Tuesday, October 25, 2011

MY WEDDING PREP - BRIDESMAID@GADIS-GADIS DULANG

Salam hye all..

*WARNING:SUPER LONG ENTRY*

How's ur weekend? mesti busy prepare wedding stuffs kan? As for me, rasa this weekend totally packed...penat keje from monday-friday tak hilang pun..huhuhu.. Saturday-family breakfast, balik kemas bilik, then keluar family lunch, then pegi giant teman mama+daddy urut kaki, beli carpet (will review later), then petang make-up kan mama for company function, then malam pegi bangsar for dinner kat umah FSIL celebrate bday anak buah meowgagah, and keluar movie wif meowgagah+his family abes kul 3 baru balik..

Sunday-morning pegi spa (will review later), ptg pegi melinda's wedding (super-gorg wedding! will review later), then shoot to shah alam send meowgagah's kain nikah to family tailor untuk ukur badan, n then i ukur badan skali for baju raya next year (nk pakai during raya@new kpg-perak..wee cant wait! ;p), pastu pegi round shah alam carik bridal yg ada sewa tux, then pegi bangsar anta meowgagah kat kedai parents dia, pastu balik umah, tido (xmandi pun) until pagi..haha ;p And yet the next morning (monday), penat masih x hilang lagi..huhu.. T_T

Okay, too much talk..Let's get straight to the point, u all pun da baca my blog title kan.. kiranye ni nak sharelah my plan and ideas nie...which i hope, dptlah direalisasikan time nikah day nanti..Aminn... :)

First let's layan all the nice piccas i found.. :)

*credit:Mr Oogley (google), b2b bloggers(ramai lak tu smpai lupa), photogs (pun ramai smpai lupa)..huhu T_T

***********************************************************

BRIDESMAID @ GADIS-GADIS DULANG
 
hehe byk kan??all of these pics i suka sgt2..da lama save dlm my folder for reference.. ;)

I think ramai b2b da share kat blog about having bridesmaids for their wedding.. i pun nak okeh! hehe.. but instead of bridesmaid time wedding reception, i nak bridesmaid aka gadis-gadis dulang aka penyeri majlis for my nikah night. i da plan lama dah actually, penah gak mention it HERE before.. and now, nak buat announcement, SAPE NAK JADIK BRIDESMAID@GADIS-GADIS DULANG RENEE MEOW..? ;p
yes, im looking for awesome bridesmaid+gadis2 dulang for my nikah day.. eceh mcm popular lah sgt *perasan* And FYI i wont be appointing relatives (dorang da ada task lain) or family members. i want my lovely B2B blogger frens aka BBF to my awesome gadis2 dulang. The reason being is i anggap u all macam besfrens..and we have shared our wedding stuffs togeder2..im sure kalau kite lepak jumper sumer bleh ngam..tul tak..heee.. ;p

Oops but before that, please read the important thingy below ya...

Okay before i share my ideas, i ada requirement taw untuk bakal2 bridesmaid i nih.. yes, call me miss-cerewet or watever u want, but dont blame me cos wanting a perfect and beautiful wedding. hoh ayat bridezilla gitu..raawrr ;p haha xde la..but logic la kot, xde sape nak spoiler in their wedding kan?kankankannn..? ;p

Requirement for my BRIDESMAID @ GADIS-GADIS DULANG
I hope the girls yang nak jadi my awesome gadis2 dulang/bridesmaid understand and agree on these below....wah macam untuk apply job aje T_T


1. MUST be B2B blogger + BBF NCOL (especially!) :)

2. MUST wear the kain and accessory yang i provide (best tak, best tak? hehe)

3. SANGGUP spend some $$ for own tailoring (cos if can nak different design of baju)

4. SANGGUP korbankan time during the whole event (u alls kan penyeri majlis..hehe. taknak la nanti nak bergambar tetibe sorang-dua da hilang T_T)

5. MUST ATTEND and reliable (duh! mesti la kan ;p hehe. nanti cacat la plak kalau sorang dua takde T_T)

6. MUST be single (belum kawen). Tapi rasenye yang dah kawen pun no prob as long ada permission from hubby. i takut nanti time2 karok hubby da suh balik awal ke ape. party pooper T_T

7. MUST be sporting, xgedik, xvain, xover dari pengantin (haha cerewet tul i ni ;p tp rasenye logic kot)

8. LAST-MUST STAY and tolong i cuci pinggan mangkuk periuk sumer tuh..hahaha joking2.. ;p

Hehe byk plak kan.. I need 10 gals..9 bawak dulang, and another standby incase ada dulang extra or anything atlast minute macam ganti pengapit ke ape. If u think u cant agree on these requirements above, then im sorry bebehs. but if all okay to you, then ur hired! weee.. Please email or leave ur email add kat comment kay.. :)

OF COLOUR
Okay let's begin on the ideas..
The colours, i prefer them to wear white, very2 light pink or very2 light purple..if can colour dia very2 pale almost to white.. haa..kalau xde senang i carik white je trus kan..but tgk la mane yg available. Haa ade tak orang buat bridesmaid/gadis2 dulang colour putih?? cube korang google confirm xjumpa punya..hehe.. yg i tau matsalleh jer and Kim Kardashian je buat.. hahaha.. i pun nak feeling2 Kim Kardashian jugak okeh ;p
Kalau i dpt pale purple or pale pink tu, i'll try to find one colour with
many tones.. so bila my bridesmaid berdiri nampak mcm ombre gitu.. since my nikah deco theme pn ala2 OMBRE kan.. hehe..
LIGHT + PASTEL PURPLES/LILAC
 

LIGHT+PASTEL PINKS


WHITE

OF DESIGN
As for design, i prefer setiap sorang lain2.... xnak sumer kurung or sumer jubah..biar ada mix of jubah,kurung,dress,etc..baru smart kan? :) If ada yg nak buat beading/ribbons/flowers/patch lace ke ape, kalau bleh i nak ada combination of black sket.. ;p (nape? sila baca sampai abes baru tau..hee ;p). Kalau u all tgk pics bawah ni, i suke gile baju aishah sinclair kat bawah tu, and another one is second pic yg ada kuning+hitam tu.. even kak nuwoo suggest kalau ada baju black lace and tanah nude or soft colours mmg chantek! but i xkan carik nude colour la..i nak colour lain..hehe.. Here's some design samples yg totally like! HEART! 
 these gals are definitely fashionistas..! love design baju2 dorang..paling suka with the black belt thingy.. pic taken from intannorazam :)

Semua design baju chantek! paling suka yg aishah sinclair's nude+black patchlace.design baju masing2 i likee sgt2222... :D
Okay yg pics bawah plak nak share dresses with black combos..
 

 

 

OF ACCESSORIZE
The only thing yg i akan seragamkan (besides colour code), is accessory..apakah? haaa..i nak something from my deco incorporated with my deco or baju dorang (bak kata 4WEDDINGKU recently in their blog).. skang ni trend nak seragam kan sumer bende kan..hehee.. even now nak seragamkan skali ngan deco.. So my plan is, setiap sorang pakai headband/scarf made from lace or organza flowers.. samples i like ada kat pics below, but i prefer kalau lagi simple..maybe thin band and 1small flower/lace/bling at one side. hmm xtau la kat msia ade ke tak headbands camni.. i really2 like it..cute+pretty+elegant at the same time, even yg bertudung pakai pun mmg chantek :) kalau xde kat msia, i akan DIY sendri.. baru best kan? hehe ;p well this is my opinion la kan, kalau bridesmaid tu tak suka, takleh nak buat ape la..sbb i nak jugak *hentak kaki*.. haha..cerewet gila okeh?! rawrrrr! haha ;p
 
 
 
 


GROOMSMEN
Lastly, not to forget.. takkan 1side jer yg ada bridemaids kan??
yeaa sudah tentu belah my future-hubby ada gak yg mewakili his side, tp bukan gadis2 dulang yer, sudah tentu mereka adalah groomsmen aka awang2 dulang (ade ke such word?) haha ;p

My meowgagah likes the idea, siap suggest nak all wear black.. perggh confirm smart woo (okay this is why i nak ada hints of black kat baju bridesmaids :D ). My meowgagah da select da pun cousin2 rapat and bro in laws to be his groomsmen, sumer  handsome2 okeh.. ;) hopefully dorang ada la baju melayu hitam, jimat sket..haha.. kalau xde xpe la means kitorang akan belikan baju siap ;)
Here's some pics i found which i really like.. ;)
last pic i letak cos i suka pose dorang..macam group nasyid pun ada..hehe ;p

***********************************************************
So wat do u think about my idea? ok x? i like a bit of difference.. :) Hopefully impian i ni dptlah direalisasikan..aminnn... i know my future bridesmaids/gadis2 dulang/penyeri majlis will be very2 beautiful (and handsome for groomsmen).. tatapi jgn over dari pengantin sudey yerr. hehe.. ;p

 amboi diva-diva gitu.. hover dari pengantin da nie..haha ;p

oh tidakkkk.. T_T nehiiiii.......

ok dears, till then..daaaa~





meowluv~

35 comments:

Honey Sakura @ eiMyLiciOus said...

FEB 2012 ekk kenduri renee....

mcm nak angkat jari tinggi2 jek nie he heeee!!!

layak tak???

reena said...

Reneeee! I suka gila jugak baju Aishah tuuuu. Anddd guess what, my nikah dress actually warna nude/pastel and yes, lace hitam! Haha. Inspired by Rizalman's dress. Ngeee. I tak tau la jadi macam mana nanti. Harap2 cantik la.

I suka your idea yang pakai design lain2 tu. Ta la semua 9 orang sama je ye tak?

LisaLisut said...

omg renee..ur idea semua best.gmbr2 yg u simpan dlm ur folder semua lawa2 eh.mmg rajin research u ni.i tot u nk anak dara je hehehe.skali u kata bole je dah kawin i was like...hmmm interesting cos i xpenah jd gadis dulang pengapit whatsoever :p

mcm best jgk kalau join.but kene pk abis2 tkt jd spoiler ke apa bila hubs panggil balik kan.heheh.takpun tetiba morning sickness ke apa.ecehhh.ade tarikh tamat tak utk application ni?hihi

Renee Meow said...

eimy♥haah feb 2012.. to be exact 10.2.12.. xreveal lagi kat blog..hehe.. nak ke dear? ok i save ur name first.. :D

reena♥kaannn..super gorgeous okeh baju aishah tu.. woowW cant wait 2see ur baju nikah..i mmg totally likeeeee nude/pastel wif black lace.. sexayyyyy.. :D

Renee Meow said...

lisa♥haha funny la u.. xde expiry date..but lagi awal lagi bagus sbb nak kasi kain untuk u all tempah kn..kalau lambat kang xsempat buat baju.. but i would LOVEEEE if u cud be my bridesmaid..i mean seriously..!! im sure Kay sporting punya..u ajak la dia dtg skali..bleh karoks lepas akad..hehehehe..

Honey Sakura @ eiMyLiciOus said...

DEAL!!! I'M IN!!!

i save the date!! weeeeee (banana_dance)...kena cuci pinggan pun tak kisah lah...janji renee start senteng lengan baju cuci pinggan dulu...ekekekeke

Asfiza said...

yang last tuuuuu...tak tahu nk ckp per...hahaha

.:shura shushi:. said...

I volunteer..hahaha

*Gila muka tak malu =)

Fariza said...

BOLEH APPLY ke? tp fariza ni pendek. :) huhuhuhu

nuraien said...

sukanye reen..serius..u punya idea,memang tip top..like..=)
but,i punya wedding bln 3,so tkt my mum x bg dah jalan-jalan..so i nak tgk gambar leh x??hihi

reena said...

omg your nikah date 10.2.2012? That's my 8th anniversary dgn bf i! I nak sgt kahwin date ni tapi apakan daya tak dapat :((

Alaa Renee, baju i biasa2 je. I plak tak sabaq nak tgk baju u, nikah u, deco u, pendek kata semua your wedding lah. hehe.

UyaRayza said...

wow!! this is interesting dear..suke la gmbr2 u sume cantik2 tau..loike..masa baca2 u nk bukak application untuk gadis dulang nie i was like nakkkkkkkk *siap lompat2sebab excited* heheh..then suddenly i teringat yg i baru je seminggu kawen ye..yg penting i dtg wedding u hehe..i dont want to miss ur awesome wedding ;)

Fie said...

Fuh. Sume idea yg best2! I sangat suka the light pastel pink colour palette and light purple. Sangat sweet!

Kalau berkenan dengan perempuan yg dah kawhin (as of your wedding day haha), Fie boleh aje datang sebok2 dan tolong2. :D

veesakura said...

wow! reen, idea u meletop! tak sabar nak tengok gadis2 dulang u. konpem cun melecun. tambah ebrseri majlis u nanti. nak apply, tp time tu i tgh bwk perut. so, tak jadi la. huhuhu

Cik NeyNa said...

macam nak jadi boleh??
even dah kawen nanti hubby jauh..huhuhu...

psst..renee..nak jumpa..kiter nak bagi kad..ehehhe

K.I.N.A said...

great findings renee!

i wish to have sikit2 black color combo for my bertandang..tp xtau la..

bestman memang smart pakai hitam..nampak sgguh elegen, mutu keunggulan..

iedaurora said...

teringin nak join! layak ye muka I kemek je hu..hu... mesti gamour dapat jagi ur dayang...

~Lieza~ said...

Renee..bestnyer idea u.. mmg suka la sumer idea u dr dlu.. mcm nk angkat tgn je utk dulang girl tue...tp layak ker? huhu..

lysa said...

Whaaaa. rajin nya buar research. ai pon ta serajin itu. hehehhe
Idea yang best. rase macam nak join pulak. Hahaha.
btw, good luck dear :)

Rina Hamid said...

dear...im interested!!!! sumore i sangop g kl semata2 nak jd ur bridemaid leh? hahahaha..

pick me! pick me! lol :D

Rina Hamid said...

sory lupe nak bg email add..

riena1986@gmail.com

Honey Sakura @ eiMyLiciOus said...

my email *wink*

lovelycutecrystal@gmail.com

Cik Zimie said...

uiskk syarat2 dah dibuka!!auwww renee best.semua idea u best2.suka sangat10x idea atas ni.boleh tiru ni.hahaha

i kan..i kan..nak!!! jadi gadis dulang itu.so wut should i do next my dear twins? :p

oshinz said...

hands up!!!! =) hehehe. kite nak.. tapi tak taula sis sudi terima kite ke tak..

♥♥♥Farrah Anuar♥♥♥ said...

ooh..one whole day xbuka blog! Dah lama xkomen kt blog u Renee! Rinduu!

Pengsan tgk smua cantik2! I LOVE PASTEL COLOR too!

hopefully i'll be there with them .. *wink*wink*

My email: farrahanuar_farhana@yahoo.com

lovelyadibah said...

Whoa!bbf as bridesmaid!kewl!hehe saya xkawen lg time tuh..

Mesti sonok dpt gather ramai2:)

Rilla said...

Macam nak voley? I just want an excuse to sew another baju, heheh. Suka!

{ Miss Syahira } said...

assalamualaikum renee.

kita berjiran kan. hihi. jalan kaki pun sampai nak ke rumah kamu tu.

insya Allah saya sedia membantu. in fact, syira ex event exec sebelum ni. wink.

shoot me an email ye kalau nak bantuan syira.. syahira.fauzan@yahoo.com

HanaNa said...

Dear,ur idea mmg brilliant . Sangat loikess ! And the colors pick also nice ! Suka the lilac ! Sbb my wedding aritu was like , my family semua pkai purple + lilac . Good2 . All the best !

HanaNa said...

Dear,ur idea mmg brilliant . Sangat loikess ! And the colors pick also nice ! Suka the lilac ! Sbb my wedding aritu was like , my family semua pkai purple + lilac . Good2 . All the best !

nida-razak said...

suka warna tu...waa..renee da reqruit bridesmaid..best2..sume kriteria i lepas..cuma i je..i da kawin dat time..hehe..xpe2,janji jemput i ye =)

Cik Hazz said...

brilliant ideas! sangat2 gorgeous pilihan you Renee. During my wedding haritu tiada gadis2 dulang berpakaian seragam or bridesmaids. cuma ada 1 org pengapit setia sahaja. sobs..
wish you all the best k. ;-)

Restless Bitch said...

I Love thisss post. haha was thinking the same thing too since i got soo many beastie! <3 it dear! cant wait to see ur wed!

Haneesa said...

so many ideas awak ni! kudos for all your research dear! cantik-cantik sangat semuanya and you are so kind nak sponsor kain bagai for your bridemaids.

mak buyung dah tak qualify but i''m still wishing you all the best of luck!

*Dream Weaver* said...

love this post and pix
:)