Monday, March 21, 2011

MY WEDDING PREP - WEDDING HALLS (DAMANSARA & SHAH ALAM)

Purrrrr~~~

hehe sexy tak? asyik meow je kan..heehehee ;p Ok here it is, my search and surveys of all halls for my wedding reception february 2012.. i x carik hotels in the first place because family prefer buffet style event. Rase lebih meriah and less formal. Ye la ikutkan sape xnak wat hotel kan? tapi i think halls pun ok gak atleast bleh guna budget lebih on baju2 and pelamin, plus semua bleh dtg n oso bleh tapau food bawak balik..betul x? haha.. OK Sape2 yg wedding next year tu bleh la refer2 sini kalau nak, tapi kalau xcomplete sorry eh.. these are venues which are near to my place and dates around january-march 2012 :)

*pics credit Mr Oogley (google)


1 ) VENUES NEAR MY PLACE (KOTA DAMANSARA)


 

 1. TROPICANA GOLF (http://www.tropicanagolf.com
*xvisit or call sbb dah slalu gi, just survey website je..

CONTACT : 03-78048888

a) RATE (4-8HRS)
-rm15000 grand ballroom (capasity 900)
-rm5000 ballroom I, II & III (capasity 150-250)
-rm2000 poolside (capasity 300)
-rm5000 courtyard (capasity 80)

b) PROS
-macam hotel
-suitable for makan serentak dome
-spacious + chantek
-lobby masuk chantek

c) CONS
-parking area to hall sgt jauh nak jalan
-if org xtau tempat bleh sesat
-not worth it if nak budget
-venue agak terpencil in damansara takut org susah carik
-limited guests kalau invitation ramai
-pentas pelamin ada 'border' thingy n ada lampu..quite distracting.. me dont likey..




*credit KerjaKahwin
  2. THE CLUB@BUKIT UTAMA (www.theclub.com.my)

CONTACT : 03-77255199
*spoke to person in charge NINIE very2 friendly n helpful

a) RATE (4-8HRS)
- rm3500+6% = rm3750 (depo rm1000)

b) PROS
-HR sgt bagus!!
-hall baru
-chantek (see d pic!)
-besar
-can outsource caterers
-got changing room
-PA system+white screen inclusive
-parking senang
-although pricey but more worth it than tropicana or hotels
-can choose which side of hall (facing pool or facing inside)

c) CONS
-jam area (mutiara damansara+pelangi apartments)
-agak susah nak carik becos jalan masuk kecik in between apartments
-parking for guests dorang charge rm1(6hrs) ala rm1 jeee..


 3. SELANGOR POLO CLUB (http://www.selangorpolo.com)

CONTACT : 03-61570808

a) RATE - ?

b) PROS

-dekat umah
-suitable for pool party/reception

c) CONS

-maybe susah nak carik if ur not staying in damansara
-i think u have to be a member kalau nak wat event *not sure*

all infos xdpt sbb unreachable.. called like crazy xde org angkat...pangkah! X







4. KELAB GOLF SERI SELANGOR (http://seriselangor.com.my)

CONTACT : 03-78061111 (EN ALIAS)

a) RATE
-Approx all in rm3500++

b) PROS
-dekat ngan umah
-ada view chantek (golf turf)

c) CONS
-HR out sket
-cakap nak fax details tapi sampai skang x fax2
-Hall sgt kecik bleh masuk 200 je
-Dlm hall ada almari trophy n golf stuffs-xleh alihkan or cover! WTH?!
-Lighting putih T_T
-nampak lama (cat lama,etc)
-pricing dia bagi agak complicated (hall rm1500, oursource caterer rm200, pakai porch +rm200, nak pakai vip room +rm300, kerusi meja ++, pakai dia tambah ++, macam2 plak..
-kalau pakej rm45-55/head (hah xberbaloi u can get dat price kat restoran sri melayu or elsewhere)
-xleh tgk date or book date cos tunggu tournament calendar keluar dulu. suruh call balik next year. WTH?!! wedding february, january baru bleh call?
-not worth it



5. BUKIT DAMANSARA COMMUNITY CENTRE 
(http://appsys.dbkl.gov.my/sistem/esukan/hubungi.html)

CONTACT : 03-20954652 (EN HALIM/ EN MAN)

a) RATE (10HOURS)

-rm1600 wifout chairs/table
*xsilap all in sumer2 rm1900++

b) PROS
-HR ok
-dekat dgn umah
-2VIP rooms with restroom + 1catering room/area
-ample parking space
-chantek
-high ceiling
-nampak baru
-round/oval space (means pelamin dekat org bleh nampak)
-depan dewan ada masjid
-ada upper deck untuk photogs, etc
-luas bleh deco2 lebeh, nak pakai space for photobooth, guest table, etc
-sebelah dewan macam ada reception area, ada space for rooms, ada fountain/batu2 thingy place kalau nak take pics

c) CONS
-tempat agak kedalam housing area
-parking space berbukit
-PA system not included



6. TAMAN TUN COMMUNITY CENTRE

(http://appsys.dbkl.gov.my/sistem/esukan/hubungi.html)

CONTACT : 03-77287591 (EN TAUFIQ / EN LATIB)

a) RATE
-rm800 hall wifout chair/tables (8hours)
-rm440 carpet
*xsilap all in sumer2 around rm1700++

b) PROS
-dekat umah
-ample parking space
-byk org and dad's friends kenal dis place

c) CONS
-vip room xde restroom
-nampak lama
-no extra room for family or kids/babies nak rest tido
-PA system not included
-dah byk kali pakai for family wedding


7. MUHIBBAH SEAFOOD RESTAURANT (EX LAMAN@PENCHALA) 

CONTACT : 03-77273153

a) RATE

b) PROS

-venue chantek
-sumer kerusi chiavari

c) CONS

-terceruk kat sg penchala
-pindah from previous place so maybe not the same building? *not sure*

*not available for weddings anymore.. huwaaa... tempat dia chantek tau. ex b2b amy wat wedding dia sini.. (here) tp skang ni dorang dah pindah different venue kat sg penchala xsilap..

2) OTHER VENUES (SHAH ALAM)



8. DEWAN JUBLI PERAK SUK SHAH ALAM
(http://www.mbsa.gov.my)


CONTACT : 03-55447071

a) RATE
-rm1500
-cleaning rm680
-depo rm1000

b) PROS 

-besar mcm hotel
-suitable for invitation ramai
-lighting chantek
-catering bleh outsource
-got AC/carpet/pa system
-free parking


c) CONS 

-nampak old
-xde bilik vip untuk bogel2 salin baju
-kena tulis surat
-only open may/june onwards for booking
-ahad x digalakkan takut ade government function the next day T_T
-ur booking might be cancelled anytime kalau ada event/meeting yg lagi penting dari wedding u.. WTH T_T





9. DEWAN BANQUET MBSA
(http://www.mbsa.gov.my)

CONTACT : 03-55222762

a) RATE
-rm3800 malam
-rm3500 siang
-rm1000 depo

b) PROS

-besar
-chantek
-byk org buat wedding situ
-pa system/screen/ac all in
-ada ruang persalinan (ruang not bilik)




c) CONS

-a bit costly
-not suitable kalau guests sikit like mine
-kene booking sgt awal sbb always FULL
-kene booking isi form n tunggu surat.. kalau tunggu2 tak dpt?frust yo.. ;p



10. LAMAN BUDAYA (GALERI) SHAH ALAM
(http://www.mbsa.gov.my)
(http://lamanbudaya.blogspot.com)

CONTACT : 03-55105344 (kak shafinaz)

a) RATE 
-rm1000
-package rm20-25 per head(sgt murah!)


b) PROS 
-open macam restaurant
-murah
-max guests 1500



c) CONS
-not open until next year due renovation
-kene call balik for confirmation  dalam bulan jun-aug
-kalau weather panas pengantin cair.. ;p




11. DEWAN CATTLEYA PKPS SHAH ALAM
(www.pkps.gov.my)
 
CONTACT : 03-55116700/012 7199952

a) RATE
-no idea
-rm55-70 per head (kalau current with kuzie)

b) PROS

-chantek mcm hotel
-exclusive
-agak baru compare to other government halls
-next year kuzie catering end contract dgn dorang..yes!





c) CONS

-mase call tu sakit tul asyik pass2.. yg pkps pass kat kuzie, pastu kuzie pass balik.. staff yg jawab call from kuzie catering sgt x professional..kasar je. bila kite tanye nak booking, trus dia tanya ni dari mane??hah nak book ke? kitorang tamat contract tahun depan" adohai xde nak tanye elok2 ke kan..pastu bila i tanye baik2 "ok, kalau camtu i nk ckp ngan sape eh untuk wedding next year?".. dat guy dgn kasarnye suh tanye pkps. then bila i call balik pkps, dorang tanye balik "x tanye kat kuzie ker" ..hah??confuse gueeeee... so i called balik next day ckp ngan in charge en zaihan. naseb baik HR bagus jwb elok2. ye la, kite xsemestinye tau sumer bende kan.. i pon pada awalnye xtau yg kuzie handle cattleya tu..baru je tau..haha
-kene tulis surat
-not open for booking yet cos pkps xtau lagi nak amek in-house wedding planner mcm kuzie or xamek sape2




ade lagi byk tempat yg survey tapi dah kene reject awal2.. haha.. so far ni yg i dpt from surveying/call/visit. so far my choices are :

1. THE CLUB@BUKIT UTAMA
2. TAMAN TUN COMMUNITY CENTRE
3. BUKIT DAMANSARA COMMUNITY CENTRE

because dekat, price yg affordable, worth ur money. Others tu macam kat shah alam tu best jugak, tapi tu la xopen lagi utuk booking la, renovation la, tukar caterer la.. so xnak tunggu lambat2 la kan.. cos my date tu bleh tahan la chantek..haha perasan.. so which is my hall for my reception? tungguuuu... ;)




meowluv~

Renee meow


36 comments:

farahfatihah said...

ala putrajaya xda ke? hehehe

LisaLisut said...

i vote the club - haha bias sbb office sblh one utama ;p

Renee Meow said...

hehe putrajaya da kene reject awal2 ngan family..dorang ckp jauh dari umah.. hehe ;)

meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

Norhayati Rostam said...

Aik, SUK payah upenye.
Aiseh, kena cari hall lain la ni.

K.I.N.A said...

kina vote dewan jubli perak suk shah alam..quite good la price die..dewan kina kecik je rm1100..without chair..

Rilla said...

Yup..Tropicana not worth it. My cousin buat kat situ dulu, takdela cantik mana..cantik lagi Damansara Community Hall [voley gitu?]

DJP pun cantik, cousin lagi satu buat kat situ. Ada bilik VIP, tapi untuk VVVVIP je la, macam Sultan Selangor [wth kan?]. Masa tu Rilla jadi gadis bunga talam [ala, yang dok tepi pelamin, bagi bunga telur kat orang yang merenjis], kitorang gather kat area belakang-belakang sket. But yes, no proper place.

Polo club, nampak macam lama sikit [tak sama pun cam gambar?] hahah. Tu gambar propa.

Wah, komen macam review. But reallly good info dear. The Club tu cam best jek

Aya said...

kalau nk compare dewan ttdi ngan bukit damansara, better amik bukit damansara kot. lagi luas and cantik :D eventho dulu i kawen kat ttdi, terpakse gak ngaku dewan lain lebih lawa sbbnye dewan idaman hati dh fully booked. so, kalau dh ade yg berkenan di hati sile booking awal2 ye :)

Syima Syaz said...

6. TAMAN TUN COMMUNITY CENTRE - semua sekali price RM1200 including carpet.actually yang rm400 - rm440 tu termasuk carpet, dan segala perkakas cam tangga, bla bla.. air-cond, air, api termasuk dalam RM1200 tu. siap diorang bagi map lagi utk print kat kad....

*RASANYA LAH sbb kita guna DBKL punya hall.itu lah yang diorang bagi...tgk pada pihak pengurusan diorang kot.Mine kat pusat komuniti gombak =) *

ashieBee said...

kuzie charge rm60k now for all-in-package. can't really remember brape ramai for seat-in and buffet. but sudah naik harga woooooo :O

HanHan said...

dear, I vote The club :)

missbutterfly said...

the club kot?

♥♥ eija ♥♥ said...

wahh bagus renee dah list semua hehe..

memang kena ada budget lebih kan nak buat di dewan kan?? ja tengok semua nyer 3 angka kan???

.::cintabungablogspot::. said...

ohohooo.... kota d'sara, mmg terbaekkk.. law kompem jgn lupe jempot okeh. kui3 ^^

~ NANA ~ said...

i vote dewan jubli perak! hehe

nizabeba said...

i vote semua dewan kat s.alam!! haha~

didieadila said...

omg renee sgt rajin! byk gle yg disurvey..cepat2 booking tau dear!

fira. said...

i pun vote for the club. the price affordable! best nye area u byk hall cantik n murah2. dengki tau. DJP pun cantik but why should take risk of ur wedding being cancel kan? plus, during weekend xkan jam teruk sgt kut.. heee..

Renee Meow said...

tq all for ur feedback..hopefully my scouting n survey ni bleh wat as reference for other b2b untuk kawen next year..

so cube teka dewan mane kah?? jengjengjeng.. my parents dah letak deposit pun..esok i cuti nak gi amek receipt.. will reveal soon.. weee.. :D

meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

Renee Meow said...

fira dearie dat place time weekend jam jugak..cos org pegi-balik shopping area mutiara n o.utama.. T_T tp seriously i mmg suke dat place..

meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

L.O.V.E Story said...

THE club!! lawa n value for money! mine is DJP, no red carpet/pa syst/white screen what so ever! time booking kata ada, pastu tarik balik! WTH! HUHUHU

Afra said...

awk tau sapa2 yg penah buat wedding dekat bora ombak and how much the total cost?

Renee Meow said...

Afra: erm last time during my sister + brother's wedding ada gak call bora ombak+bora asmara wedding package.. if im not mistaken it's around rm25-30per head. but skang xsure la dear cos xsurvey situ pun.. ;) anyways guduck, seriously wat wedding sane pun chantek.. :D

meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

Renee Meow said...

Afra: erm last time during my sister + brother's wedding ada gak call bora ombak+bora asmara wedding package.. if im not mistaken it's around rm25-30per head. but skang xsure la dear cos xsurvey situ pun.. ;) anyways guduck, seriously wat wedding sane pun chantek.. :D

meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

Lulu Junior said...

Kita frust gila dengan Dewan Sri Siantan Putrajaya. Tahun ni kadar sewan 4500, next year 8500. Mahal gila kot naik. Alternatif lain ialah MBSA atau SUK. :(

Miaz_kazuhiko said...

npe DJP xde tmpt prsalinan eh? abis, nk make up & tukar bju kat ne? :-(

lynn v. said...

hi renee, sorry tumpang tanye, semua2 venue you postkan tu, harga just the place je ke or termasuk foods? because usually high paid halls tak bagi catering outside? I kene before...pls I wanna know? thanks.

Renee Meow said...

heyya lyn... this one for halls only.... not hall package with food... kalau u nak yg camtu i suggest dewan gemilang yayasan felda@kelana jaya.. xsilap i skang ni rate dia rm35/head... ;)

BoraOmbak said...

Hi Renee,
Sorry ya tumpang post ya. :)
Just nak inform yang BoraOmbak nye wedding packages starts from RM25+ per head. :) Boleh email kami di boraombak@gmail.com atau call kami di 0342516303/ 0342516302/ 0166089806.

Anonymous said...

dear..thanks a lot for the info.it was helpful to me. :) thanks again!

Anonymous said...

Hey ! Thanks for the photos and infomtion you gave ! Umm, izit need to call alot of times only they'll pick up the phone ?

Salleh Yahaya Aljahsyi said...

Need a wedding reception venue in Shah Alam. Call or SMS me at 012-3403340

Amira Saryati Ridzuan said...

wahh senang i nk choose dewan kawin nnt..coz dh ade info..hehe

ku layla said...

hi, can u suggest ballrooms under RM3500 for events like prom please would really help :)

Shy Azlan said...

Ade details untuk the club pny wedding hall tak

Elitefilming said...

Great blog nice n useful information..


Sikh Wedding Videos

Anmol Garg said...

Hire wooden chair
event chair
wedding tree
eames chair for Weddings, Corporate Events or Shows.