Thursday, October 7, 2010

KURSUS KAHWIN - WHEN?WHERE?

Meowmeow all... :">


Hurm pening ler pale.. xtau biler nak gi kursus kawen.. rasa mcm lambat lagi nak kawen, cos me n my meowsayang x confirm date lagi... insyallah next year. ikutkan i suke 11.11.11. that's my dream wedding date.. jatuh hari jumaat lak tue..*suka* :D family i pun suke date tuew.. tp ye la, xtau lagi confirm ke x.. so if dpt date lain pun terpaksa ler follow..huhu T_T

Hah bila nak pegi kursus kahwen nie? ade org ckp pegi je awal2 ni senang..lepas complete kursus kawen, xyah nak pikir ape dah.. hmm tul gak, tapi i plan next year jer..BUT, a lot of people told me it's better to go this year because next year kursus kawen will change to rm300 per course, and it's 1week!! huargh lamanyer...nak kene amek cuti yg malas tue... my office depends on me.. chewah ;p huhu..

Tempat lak? nak wat kat ner? umah family kat damansara, office lak kat putrajaya, umah sewa kat seri kembangan.. adoyai dilemma.. nak menambahkan dilemma lagi, my meowsayang dah pegi kursus kawen last year ngan adik dia.. so sape nak temankan i nie..?? huwaaa T_T

Sape nak pegi this year angkat tgn!!jom pegi same2 nak? baru ade geng.. hehe ;p So far i dah check Mr Oogley (google) ade a few places area KL n Selangor yg diiktiraf by JAWI n JAKIM.. So far this year sumer rate sama rm80 (inclusive of File, Makan Minum, Buku, Yuran kursus dan Sijil) n course pun weekend jer.. So mane tempat yg paling besh? (ade ke tanye tu pulak..) ye la, i mean sape2 yg da pegi tu, so far camne? so mari share information.. :)



SENARAI PUSAT KURSUS KAHWIN DI KUALA LUMPUR / SELANGOR
SIJIL SAH SELURUH MALAYSIA DAN TIADA HAD TEMPOH!!!! (senang hati gue.. ;p )


Kuala Lumpur & Selangor

  • Bandar Sri Permaisuri - Pusat Bimbingan Sri Permaisuri - Plaza Dwi Tasik Blok A, Tkt. 4-3, Lot A4-6, Bandar Sri Permaisuri, Jalan Tasik Permaisuri 1, 56000 Cheras, Kuala Lumpur. 012-210 0789, 03-5637 1880. Dihadiri oleh Nora Danish & Rizal Ashram, Sazzy Falak & Nash.

  • Bangsar - Zura's Akademik - Sijil perkahwinan dikeluarkan oleh JAKIM, JAWI, Jabatan Perdana Menteri. 019-215 9709, 03-2282 2211, 03-2284 3811. Belakang LRT PUTRA (Bangsar & Dataran Maybank). 2-1-1, Tkt 1, Kompleks Niaga Utama, Jalan 1/82B, Bangsar Utama, Kuala Lumpur. Kursus setiap sabtu 3ptg dan Ahad 8 pagi. Pernah dihadiri oleh Abby Abadi dan Norman Hakim.

  • Desa Pandan - Kursus Perkahwinan Rihan. Sijil dikeluarkan oleh JAWI dan sah di seluruh Malaysia. Tempoh sah laku adalah seumur hidup. Yuran RM80.00 sahaja (termasuk nota kursus, makan dan minum). Pendaftaran adalah melalui telefon/sms. Sila sertakan nama, no. kad pengenalan dan tarikh kursus. Pendaftaran juga boleh dibuat pada hari kursus (Sabtu) sebelum pukul 2:30 petang. Alamat pejabat pendaftaran dan tempat kursus adalah di 26-1, Jalan 1/76C, Desa Pandan, 55100 Kuala Lumpur (sebaris dengan Pasaraya Relax Mart dan berhampiran Kedai Aksesori Kereta Super Star). Tiada kesesakan lalulintas dan ruang tempat letak kereta percuma. No. telefon : 013-388 9141, 017-244 8584. Laman web : www.kursuskahwinrihan.blogspot.com.

  • Gombak - Kursus Kahwin di Medan Idaman, Kuala Lumpur - Berdaftar dengan JAWI, sijil dikeluarkan oleh JAWI, tiada had tempoh, sah di seluruh Malaysia. Daftar dengan Global Inte Management Services, 51A, Jalan Jernai 2, off Jalan Gombak, Kuala Lumpur (Belakang Ong Tai Kim). 03-4023 5224, 012-2483343.

  • Kursus Perkahwinan Wanis, Medan Tuanku - Dewan Seminar Restoran Hanifa, Medan Tuanku. 2 minit berjalan kaki dari Sogo. Yuran RM80. 03-26943419, 012-3316005.

  • Pusat Bandar Damansara - Pusat Kursus Perkahwinan, Tingkat 2 Blok A (atas CIMB Bank, bersebelahan MAHSA College of Nursing) Pusat Bandar Damansara, Kuala Lumpur. Tel: 012 603 2257, 03 4024 2795 (Fauzi), Setiap hari Sabtu (jam 3.00 - 6.00 ptg) dan Ahad (jam 8.30 pg - 6 ptg), tempat letak kereta PERCUMA dan makan dan minum disediakan. RM80. Diiktiraf oleh JAIS & JAKIM - Recommended! http://www.freewebs.com/kursuskahwin Tempat kursus di perkarangan elit Bukit Damansara!

  • Pusat Kursus Pra-perkahwinan Nass Kirana Ent - Melawati, berdekatan dengan Japanese Yamaha School of Music dan Bank Rakyat. Yuran RM80, makan dan minum, buku panduan, tempat parking percuma. Sila hubungi En. Nassir (017-380 0028) atau Puan Wawa (017-320 8187)

  • Pusat Kursus Perkahwinan Ibukota (Pertama Kompleks) - Lot 3.9, Tkt. 3, Pertama Kompleks, Jalan Tunku Abdul Rahman, Kuala Lumpur. Telah menganjurkan kursus perkahwinan sejak tahun 1992. Berdaftar dengan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI). Kursus diadakan setiap Sabtu dan Ahad. Untuk pertanyaan/pendaftaran, sila telefon: 03-2692 6231/ 019-391 7231/ 016-365 9950/ 012-333 7283.

  • Pusat Kursus Perkahwinan WEP, Wisma Kraftangan, Jalan Tun Perak. Berdaftar dengan JAWI & JAKIM (Modul MBKPPI). Sijil sah laku di seluruh negara tanpa had masa. RM80 yuran kursus (tanpa temuduga). Kursus setiap Sabtu 2.30-6.30 ptg dan Ahad 8.30-6.00 ptg. Bersebelahan Stesen LRT/PUTRA Masjid Jamek. 03-4024 2795, 012-6032257.

  • Setiawangsa - Wani Pesona Kursus Perkahwinan - Berdaftar dengan JAWI/JAKIM/JPM. Fasilitator dari JAWI/JAKIM. Sijil dikeluarkan oleh JAWI. Sah di seluruh Malaysia. Tiada temuduga. Yuran RM80 sahaja. Folder, buku kursus, tea break (3x), lunch (1x) astro percuma. Dewan dan surau di tingkat bawah. 24 jam pendaftaran melalui telefon/sms. Sertakan nama dan tarikh kursus atau datang terus pada hari sabtu sebelum 2.30 petang. Kursus diadakan setiap minggu. 19 Ground Floor, Jelatek Business Centre, Jalan Jelatek 2 off Jalan Jelatek, Kuala Lumpur. (Sebaris dengan KRU office/Sebelah LRT Putra Setiawangsa). 03-4257 2233, 012-257 8228, 012-219 7450.

Putrajaya

  • Precinct 16 - Kursus Perkahwinan Al-Shahir - Kompleks Kejiranan P16, berdekatan Alamanda, stesen PETRONAS, auditorium yang cukup selesa dan kemudahan surau. Hidangan penuh 4 kali termasuk makan tengahari. Sijil daripada JAWI, diiktiraf di seluruh Malaysia, tiada had tempoh. Penceramah bertauliah dan berpengalaman luas. Pendaftaran dan tempahan boleh dibuat melalui telefon atau online di laman www.kursuskahwin.com atau www.alshahir.com.my atau telefon 019-3911310 atau 019-2876979

  • KURSUS PERKAHWINAN & KEKELUARGAAN ISLAM
    PERSATUAN KAKITANGAN PERKHDIMATAN UGAMA(PKPU)
    JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA
    Blok D7, Parcel D,
    60519 W. P. Putrajaya
    AUDITORIUM D8, KOMPLEKS D, PUTRAJAYA
    Aturcara Kursus
    Hari Pertama : 12.30 tgh - 7.00 ptg
    Hari Kedua : 8.20 pg - 7.00 ptg
    Untuk Pertanyaan lanjut sila hubungi :
    Pn. Noralifah Binti Ismail 013-3257540
    JAKIM Putrajaya : 03-8886 4000
    Us.Nazri Bin Shuaibon 03-8888 5678/017-3879840 (Masjid Putra) / 017-3879840 / 012-5608692
    No. Fax Masjid Putra 03-8888 3166
    No.Fax PKPU, JAKIM Putrajaya 03-88880261
    e-mail madalifah@yahoo.com

Selangor

** PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH KLANG
** PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH SEPANG
** PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH KUALA LANGAT
** PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH PETALING
** PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH GOMBAK TIMUR(KERAMAT)
** PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH GOMBAK BARAT(KUANG)
** PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH KUALA SELANGOR
** PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH SABAK BERNAM
** PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH HULU SELANGOR
** PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH HULU LANGAT


TEMPAT KURSUS


**
Di Dewan Kuliah Pusat Pembangunan Kekeluargaan Islam, Aras G, Bangunan Sultan Idris Shah,No. 2 Persiaran Masjid, Seksyen 5 Bukit SUK, 40676 Shah Alam, Selangor

TEMPOH MASA KURSUS


**
2 hari (tiada bermalam)

BAYARAN KURSUS


**
RM 80.00 - termasuk fail, makan dan minum
**
Bayaran boleh dibuat semasa pendaftaran kursus

PROSEDUR MENYERTAI KURSUS PERKAHWINAN & KEKELUARGAAN


**
Isi borang permohonan kursus di mana-mana Pejabat Agama Islam Daerah yang berkenaan atau download borang di sini (Isi borang kursus) untuk mengikuti kursus anjuran JAIS di Shah Alam.
**
Kursus ini hendaklah diambil oleh bakal suami isteri yang akan mendirikan rumahtangga sebelum mereka membuat permohonan untuk bernikah.
**
Hantar borang sekurang-kurangnya seminggu lebih awal dari tarikh kursus yang dipilih
**
Hadir Pendaftaran kursus di Bangunan Sultan Idris Shah pada hari tarikh yang dipilih -->Sabtu (7.45 - 8.30 pagi)
**
Aturcara Kursus Modul Bersepadu Kursus Pra Perkahwinan Islam(MBKPPI)

DOKUMEN YANG DIPERLUKAN


**
Salinan IC semasa pendaftaran( jika diminta )

SOALAN YANG SERING DITANYA


Berapakah tempoh sah laku sijil Kursus Pra Perkahwinan yang diikuti di mana-mana tempat yang diiktiraf oleh Jabatan Agama Islam Negeri?

Sijil Kursus Pra Perkahwinan tersebut sah laku pada bila-bila masa.



Byk sgt ler tempat yg wat kursus kahwin nie.. rase mcm confuse lak.. takut kang tersalah bagi info, so i amek sumer n mane2 yg ade dari Mr Oogley (google) nie.. byk yg dicilok dari syokkahwin.com, JAIS n JAKIM.. hehe ;p



meowluv~

Renee meow
http://reneemeow.blogspot.com
http://reneemeowwedding.blogspot.com
http://reneemeowshop.blogspot.com



9 comments:

~ mizzAmy ~ said...

jom!! i pun nak g jugak maybe next weekend kot. hehehe...

Suzie Sueweeets said...

RM300?? Serious? Getting married nowadays becomes more and more expensive each year.. Sepatutnya kahwin ni mudah je kan.

*sigh*

Anyway, good luck listening to lectures. ;) Harapnya tak boring macam 50% of the time masa I pegi kursus kahwin. Siap ada penceramah cerita lawak-lawak yang sama dengan penceramah sebelum dia. Yang tak boring, lucah sangat pulak. Haha. I wonder apa la diorang nak cerita masa satu minggu kursus kahwin next year.

ElyaElmo said...

meh2 dtg bdr sri permaisuri..dekat dgn rumah elya tau!!ekeekek

Renee Meow said...

mizzAMy : next weekend? serious ker? mane? i rase mcm nak gi lepas raya haji.. tp tu la tgk gak kalau xde geng malas arrr nak gi.. huhu~

Renee Meow said...

Suzie Sueweeets : haah serious rm300 u.... tp kan, rase bende ni dari last2 year org mention harga akan naik n 1minggu..tp tak jugak wat? so harap2 next year xjadik la wat rm300 tu.. hehehee ;p

uiks ade ker penceramah lucah2? huhu.. lawak2 tu ok la kot bleh diterima..kalau lucah2 tu..ehem ntahler.. huhu~

Renee Meow said...

ElyaElmo: bdr sri permaisuri tu mane ek? cheras eh?huhu i org kl yg xtau map kl.. ;p hehehee... u dah pegi ker?

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

kursus perkahwinan al shahir best
dah pergi dah....
dekat p16 putrajaya

hehehhe

Renee Meow said...

yanie yg gebus : owh really??i pon ade survey gak situ.. tp xde geng.. naper gi awal sgt???huhuhu ;p


meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

Anonymous said...

saya dah pegi masa time study dulu..:)..heee....pegi awal pun takpa la renee...sebab depa kata ritu harga nak naek n kena kursus lama...tgk ustaz yang bg ceramah la..ada yang ok n tak ok..tapi saya amik di penang..

:)..iefa