xpuas nak beliiiii je lagi.haha.. adohai.. padahal my mom da pesan newborn xyah beli byk2 nanti bazir xpakai, tambah2 lagi ngan hadiah2 org lain lagi...

Eh berbalik kepada list.. The best list so far i took from Kina and sorang lagi blogger lupe...i combine2 and tambah based on my preference... and walah, here's my list..hehe.. tak reti la nak share dox so printscreen je la hai yee.. hehe.. ;p

BABY & MAMA CHECKLIST






So now yang takde lagi.. 

1. Diaper Bag & Luggage Bag
Simple Dimple atau seangkatan - convenient to carry and hubby akan rasa macho utk bawak..heee ;p Luggage bag plak senang from hospital terus ke rumah parents for pantang..letak siap2 dalam kete atleast a month earlier incase ape2 kan..

2.Toiletries (Mandian,minyak yuyee@telon,diaper cream, etc)
Later pon boleh beli kat giant jeee..

3. Grooming Kit (thermometer, nasal thingy, nailclipper, hairbrush, etc)
Mengharapkan org bg hadiah sbb slalu sekali dlm hamper kan? ..hahaaa.. ;p

4. Swaddle, Set Tilam Baby, Baby Sling, Mosquito Net
Semua ni status KIV, xtau nak beli ke tak.. perlu ke x..
Yang swaddle tu, i da beli kain lampin printed utk bedung baby..so do i need swaddle yg jenis tebal tu? Baby sling ngan set tilam baby pun sama, rasa mcm taksureeee nak beli ke tak.. 

5. Barang2 Mama (socks, panties, pad, etc)
So far yg da beli nursing bra jeee.. kain batik da mmg berlambak my sis n mom boleh hand-me-down je... lain barang tarak..socks pun tarak.. nanti2 la beli xtau nape malas nak beli utk diri sendri.. kalau brg baby lajuuuu je.. hehe ;p tapi yang pasti toiletries ngan makeup bag sentiasa standbyyyy.. *winkwink*

6. Feeding Items (Bottle, pump, etc)
My mom ckp xpayah beli dulu sbb nak breastfeed kan.. so xyah rush sgt nak beli..

7. Barang2 baby yang tak brape nak penting tapi nak gak beli ;p
Ok yang ni xde dalam list.. sbb tak penting.. and kalau letak dlm list takut kena sound dgn hubby atau my mom sbb pembaziran.. heeee ;p 
ni mcm wishlist la gak sebenarnye sbb sukeee..

-baby knotted headbands (these are the cutest things ever!!)
baru borong 1dozen of knotted headbands secara senyap di IGShop Sopheawardrobb..hehe ;p

-baby chiffon flower headbands 
chomel sangats tapi xsure comfy atau x untuk baby..hurmmm...

-Mermaid costume
xtau la ape nak panggil tapi these things are too cute! ;p Verangan utk newborn photoshoot lettew ;p

-Baby Rompers
I cant get enough of this! Sgt2 cute la romper2 ni..lagi2 kalau baby yg bambams kan..adoihhai.. yang jenis takde seluar ke ada seluar ke..sumer chomels..nak tambah stockkk voleyyyy..huhuu.

-Swimming suit (yang ada frill2 tu)
yea yea i know too early tapi nama kan wishlist khen..hahaa.. we are family of swimmers so anak pun kena pandai swim..nak ajar awal2..hehee ;p

-Kasut
yang chomel-chomelssss.. converse ke..ballerina ke..amagad so many optionsss.. amoi mak dia.. ;p

OK STAHP..!! list ni kalau dilayan akan jadi melampau2 so kite biarkan je la dulu ye..hehehe.. kalau byk $$$ mmg macam2222 nak beli weeyy....
hahaa verangan xsudah.. ;p

Eh baru prasan, secara x langsung post ni pun da ter-reveal baby gender le pleks kan..hikss... *winkwink*

Ok la my sayangs.. u all rasa ada ape2 lagi ke yg missing? Share la ye kalau ada ape2 yg perlu di add on... Thanks in advance! 

Ok dearies, till then daaaaa~~



meowluv~

Thursday, November 27, 2014

MY PREGGY STORY (PART IV - LAST)

Hi dearies..

Continue from PART III


THE IKHTIAR

Before we started our honeymoon travel year, ada la a few ikhtiar we did untuk cuba dpt baby.. saje2 je mana tau menjadi kan.. Meh i share sket2 mana yang i da try (and hampir try).. 

1. Buah zuriat
My mom's fren pegi mekah (not sure umrah or haji) and so my mom pesan belikan air zamzam, akar fatimah and some buah zuriat. My mom bagi i buah zuriat dlm 4bijik tak silap. I have no idea why i tak guna pun nie.. simpaannn je kat dapur tapi x buat ape, ntah le taktau nape hati x tergerak nak pakai ni.. tapi utk u all boleh la cuba, khasiat dia banyak..


2. Urut Bidan
Ok yang ni tak plan pun.. xsilap this was the first year of marriage.. I was just following my SIL time tu sbb anak dia position songsang time tu, so jumpe la sorang makcik yang consider like family fren la sbb my in laws dah lama kenal makcik ni... dia mmg terer urut2 ni and selaku bidan la jugak.. so masa urutkan my SIL tu, my MIL suh i try jumpa skali la makcik ni.. so makcik ni xbuat ape pun, just tgk perut i and then scan.. urut sket2 je la like more to touching sikit2 and then buat pergerakan 'dial' ikut pusingan jam kat pusat.. She said im OK, takde masalah...cyst mmg ada tapi insyallah OK xde ape.. Ok time tu happy la kan, kira mcm ada chance.. hehe.. 

i think after that ade jumpa lagi skali, and she did the same thing too.. and ckp ada sumthing yg dia xsure apa, tapi mcm 'gangguan' jugak la..like ada sumthing yg 'ganggu' i from being happy and dpt baby... tp dia xleh nak figure out ape and xnak explain in detail.. i pon xsure maksud dia tu dari segi perasaan i ke, cyst i ke, makhlus halus ke,org buat ke.. she pesan dont overthink about it, just relax buat mcm biasa.. and try to loose weight.. hahaa.. i think dia just doa2 ape patut and suruh dtg balik (which we never did-xtau nape) haha ;p


3. Metformin
Oops ni bukan yg dadah tu yer.. tu Metaformin, ni metformin... this is actually ubat untuk org diabetic utk loose weight and kurangkan sugar kot.. And studies said that metformin also ada good side effect utk org pcos..and da ramai doctors and gynea use this for pcos and fertility treatment.. Since my sis doctor kat klinik kesihatan, i had an endless supply of this.. tapi i took dlm 6bulan in my 1st year of marriage je..lepas tu byk kali skip2 sbb slalu pening..


4. Family & Friend's Doa
Ok ni mcm biase la, kalau ada sape2 kite kenal nak gi umrah or haji, i akan pesan mintak tolong doakan untuk kami. Sbb slalunye these people (relatives) akan tanye xde anak lagi kee? so i always answer..blum ada rezeki, doa-doakanlah untuk kami yeee.. hehe ;p And kebetulan ada a few pegi umrah/haji, so we all mintak tlg doakan sekali.. :)


5. Berbisik kat newborn baby
Ok ni my SIL yang share ngan i.. bila jumpa relative atau frens yg baru deliver, bile melawat and tgk newborn baby.. bisik kat baby, mintak tlg doakan untuk kita.. So i bile jumpe je newborn baby, i bisik.. 
"Assalamualaikum baby X, doakan untuk aunty ye supaya dpt baby juge..aunty nak merasa dpt jadi parents and rasa dpt baby comel mcm baby X.. aunty doakan baby membesar dgn sihat, jadi anak soleh/solehah, pandai dan berjaya..tq baby X "


6. Langkawi (tasik dayang bunting)


Ok ni paling bessttttt i nak share... Consider this was my last ikhtiar before our rezeki finally came.. Before i plan beli flight tickets for our 'cuti2 Msia', i heard a lot of stories about this place.. And those people yang share tu adalah orang2 i kenal, which is my SIL and her frens, and also a few frens.. Mostly they all yg pegi tu all da 2-4tahun kawen, and alhamdulillah balik je masing2 preggy...my SIL got to know she's preggy few months after balik dari Langkawi and followed by other frens (beza minggu and bulan je). im like, reaaaaally?? Ok la da nama jakun kan, tapi taknak terlalu taksub sangat cos it's just a myth. Tapi x salah kalau kite cuba as ikhtiar untuk niat yg baik kan? So i decided to go to langkawi utk hornymoon, celebrate our 2nd anniversary and my bday.. sbb both pon xpenah langsung pegi langkawi..

If u all nak tau what i did there, baca sini ok..hehe..
Cop sebelum tu, bukan nak promote benda2 tahyul tau, for me i consider as ikhtiar and niat kena betul.. Bukan nak ckp i fully percaya i pregnant sbb gi Langkawi ni, sbb rezeki semua from Allah..ni cuma ikhtiar aje..
*refer full experience HERE*

THE TEST RESULT

After 3months lepas langkawi trip tu, Alhamdulillah dgn izin Allah, both us received good news.. Alhamdulillah gembira tak terkata.. mmg nak nangis berguling2 sbb happy sgt.. 

My mom la notice mula2..tp x ckp.. time tu the whole family pegi kerteh visit my parents (my dad keje sana).. i 1st day sampai da mcm xde selera sgt nak makan..but i thot sbb sumthing wrong with my tummy or sbb tired ke ape (week before was my SIL's wedding)... Time tu ada gak rasa mcm nak beli tester cos kebetulan dah 2months plus x period, tapi malas.. hehe..

So bile da balik KL, masuk keje dulu sehari... i decided ok lah beli test!mmg mula2 mmg mcm xnak test lgsungggg (majuk kat diri sendri sbb xnak kecewa lagi), tapi saje la beli gak nak tauuu kann.. Bangun2 pagi masa nak bersiap gi keje, shishi dulu kat test pastu mandi.. tu pun xnak lagi tgk.. biarrrr je kat tepi.. 

bila abes mandi, tengok2 result
.
.
.
.
.
.
.
.
POSITIVE!!!
im like, seriously???? Trus menangis sbb happy sgt.. terus masuk bilik dgn keadaan menangis kejutkan hubby.. Hubby baru bgn mcm blur2 and takut tgk i nangis.. dia pelik la tgk nape wifey tetiba nangis awal2 pagi.. 

"Sayanngg..wuuwuuu..kite dapat baby..wuuuwuuu" nangis teresak esak...sambil tunjuk test.. terus hubby terduduk terkejut and peluk i.. i nangis mcm nak berguling je rasa.. byk kali alhamdulillah syukur sbb xsangka sgt2222 dgn keadaan i yang camni.. mmg sampai skang rasa happy tu tak terkata..i just cant forget the feeling until now.. So that day terus amek cuti untuk pegi clinic to double confirm and do checkup and all.. 

alamak even now typing air mata bergenang now..huhu..
*break jap-lap air mata-whatsapp hubby*

Ok sambung balik.. bila da balik dari clinic, i trus call my parents to share the happy news..  my mom and dad bile dgr je i ckp "assalamualaikum mama daddy, xlama lagi dpt lagi satu cucu.."  trus non stop alhamdulilllah allahuakbar sumer2 tu kuar.. mmg my mom punye suara pun i boleh tau mcm tersekat2 cos happy and tak sangka i finally pregnant.. mmg happy sgt2222... my mom trus ckp, haa tu la mama masa u all kat kerteh da prasan da..tapi mama xnak ckp sbb xnak buat sedih ke ape.. tapi alhamdulillahhhhh....

alamak rasa sedih lagi part ni..huuhuuuuuu
*break jap-lap air mata*

So this is the test.. Alhamdulillah syukur Ya Allah.. 
memang until now tak sangka sangat2.. Syukur kerana memberi peluang kepada kami untuk merasa menjadi parents.. kerana memberi peluang untuk mendapat anugerah tak terhingga ni.. 

So my frens, if u are still trying to conceive, pleaseee dont give up.. Insyallah peluang dan rezeki tu ada... Tak kisah la bertahun pun, insyallah mesti 1% chance mesti ada... I have gone through a lot, with 1 ovary and another ovary with pcos.. Alhamdulillah berjaya pregnant.. Sorry, i bukan niat nak menunjuk, but i want to share my experience to all..I hope my story boleh jadi inspiration for all.. :) 

There's still hope..insyallah....Dont give up ok?! Try all your best, ada byk ikhtiar kat luar tu.. I doakan sekali utk u all supaya dpt merasa ape yg i rasa.. nah i jangkitkan kat u all.. :D

After married 2 and a half years, and 31 years old (going to be 32)...
Alhamdulillah starting from this point, our new journey has started.... :)

Alkisah novel MY PREGGY STORY da tamat.. 
after this citer pasal journey dia plak..my experience throughout preggy nie..lain org, lain experience kan?..huhu.. 

ok till then bebehs, daaaaa~~



meowluv~