Friday, July 8, 2011

MY WEDDING PREP - DOORGIFT (RECEPTION)

Salam Jumaat ladies....

Dari pagi nak update tapi agak bz..hopefully xkan bz sampai lewat ptg.. pleasseeee... xnak la stuck in jam.. da la jumaat, plus dgn byk roadblock n so on... kalau terlambat sket confirm stuck in jam giler2 punye.. huhu

Ok i nak tanye u all, mana nak dpt BEKAS DOORGIFT yg unique and murah??? Nilai? Kelantan?Johor? Im looking for bekas doorgift (for sanding reception)yg murah n exclusive.. haaha cheapskate gitu kan.. yg penting NAMPAK MAHAL.... haha ;p isi kandungan dia xkisah sgt, sbb alhamdulillah my elder brother farouk and my SIL kaksuzy nak sponsor.. weeee!! gumbira..... i let mama decide ape dia nak for doorgift, and mama chosed telur pindang johor.. i pon OK je laaa.... *tapi dlm hati mayb add sket chocs+sweets* supaya xboring sgt doorgift tu.. haha

Ok back to BEKAS DOORGIFT.. i was thinking, kalau xjumpe bekas yg NAMPAK MAHAL+MURAH, better buat sendri je beli kain net/organza and pastu ikat wif ribbon+flowers.. but part xbest buat sendri is xlarat woo nak buat 800-1000 sorang2..i dont think i have the time to finish all dat in a short time.. lagi2 telur pindang mane leh buat awal2, busuk la nanti.. atleast a few days before wedding baru bleh buat kan.. but then again, that would be the LAST CHOICE la kan..

So dari dulu2 lagi da survey mane yg menjadi pilihan hati.. and some of them of course rasenyer xde kat msia.. tapi kalau TOLONGLAH share wif me yerrr... hehe.. Here are some options yg MAYBE i consider for my wedding reception...

credit : Mr Oogley, Ashylla (white.lace.tale), kadkahwinpino

OPTION 1
normal bekas doorgifts yg slalu jumpa
these normally bleh dpt murah mana2 kan...
 bunga telur.. of cos nak design2 yg cun.. ;p
 box+ribbons+flowers
 ready-made net/organza pouch

or vbox (beli skali ngan wedding invitation card)
agak besar so kene add some more stuffs besides telur pindang


OPTION 2
jarang2 org buat but sgt cantik+memorable kalau guests dapat nih..

 kotak songket..
kat kelantan xsilap rm1 each kalau borong byk..
 customized box macam Ashylla's white.lace.tale recep..
very-the-exclusive...! ;)

colourful trinket boxes..
dari dulu suke kalau dpt ni kalau pegi wedding.. mcm2 bleh letak like jewelry,etc,etc..
tapi ade yg besar sket untuk muatkan telur pindang? T_T


OPTION 3
my favourites.. jarang org buat and maybe susah nak carik kat msia..
ke ada? pls share with me my friends.. :D
heart shaped mirror trinket box.. ahh so cutee...
 
fabric trinket box..
aluminium trinket boxes....cutenyerrrrr... i wannttt... *confirm kene reject by mama*
 dan lagii...
 dan lagiiiii...
dan lagiiii....!!! 
oh sgt suka yg trinket boxes nieee... cantek+exclusive+ala2 ethnic gitu.. 
colour2 pun menarik kan..kat msia mcm susah kot nak carik.. 
n kalau mesti mahal-degas kalau kite tgk kat kedai khazanah n etc...
huwaa mane nak carik yg murah..?
kalau xdpt sumer ni, go to plan B - beli kain net/organza+ikat ngan ribbon.. done.. T_T



meowluv~

Renee meow


13 comments:

Hunny Kitty said...

ape saje pilihan dato ai sokong......cube p kat khazanah...tanya derang beli kat mana... hehhee ..melaka?!

Linda Yusoff said...

Trinket box tu mmg cantik kan? penah dpt g wedding member.
risik2, dia beli kat India. satu tu cost rm1 je.

kan best if i steward mcm dia. fly mn2, terus beli.. hehe

zimie said...

trinket box tu i pernah beli dear.utk souvenier mak i dan kawan2.hehe beli dekat singapore.dekat little india.tapi sedih sebab i tak ingat berapa harga dia.murah gak.huhu blame me.lost memory kejap.

UyaRayza said...

uya paling suke yang heart shaped mirror trinket box hehehe..comelnyeeeeeeeeeeeee..syes best dear heheheh...songket tue murahnye rm1 eh satu? hari tue cari2 jugak tapi sume mahal...

Jan@Afzan said...

dear renee..

Semua souvenir sgt cantik. dan semuanya jan tak guna utk wedding jas as souvenier & ada uncang telur rebus..hehe.

Jan guna kotak transparent 4 segi, ikat ngan riben dalam tuh ada 4 biji tart-nenas pie. hehe

tapi, utk entry renee. Jan suka trinket box (seyes tk tahu nama mende ni..br tahu ni) huhu.

=MissRynn= said...

renee...kamu sudah wat mataku berpinar2x.. nak jugak!!

Renee Meow said...

shahoney❤xde nye dorang nak shareeee.... T_T

linda❤waa beshnyer.. cik linda jadiklah stewardess nanti i nak pesan..haha

zimie❤hmmm..maybe murah..tp cost nak gi ke s'pore tu mahal..hhuhu T_T

uya❤kannn i pon sukaa...cantik gilers.. yg i check kat kelantan, mmg kalau beli byk dorang bagi rm1 or less.. ;)

missRynn❤jom sama2 mata berpinar2.. o.O

meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

Syima Syaz said...

kalau beli box biasa then deco2 pun blh nampak cantik jugak kan...

Miss Tatie said...

kotak songket tu can get 80sen kat pasar payang if u good in bargain... kat jakarta 60sen... =)

bruce lee said...

wahhhh!! suka! suka! cute n cantik + exclusive!

farah aminuddin said...

customized box tu sangat lawa dan ekslusif!

Ms and Mr Red Ribbon said...

dear, trinklet box tue pernah nampak kat masjid india, a bit costly more than RM5 for sure (retail), mungkin kat india atau thailand murah sikit...

dulu pon plan nak pakai nie jugak, sbb pernah dapat dari wedding orang lain, letak coklat kat dalam box, tapi tue la mahal, a bit out of budget... :D

Mawar misswateva said...

trinket box tu my friend beli kt india..
mula2 die beli 1st shipment harga adalah rm2.it was early of this year.
then beli utk 2nd shipment da jadi rm3..die ckp sbb ramai sgt org mesia da beli kt sane, so dorang naik kan harga.chett..
kt mesia i pnah tgk harga around rm29.gilo hape.hehe.