Friday, October 22, 2010

MY WEDDING PREP - 1ST STEP




Hyeee pretty future-B2Bs... happy weeekend to all :)

huhu u know wat, i just noticed that i have never posted anything on my wedding preps. I guess it's still too early? Im still looking around, surveying around, blog-hopping around for ideas.. Malas nak awal sgt, kang2 tetiber ape2 jadik next year how? I pun xconfirm date betul2 lagi.. ikutkan 11.11.11 mmg idaman n my family suka dat date tu.. but recently i cian tgk my meowgagah mcm struggle je byk responsibilities kene tanggung..takut xsempat nk kumpul duit.. So kire i lepaskan ler 11.11.1... pasrah je kalau kawen lambat mcm my kakak2.. huhu T_T


Anyways, my FIRST WEDDING PREP is.....
TO LOOSE WEIGHT!!!

Yes kuruskan bdn.. like u all can obviously see from my pics, IM FAT N CHUBBY.. xslim mcm u all..huhu.. currently im 7+kg (huhu maluew nak bgtau angka sebenar). I need to loose it  bukan nak chantek jer, ye la for my health gak, n for ehem, my confidence after marriage nanti (buat2 xtau lak!! ehem2 1st nite ler.. huhu). My mom pun asyik nagging bile nak loose weight. Byk pesan suh control makan, tp masalahnye i bukan jenis mkn byk pon..i mmg jenis xleh mkn byk cos nanti senang termuntah..huhu~ (tp kalau gi umah family my meowsayang,i mkn nonstop.. xtau naper! hehehehe bukan bodek yer... ;p )

So far dulu2 dah byk cara n options i dah try..tp xberjaya sgt.. Skang ni ade lah wat survey..tp xtau mane yg bagus.. xtau mane yg berkesan n xtau mane yg kurang cost.. so far i tgk, sumer ade pros n cons.. kalau u all ade tips2 or bende2 nak tambah,sila comment..!  


PLEASE HELP ME.. T_T












Jusmate5

PROS
  • byk testimonies from clients masuk paper & magazine
  • herbal
  • malay product
CONS
  • discipline kena kuat (tu yg lemah tue..huhu~)
  • kene ikut pemakanan yg dorang tetapkan (category discipline lah tu-lemah!)
  • skang ade byk tiruan
  • mahal (rm200 per box!!) n kalau nak murah kene beli 3 dpt rm150 sekotak (automatically jd member.














 Herbalife

PROS
  • byk testimonies
  • more to health drink (not only for loosing weight)
CONS
  • bukan malay product, i think ni from oversea (US kowt?)
  • byk org ckp kalau stop, bdn senang naik balik
  • mahal (rasenyer ratus2 la jugak..xsanggup guee....)


 
















Lotion Mustajab Pati Halia

PROS
  • halia mmg bagus kuar angin
  • herbal
  • malay product
CONS
  • i susah nak percaya lotion bleh kuruskan bdn. kalau u mmg kurus n nak ilang selulit tu bleh kot? cos dia tegangkan kulit. kalau mcm i ni lemak da tepu n daging camne lotion tu ilangkan?
  • nanti terlebey kuar angin plak camne? kalau kuar atas, kejap2 burrrpp,burrpp... kalau bwh lak??? T_T
  • kulit sensitive xthn produk2 panas nanti my skin mcm rashes (chey perasan skin halus mcm baby)

 









Pil herba (example-pil binari & seangkatan - detox yg buat kita buang air besar)

PROS
  • men-detoxkan bdn kite
  • slalu gi toilet untuk buang air besar
CONS
  • xsedap (pahit!)
  • slalu gi toilet (kalau time keje time tu nak beri..abeslah T_T)
  • bdn kurang air (have to drink lots of water)
  • disturbs my period cycle (period mcm kuar lmbat)


 













Puasa

PROS
  • dapat pahala (hehe mestilah) tp kalau x solat mase puasa pon xguna gak T_T
  • detox bdn
  • xrase lapar
CONS
  • bdn mcm lembik (menggeleber)
  • takut kalau byk keje xthn (i jenis slalu migraine - kene mam ubat)
  • xde geng (xbesh ler puase sorang, berbuka pun sorang2)















Gym (fitness first, celebrity fitness, etc)

PROS
  • byk equipment
  • ade trainer
  • fit body
  • discipline
CONS
  • mahal (kene byr monthly)
  • baju & kasut (kene beli baju yg sesuai n sport shoes pulak!! - duit lagi T_T)
  • malu (segan lah exercise dgn org2 yg fit2 kat gym tu)
  • i xkan enjoy (im a sports gal zmn skolah, sumer bende main except bola jaring.so bile kat gym cepat boring)
  • xde geng (xkan nak gi sorang. nanti kene ngorat -hahaha sempat lagi perasan CHUN ;p)


















Meal Plan (ikut dari magazine or online)

PROS
  • good for diet
  • will have good proteins and carbs intake
CONS
  • mostly foodstuffs yg susah nak dpt (xkan nak kene gi coldstorage je?)
  • most plans yg dlm internet nonhalal
  • discipline (huargh mcm xdpt nak follow nanti)













Sports (tennis, badminton, swimming, hockey,etc)

PROS
  • bdn healthy n fit
  • Fun
  • bleh wat kat mane2
CONS
  • kene ade baju n kasut (kene beli ler)
  • kene ade geng
  • kene carik tempat lak kat ner
  • kat umah sewa ade swimming pool, tp byk budak n takut jangkitan (dah penah demam lepas swimming) haish T_T




Ade options lain ker frens? PLEASE HELP ME.... T_T


meowluv~

Renee meow
http://reneemeow.blogspot.com
http://reneemeowwedding.blogspot.com
http://reneemeowshop.blogspot.com






7 comments:

Nora Anne Burn said...

babe..
nak kurus kan..mmg kene ade discipline yg kuat..if not mmg x jadi...for me x perlu kot if nak mkn bende2 yg leh kuruskan bdn tu..x elok laa..if u tgk biggest loser tu..dorg xde pun mkn2 any supplement utk kuruskan bdn..dorag juz excercise and jaga diet..i think u pun leh wat cmtu la yunk..try laa..;) if i nk bg tips2 diet ni pnjg berjela nnti..haha..actually dulu i pnh chubby..then i diet..i jg mkn je..weeee..;)

Renee Meow said...

Nora : huhu i ni cepat give up tu la pasal.. if nak ikut mcm biggest loser tu bleh jer tp xge geng susah.. semangat n discipline paling lemah woo.. huhu..

anyway thanks for ur feedback.. if only i mcm u kan besh, jage mkn jer pun dah leh kurus...huhu..*jeles*


meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

♥♥ eija ♥♥ said...

renee...
kita berada dalam masalah yang sama laa...
ja dah try separuh benda diatas...
apa yang ja dapati...
penting jaga makan dan excersixe tuu buat badan kita maintain..
kalau tak naik jugak...

Renee Meow said...

ja : thanks dear for ur advice.. tgh berusaha.. ;p huhu



meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

Nora Anne Burn said...

ala babe..if u btl2 mmg nk slim kan..msti blh nyee..i nicpun jnis ske makan jgk..heheh..lately ni mmg mkn jeeeeee...;p

ElyaElmo said...

he3....puasaa laa renee!!! :D
Ataupun, makan sup2 jee hari....confirm turunnnn:D

Renee Meow said...

Elya : da try... tp nanti bdn lembek.. hehehehe.. kiranye puasa + exercise la kan yg paling bagus..? i perlukan semangat yg tinggi.. huhu tulun~ T_T




meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com