Tuesday, March 22, 2011

MY WEDDING PREP - KAIN NIKAH

Meowmeowmeow....



 letak pic dulu.. ;p haha..

*warning dis is a very super long entry sampai air hidung meleleh..!*  ;p

Last weekend mmg happyhappyhappyhappyyyy sgt2222.... i dah dpt my kain nikah..! weee.. yeahyeah i know my wedding lambat lagi next year, but xsalah early preparation kan?? hehe..

The story goes like this, i went to JAKEL shahalam wif my meowsayang after one b2b mention JAKEL ada sale.. bila i checkout the sale tu sampai 80%!! hoh so wifout any hesitation tros ajak meowgagah gi JAKEL. dia pun ok je.. so we went there.. bila sampai sane, xsumer yg 80% discount-kechewa.. so xpe lah, tgk2 je la dulu package2 untuk lace, panel lace, chiffon beaded n oso macam2 package la.. mmg byk chun2 gak tapi time tu xsure the price worth it ke tak..masih blurry. In my head i was calculating and comparing which is better ->beli chiffon plain+hantar tailor+beading/patching OR beli lace/chiffon beaded siap+hantar tailor.. so after belek2 we did found chiffon beaded yg gojes, tp ye la masih xsure..tapi xnak loose the chiffon beaded tu jugak..so how?? so kitorang book je la dulu, and plan nak bawak mama suh decide.. (since i pakai FAMA scholarship dulu..haha ;p).. Sales assistant yg layan kitorang tu pun sgt bagus n friendly, bila kitorang mcm terkejut tgk price n start calculating dia ckp ni boleh turun lagi.. hah ye ke?pastu dia carik manager dia tanya bleh turun n booking dulu.. wah bagus tul budak nih.. if u all nak tau nama dia PINKY... :)

So lepas dah balik dari JAKEL tu i trus inform mama nak tunggu dia balik from KB n tgk sama2.. tapi kan, the next day after booking tu, tetiber rase hati nak pegi lagi skali tgk kain lain..sbb rase mcm xchun plak kain yg booking tu.. haha.. so SECOND TIME ke JAKEL sorang2.. saje belek2 lagi.. n the same sales assistant PINKY yg layan i.. bagus tol dia ni..sumer okkkk je..sumer dia kawtim ngan boss dia (kak zarina xsilap nama dia-anak owner JAKEL).. so i book 3kain!! haha.. xbeli lagi..sbb masih contemplating nak yg mana. n nak tunggu mama jugak..

so after few days after mama balik from kb, konon nak pergi tapi tak jadi.. huwaa..becos bz and pasal ni (here). serious sedih.. so xpe lah, i try pujuk diri sendri time tu. after few days bile i da ok, ada gak tanya lagi kat mama nak pegi tak? takut kang bile da beli mama xberkenan? mama said xpe je beli je mama xkisah as long cantik.. lagipun mama bz n esok nak balik kb semula.. so ok, xjadi dgn mama.. so i pegi ngan my meowsayang on saturday tu...duit daddy dah pagi siap2 so happy la gak..haha ;p

Kat BBF plak, i ade gak tanye b2b which is better? chiffon beaded+hantar tailor OR chiffon plain+tailor+patch/beading? ramai gak vote for chiffon plain n hantar beading/patching.. and durruz's respond struct me -> "the 2nd option.sbb u will get someting personally design n made for u.kalau yg dah berbeads ada byk yg sama kan" hoh.. trus decide nak beli plain aje.. ;)




 tq all for ur opinions.. :)

SATURDAY-jumpa my meowgagah n trus gi JAKEL.. wee suka..cos pergi the THIRD time..! so hati dah berkobar2 nak beli plain chiffon and maybe border lace.. TATAPI, bila dah naik atas tu tgk ada lagi stock baru chiffon beaded..huhu.. huwaa chantek sgt2..my meowsayang pun siap tolong carik mane yg lagi chantek.. sambil2 tu i buat calculation camnie based on my survey of price of kain, price of tailor around dsara/shah alam/kl (not designer), price of beading/patching, etc... during calculation i also didnt forget my meowsayang's baju nikah.. ye la it's not about us je kan, kene masuk cost dia gak... 
 
______________________________________________________________________
NIKAH ATTIRE (BRIDE & GROOM)
OPTION 1 - CHIFFON BEADED OPTION 2 - CHIFFON PLAIN
KAIN+TAILOR KAIN+TAILOR+BEADING/PATCHING
PACKAGE RM350 KAIN ONLY 7M - MAX RM140
CHIFFON BEADED 2M (NEED EXTRA FOR FLOWY KAIN BWH)
SATIN LINING 4M KAIN LINING ONLY 4M - MAX RM50
SATIN GROOM 4.5 KAIN LELAKI MAX 4.5  - RM150
CHIFFON FOR KAIN - RM50 TAILOR BRIDE - RM250
TAILOR BRIDE - MINIMUM RM250 TAILOR GROOM - RM150
TAILOR GROOM - RM150 BEADING/PATCHING MAX RM250
BEADING/PATCHING LACE - MAX RM150
(OPTIONAL-kalau add pun sikit2 je)
TOTAL ALL IN RM950 TOTAL ALL IN RM990


*based on my calculation and survey yea.lain2 tempat lain harga..
______________________________________________________________________


So how now brown cow? sudah tentu i amek the first choice.. chiffon beaded package-RM350.. mmg kalau beli plain better bleh hantar beading/patching all dat.. tapi bile calculate mcm lebeh pricey la plak.. altho option2 bleh buat different design sumer tu, but both of us opt for the less.. haha.. lagipun nikah je pun kan.. and from my calculation i can still add beading/patching for option1.. xpe nikah i wat simple.. for reception baru grand2.. hehe ;p

Here are the 3selections of my kain nikah.. and thanks to menantu owner JAKEL, last minute she keluarkan 1fabulous kain yg sgt menyerlah n chantek it takes us 5minutes to decide dats the kain we want..! haha..begitu impactnya.. rezeki kitorang kot, instead of searching giler2, kain tu macam 'datang' kat kitorang.. juz like my white blingbling shoes..!! haha :D tapi mula2 kain tu package dia yg belah kanan yg lg mahal rm750.. so biase la the Sales assistant tlg kawtim kan dgn anak owner JAKEL tu n kitorang dpt rm350!! sbb nak amek 2m je..bawak nak chiffon plain biase.. weee... sgt suka...! colour? macam kebiasaan le kan.. tapi ada surprise disitu.. mmg confirm unexpected by family n frens nanti... hehehe.. i sukaa giler.. almost everyday bukak plastic jakel belek syok sendri..hahaha.. pics kain dihitam-putihkan ye...mane la tau ada family member/relative yg baca blog ni kan.. i nak surprise.. hehe.. tapi ikutkan xblack+whitekan pun xpe sbb mmg lighting situ sumer kuning..!! haha..

**note to all.. kalau u all xsure ngan colour kain u beli tu.. mintak SA tu turun bwk kain tu level bawah kat natural lighting atau lampu putih.. kat level3 tu serious sumer kuning je so mmg nampak sumer cun.. better check kat natural lighting takut after u all dah beli nyesal tgk colour lain2 kat umah..

 testing brape byk kain daaa..yg ni xingat kain ke brapa..haha...
 
choice1 - tree leaves design.. very bling2...i know mama mesti suke yg ni.. the kains i choose sumer yg bukan bunga2.. mmg xsuka sgt bunga2 design..
choice 2 - matte pearl beads.. serious chantek!! very suitable ngan kasut vincci arituh.. i suke cos dia nak very terletak n tersusun..
 choice 3 - ok bile black+white kan dia xnmpak sgt design.. i like dis one cos ala2 damask camtu.. colour pun super gojes..


my meowmeow ..ececece konon bace buku..tp kantoi mag pengantin..!! ;p
 motif?? notice x his hands tunjuk kat sape..?? T_T hmmph saje je tau...
 camwhoring..haha ;p
 while waiting for pinky layan customer lain jap..hehe ;p

 so many kains..!
 
nama sales assistant tu PINKY...! very2 recommended!! sgt helpful n xwat muka bila kite tukar2 mintak kain lain..dia sentiasa layan me n my meowsayang..sape2 gi JAKEL shah alam cariklah pinky..seriously dia xannoying, xbising n tau taste kite once kite ckp xsuka macam ni, macam tu.. ;)

I LOVE MY KAIN NIKAH..!!! HEART SGTTTTTT222.. ;P


After JAKEL, we went straight to Putrajaya..round2 tgk hot air balloon dlm kete and gi Alamanda.. giler ramai org..!!!sesak i.. nak tgk movie sumer FULL..!! nak makan sumer FULL..!! nak karaoke sumer FULL..!! pegi sane juz jalan2 makan ice-cream, amek bag+boots meowsayang repair and makan kat pizzahut.. Oh well, pape pun both of us indeed had a great day.. :) i heart u my meowgagah..Thanks so much.. lepas ni kite gi jogging exercise kay...huhuhu T_T

shayangdiashangatshangat...❤❤❤
*ok sile meleleh air hidung sekarang*haha



22 comments:

Rilla said...

Ok...air idung dah meleleh...tissue please, hahah
Confirm you nampak cantik nanti :D

fira. said...

jeez... am so happy for u. kalo i pun of cz akan selak plastic check kain tu hari. msti u dh bunga2 kan? huhuhu.. excitednye! *mak, nak beli kain jugak!!!*

dyll basri said...

yeay, renee bijak!!! survey kat tempat yang sama is better than survey benda sama kat tempat berlainan kan... ada lagi tak chiffon beaded chantek2? i nak hunt for my baju nikah ni.. hikhik

wawa pucca said...

oh ada nama i komen kf bbf haha

:)

Nak kaweng! said...

oh btw ini akaun blogger I :)

wawa wahab tu hehe

yUmIe said...

adehhh menangis bce..hehe.but u did a rite desicion my dear..gud!!:D

♥♥ eija ♥♥ said...

uishhhh hehe...
confrim panjang giler entry renee nie hehe...

teringat kisah ja cari kain dulu sebijik macam renee cuba kain punya laa susah hehe... berhelai-helai ikat di badan kita kan hehe...
sampai pening pala laa nak pilih mana hehe....

akhir nyer kita dapat jugak kan hehe

mesti cantik nanti hehe...

HanHan said...

Me likey the first choice!! :) cantik..jeles...

lind said...

sangat berguna sekali entri ni. bleh jadi bahan rujukan hehe. tq dear

yoshie moshee said...

alamak mood kita sama lar Meow!! tiap ari cium..selak...senyum senget bila dah dpt kain :)>>> lama2 bau kain pun bleh tukar darr...hik3

veesakura said...

oh man!! best giler g hunting kain nikah. design pokok tu lawa la!! my turn sabtu nih. owh, tak sabarnyer!!!

eyanne said...

msti gorgeous la nnt... ey kt jakel leh book kain ek? xtau plak huuhu

Nadya Zahid said...

heehh..happy for u beb...
mcm i aritu mase nak bli kain nikah...dekat seminggu turun naik jakel ok!hahaahaha
memule dah bli..pastu esoknye bile gi bli kain for my mom..nampak kain lain yg i suke..so tukar lagi...
hahahhaah :)
my fiance pon pning je....

LisaLisut said...

haha meleleh air hidung i.joking k.
better beli awal.mcm i hari tu.nov ke dec 2010 hahaha.tak sabo benor.i rs i stuju choice u yg no.1. hehe. and gmbr last skali punye kain i dpt rasa dia lawaaaaaaaaaa wpn takde color.hahaha

farahfatihah said...

wah hepi shopping at last jumpa gak yg brkenan di hati ek..bagus2..lwa corak kain tu

ElyaElmo said...

yeay....dh beli...leh fikir beli benda lain lepas ni..ehe

Jan@Afzan said...

wow...even dalam black & white pic pun Jan rasa mcm nak terjah Jakel, beli satu tau!..sgt detail cara penceritaan..I likeeee

btw, Jan silent reader...hehe

And, i think u will be gorjes bila pakai kain itu...tak sabar lak nak tggu 2012, renee...hehe

WillBemrs said...

renee, ur post ni btol2 bantu i even i already bought kain for nikah but thinking of i need simple chiffon or lacey for nikah...so plan nak beli lg and the previous kain will do for recept dress.. TQvm for d calculation...huhuhu..

Adawiyah A.Halim said...

i xsempat lgsg pegi beli kain time jakel wat sale...huuu..sbb xsempat..waaa...

Ainee Cumi said...

Memang meleleh air hidung baca. Air mata pun meleleh gak sebab lama sangat tgk skrin. Ahahahhah! Wah dah beli kain lah ehh maknanya.. I pun dah beli then dah tempah dah padahal kawinnya lambat lagi.

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

muka korang memang seiras....

(^^,)❤..

Ayubakti said...

Muka u mcm siti nurhaliza lah, somemore ur bf pun seiras u, kekal jodohnya amenn