Monday, October 10, 2011

MY WEDDING PREP - HENNA @ INAI

Guten Morgen schönen Damen.. ;) 
  
Hamboi speaking apakah? that's deutsch ladies, aka german..dont pray-pray renee meow can speak german woorr..time sekolah je la kan.. haha.. ni buat kat google translate jee.. (kalau nak tau apakah maksud nya u all translate ler sendri kat google translate okeh?) haha lawak di pagi isnin yg biru.. ;p

Yeay nak share ngan u alls niie.... sape plan nak pakai henna mase kawen nanti angkat ketiak..!! hehe.. i think most u gals nak kan.. yg taknak xpe, layan aje ye? hehe ;p I memang plan nak buat henna nanti, sbb seumur hidup xpenah nak pakai okeh..pakai saje2 pun xpenah.. xsabar nak tgk tgn yg 'virgin' ni dilukis ngan inai yg merah2 tu.. weeee...

Paling gumbira i have booked my henna artist last week.. Actually da suvery a few henna artist and among all i da select this particular henna artist. Agak lama nak book tapi tunggu masa jer kononnye bleh la last2 minute kan.. and kebetulan one b2b da review bout her, tetibe takut sumer serbu dia so i book cepat2 depositkan rm50..phew alhamdulillah she's still available..

Ok for those yg xbooking lagi henna artist (yg berminat), u all bleh checkout these people.. ni based on my likings yer...lain2 orang lain2 taste kan..? Harga i xletak sini ya, bcos i notice all of them have the same range of price around rm50-rm450 depends on the package and design you wanted.

HENNA ARTIST KL/SELANGOR

*************************************************
DAYU DESIGNS
  http://www.dayudesigns.com
http://iranian-gurl.fotopages.com
012 6777889 Kindly call after 6pm, SMS anytime 24/7
d_iraniangurl@yahoo.co.uk
info@dayudesigns.comOR bridalhenna@gmail.com
::Skype:: Luvilahi

 i da contact dia kat Fb, n then dia suh fill up form kat website dia..tapi sampai skang xdpt reply..so no rezeki takpe lah..but her works mmg chantek la..u can check it out.. ;)


*************************************************
HENNA RATU SEHARI
 http://hennaratusehari.blogspot.com
 http://hennaratuseharibook.blogspot.com (booking)
  EMAIL : am.nkaak@gmail.com
YM : am_nkaak

akak ni design halussss gitu.. serious chantek..i x contact dia awal2 arituh cos tgk dia macam baru gave birth.. eh yeke? o.O tp tgk baru2 ni dia da open booking..so ape lagi!
  

 *************************************************
 SHEEMA HENNA ARTIST
 http://sweetyshiema.blogspot.com

 i da lama giler add kak sheema kat FB.. and awal tahun lagi konon nak booking ngan dia.. kak sheema pun terkejut..haha..dia ckp kawen bulan 2 (next year) lambat lagi.. i pun ok la..wat i like about her is keje dia chantek+kemas, and package dia affordable.. After waited a few months, i pun contact la last month nk booking, dia ckp ok..i tanye dia ada charges ke tranportation ke kota dsara,dia ckp ada.. so bila i tanye dia brape?dia trus senyap? aiks? i pon pelik...maybe dia ingatkan i xserious kot? so i malas nak tunggu lama2, i book org lain trus..hehe..sorry ye kak sheema (if ur reading this)..
  

 *************************************************
DIENA HENNA MEHENDI
http://dienahenna.blogspot.com (not updated, checkout her FB je kay)

i xcontact Diena, sbb baru je tau mase googling tadi... haha.. tp chantek giler kan kat tangan cik belle kite nie..shot dia pun smart, i likeee...;)

*************************************************
NABILA JAMIL
Nabila Jamil
017-4890415

 xsilap i dia buat inai untuk serina chef wan skali..kira artis2 confirm panggil dia kan..


 *************************************************

Lastly, my future henna artist..! da booked..yeayy.. :D

 NED HENNA
019-6259825
email : nadiaffendy@gmail.com
FB : Nadia Khalid 

Among all yang i survey, kak ned adalah paling murah for full package..hehe..only rm150 for full package yg cover sepasang untuk tangan (atas, tapak & hujung jari) dan kaki (atas, keliling & hujung jari kaki).. but if you all nak budget, you can choose her other packages range from rm90, and another rm130. Kalau ada family members yg nyibok nak add on only rm8 (one side tangan) with medium design.. ;)

among her designs yg i adore...
 
 
 
 
 
 
 

Ok tak?? i suke design2 yg paisley or lingkar2 thingy instead of flowers..duno why..hehe..but mmg sumer chantek ok.. ;) weee serious tak sabar okeh, ya bagi org lain inai ni takde ape la sgt..but i xtau nak explain perasaan i ni.. rasa happy giler da book, and rasa excited nak tunggu the day nak pakai inai tu.. i LOVE that good feeling! :D hehehe.. dalam pale ni ada la plan gile2 nak tambah sumthing nanti..hehe.. ;p Hopefully kak ned dapat do her best for my big day... :)

so ape lagi kan??serbu dorang..!! hehehe.. ;)



meowluv~

17 comments:

erin moshimoshi said...

ade org post kan kata inai ni haram .yeke .. sbb ibarat tatu .. rasa x kod ..sbb ni kan halal ..mekah pun ade jual serbuk inai .. mna ade haram kan2

Cik Zimie said...

auw renee.semua cantik2.i kan honestly tak pernah nak appreciate seni lukis henna ni.tp bila tgk u post semua ni cantik3 la.ke sebab nak kawen, tu yg TERsuka kan) hahaha

i suka ur future henna artis yg lukis dekat tapak tangan yang bulat2 macam bunga apentah.comel gila.i think i should survey part ni pulak lepas ni.thanks dear 4 sharing!!

Renee Meow said...

erin♥rasenyer tak haram..sbb da ada artikel pasal inai da mengatakan xharam..ada b2b yg share kat blog tp lupe i.. tu la agree ape u ckp tu..kalau haram abestuh nape org kat mekah pakai kan? nape kat mekah buat inai serbuk tu? kan?kan?kan? ;p

zimie my twin♥hehe i plak sejak tgk bad incident my cousin.. (dia x buat ngan henna artis). so cousin2 lain yg senior konon2 nak buatkan..i da ckp kalau u xnak xyah la follow ckp dorang kan..tp sbb dorang desak dia pun on aje..tgk bila buat mmg disaster n buruk sgt.. dia menangis the day before nak nikah tu..huhu.. kecian sgt dia.. tu yg i tekad nak hire henna artist je..huhu.. dear nanti u survey2 lagi yg murah2, nanti share sini okay..i bleh update list lagi.. :D

♥♥♥Farrah Anuar♥♥♥ said...

Thanks Renee!! erm..banyak pilihan di sini..pilih saja yg mana menjadi pujaan hati..

*tgk job kak ned tu pon dah penuh..ni kena booking awal2 nih.. lepas u post ni sure ramai yg serbu! ape lagii..i pon nak serbu gak..

♥♥♥Farrah Anuar♥♥♥ said...

* I ade dengar kt CD Ustaz Kazim (Ustaz yg pemes kt Youtube).. dia kata inai tak haram.

LisaLisut said...

(sy bukan tak suka sy suka tp sy takde budget ms nk kawin aritu hahahaha)

lps dh kawin ni br la i sibuk nk g jalan tar n lukis2 henna.bole?sj suka2.hahaha.

i yg excited baca u pye review psl setiap henna artis ni.heheh.u lucky sbb u kire within Klang valley.kalau smpai seremban dkt nk 200 gak kene cja huhu.i dh tye.maka sbb tu i let go je the idea to ukir2.dan malas nk cr kt serembn juge hahaha pdhal ade je indians yg buat kat seremban.cheapskate la katekan kekekeke

LisaLisut said...

nk komen lg.i excited.so maafkan keexcited'an i - mood pengantin baru lg please.tu yg gatal nk ukir henna lg muahahah ;p

nida-razak said...

design ned henna ni cantik2..i ske yg last design tu..n yg cik belle punya tu pon cantik..tp i xbuat henna..pakai inai biasa je nanti...

erin moshimoshi said...

aah dear ... tu depand pada smua ... ramai la yang pakai ... ustazah pun ade gak pakai

.:shura shushi:. said...

semuanya cantik..
i suke bc blog u..U byak bg inf0
Hugs..!

maria fitria said...

renee... i suke tp FMIL xsuke.. dlu masa kakak my tunang kawen pun die suruh cuci sampai ilang... abeh camne? huhu... tak brani lg nk tnye encik tunang die bg pkai ke x...

Rilla said...

Rilla suka Ratu Sehari, halusssssssss. Tapi sebab Rilla plan nak pakai inai biasa jek yang keliling jari tu, Rilla tak survey la. But this is a very good entri, am sure your readers will appreciate it.

Khairiyah aka Kerry said...

kery nak pakaiiiiiiiiiiii suka hias2 ni..tp mir tak kasiiiiiii.bertekak dgn dia..tp last die kalah bila kery kuarkan artikel psl design inai ni.hahaaha.
ia takkan jd haram if ktie buat corak2 bunga,tumbuhan.tp akan jd haram if kita buat corak gambar org ke,binatang ke..so far my understanding la.hehe

~Lieza~ said...

lieza dh booked diena henna... pastu trjmp plak blog lain yg lg murah dan cantik..maybe bole add dlm list Renee nie...

http://noorcollectionz.blogspot.com/

Cik Hazz said...

happy for you!! i like ur choice. hehehe. coz i ex-customer NedHenna. memang suka her works. rasa cam nak buat henna lagi sekali boley? huhuhu..

btw, pakai inai tak haram asalkan tiada ukiran gambar binatang. sekadar berkongsi pandangan. ;-)

aishah amin said...

hye renee:) ive been following your blog silently:) its been very helpful so far! tq for that<3

just wanted to share what i read just a few days ago about henna. I forgot where i read it but it states that henna is NOT HARAM. its only haram if its black in colour, ade motif binatang/muka orang..and also becomes haram klu melebih2 sampai ke pergelangan tangan and lengan..yg dibenarkan hanya pada jari and tangan/tapak tangan.. i think one more thing that b2b's out there should know is that FALSE EYELASHES are also HARAM. because it falls under the same category as wearing rambut palsu..yg dibenarkan pakai bulu mata palsu only if you were naturally born without eyelashes or for medical reasons..apparently a lot of Muslim women aren't aware of this..you can look it up if you're not convinced..just my 2 cents:) after all, sharing is caring:))

xx

http://aishah-amin-the-hijab-diaries.blogspot.com/

aishah amin said...

LOL finally found the link on the fatwa here:

http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-pemakaian-inai-bercorak-mengikut-syarak

xx