Tuesday, January 31, 2012

BAD REVIEW VENDOR

Jengjengjeng....

Here's another bad review..huhuuu. dulu i ade share bad review pasal a few vendors kan HERE HERE HERE.. ni ha ade lagi satu nie nak share kat sini.. Ok ni actually happened to my dearest friend, she just got married few months back. Dia ngadu kat i about her pelamin vendor n ask me to spread the word. FYI dia bukan blogger, so im doing a favour as a blogger.

FYI, i bukan nak tutup periuk nasi org ye.. i post ni untuk pengajaran and untuk sumer awareness yer.. yeah i know nanti mesti yg xpuas hati ngan i, mcm aritu siap ade comment2 yg sgt manis mcm kucing tuhan la, ape la.. hahaa wat a loser.. xtau ke blogger ni bleh check ip every person yg comment? nak je mention sape yg comment2 tu tp xleh la kesian dia nanti kan..kang sumer tau perangai sebenar dorang kang lagi teruk plaks kan..sumer hilang respect/caci/kutuk dorang plak. i hope those people bleh la focus on their own/family/biz/wife/hubby/future child/child's life.. :) i cuma share ape yg org adu kat i, ape yg terjadik kat dorang..so? i membantu dorang.. xkan nak biar aje vendor2 tu buat bende sama kat brides lain? No no no.. i dunwan dat to happen yerr...

FYI lagi, blog post nie and my friend xboleh di saman yer sbb ini adalah aduan dari customer vendor itu sendiri, bukannye i main2 petik je vendor n kutuk hentam xtentu pasal without any ground facts. This really happens and bukan fitnah ke ape ye. contohnye kalau i buat post main hentam petik vendor X telah bunuh customer but the thing never happened, then baru la i bleh kene saman, paham? kapish? So i ni mcm kaunter aduan la yek? hahaaa... Vendor harus consider ini adalah luahan perasaan client yg tidak puas hati la, so vendor kena la terima and belajar dari kesilapan, or do something to make it up to the client? tul x? kalau ade vendor tu xnak terima ketidakpuashatian client n rasa dorang tu hebat dan perfect tu i xleh la nak cakap ape kan, giler perasan noks.. setiap org mesti ada buat mistake n mesti terima dgn terbuka la bila ade org comment/complaint ke ape kan..kankankan? ;p

nak tau sapekah vendor tu? please read below.. sekian terima kasih..

************************************************************************
*ni adalah copy+paste dari fb*
xlarat nak print screen cos conversation panjang menjela T_T huhu..


"I cite dgn u dari A-Z lah ek..so u can get ur facts rite..

1st time i jumpa "SI POLAN" time tue dia kerje under THEME OF QUE, and mase tue diorg buat exhibition dekat PAMERAN PENGANTIN DI MINES CONVENCTION.. we were amaze by the the backdrop yang QUE buat which was POKOK2 RANTING DI CAT PUTIH FULLS OF TEARDROPS AND CRYSTAL LIKE TINGY DANGLY ALL OVER THE POKOK..kebetulan QUE was not there, so i jumpa dgn SI POLAN.. POLAN was nice and time my mum tanye harge semua, my mum dah intrested bt i was a bit pricey and still cam pk pk lagi.. so i told my mum takper lah we wait for the next trip. If ada rezeki we meet em back.. end of 1st chapter..

2nd chapter we went for CONLAY PAMERAN PENGANTIN DI KARANG KRAF, tgh jalan2 tetibe jumpa SI POLAN, MY MUM TRUS STUCK AND TANYE PASAL BACKDROP HARITUE (referring to THEME OF QUE BACKGROUND) trus bukak harge and dia mintak 5k untuk pelamin nikah and backdrop untuk hightable..I SPECIFICALLY TOLD HIM WAT I WANT, WHICH WAS EXECATLY THE SAME AS THEME OF QUE PUNYER DESIGN TIME PAMERAN DKT MINES HARITUE.. he give his word he can do it.. so without any delay he said he can do it with 4K price.. so my mum put the deposit, by the time dia kasi resit, i was abit shock coz it was written there WEDDING MINISTRY... so i cam, ermm..u dah tak keje dgn THEME OF QUE EK?.. owh tak, i buat sendiri skrg tapi ada lah buat freelance dgn que..so dalam hati i dah terase cam tak sedap..but pk kan kite dah bayar rm500 deposit, i still rase they can deliver coz dia pernah keje DGN QUE..

chapter 3, to finalize everything, i have to meet him to finalize and let him see wat i want for the wedding deco, so i called him for meet up, itu pon i yang terhegeh2 call, coz to my understanding DECO PEOPLE NI BZ so its okey lah diorg lupe kan.. so i pon call and buat meet up, he insist for the meet up to be at his place which was IN KAJANG AREA,and i stay in pandan indah..i cakap why dont we meet up in PAPPA RICH SSF CHERAS, which in between, he said no, he will be at his place and convenience for him.. so okey, we drove all the way there to finalize stuffs..i printed out wat i want, i told him specifically wat i want, which is..

FOR NIKAH PELAMIN
- STRINGS OF BUNGA MELOR
- DANGLING SHINY OR CRYSTAL STUFFS
- FRESH FLOWERS AROUND IT
- BANTAL2 AROUND THE PELAMIN
- TEMPAT LETAK HANTARAN ( HE SAID BOLEH GUNE DIA PUNYE)
- BANTAL NIKAH UNTUK PENGANTIN LELAKI( KITEORG ADA BOLEH LAH AMIK)
- KAIN BACKDROP PUTIH
( HE SUGGESTED TO COVER THE STAGE WITH WHITE KAIN, NAK LETAK BLOCK CERMIN AS A BACKDROP PASALTAKNAK NAMPAK KOSONG)

FOR HIGHTABLE DECO
- WHITE KAIN
- POKOK RANTING PUTIH PENUH ON BACKGROUND
- LANTERN
- TEARDROP
- ON TABLE ONLY FRESH FLOWER WHICH WAS HYDRANGEAS, CHINA ROSES,EXPENSIVE ORCHIDS.
- CANDLES
I INSIST FOR ALL FRESH FLOWERS COZ IM PAYING THAT MUCH OF MONEY AND I PON TAK MINTAK U BAWAK KAN BENDE LAIN.

basically apa yang i mintak is very straight forward and easy to do, ALSO I TOLD HIM I DONT WANT DAISY OR KEKWA!.. he give his word that he can give me all that coz he wrote it down..

4th chapter, the day for meet up with the hall people, he said he got tings to do the day of the meet up, but i told him i got ur cheque and u better come, so he did come, and time dtg pon tak bawak apa2 pon, no sketch out noting, so i assume ur smart enuff to know wat i want d.. so by the time sampai sane and discuss dia cakap tak boleh bawak masok pokok pasal lift kecik..so i cakap..takper u boleh gune ranting, but make sure penuh mcm QUE PUNYER HARITUE..HE SAID..NO WORRIES BOLEH BUAT...

5th chapter,2 days before the event, my floor manager which was iqmal yang keje dgn COSRY, dia suggest me to take his bantal nikah and tempat letak hantaran, i cakap, takper lah iqmal, my deco people bawakan.. tapi i pon cam tergerak ati tanye si polan, i nak tanye bantal nikah and tempat letak hantaran tue u bawak kan nanti.. lame tak reply ...iqmal insist i amik,gune tak gune belakang cite, bawak jer..5min lepas iqmal hang up, si polan msg i cakap..OWH TEMPAT LETAK HANTARAN TUE WE ALL GUNE PASAL ADA EVENT LAIN, AND BANTAL TUE TAK SEMPAT NAK LARI KAN UNTUK EVENT LAGI SATU.. I CAKAP UPON AVAILABILITY KAN?.. MAYBE U SHLD USE OTHER OPTION.. how lucky i am to ask the idiot, if iqmal didnt ask me, i would have just put hope on that idiot and kosong jer lah kan semua..

FINAL DAY, he suppose to call the hall people to know what time his coming coz nak bawak lori, tapi he didnt call, bile i push baru nak call.. fine dia cakap dia dtg pkl 10, okey lah tak kesah kan.. so we waited to 10 no one came, 11 lagi lah takder, 12 bile i msg cakap u dkt mane?.. kiteorg dah nakbalik, u better call the hall people bagi tau u masok lambat. dia call cakap owh kiteorg tgh anta barang dkt puspanita u balik dulu, nanti kiteorg settlekan..okey nikah i pkl 2 tgh ari and my reception start at 6pm same day.. dah taknak pk i balik hotel, and turn out they sampai hall at 5am anta barang, and pkl 10 still tgh buat tempat pelamin nikah..apa rase u kalau as a bride, time rehearsel tue pelamin tak siap lagi?.. amazing kan?.. and as soon i step on the SO CALL FINISH JOB OF HIS..THIS WAT I GET

PELAMIN NIKAH
- KAIN PUTIH BACKGROUND
- 10 STRING OF BUNGA MELOR
- 10 STRING OF SPARKLING TING
- BLOCK OF KACE
- FLOWER ARRANGEMENT OF BUNGA KEKWA AND ORKID RM6 SEPEKET

HIGHTABLE DECO
- RANTING YANG BERCAMPOR WARNE COKELAT DGN PUTIH
- KAIN PUTIH BACKDROP
- FLOWER ARRANGEMENT OF HYDRANGEAS(FAKE ONE BTW), CHINA ROSES, AND ORCHID RM6 SEPEKET
- CANDLES

CAN U SEE THE DIFFERENCE?.. u tak rase tertipu ker kalau mcm tue?.. HOW MUCH U MAKING PROFIT FROM THIS?.. FINE U ANTA ORG 3 ORG BUAT , SORANG U BAYAR RM250 LET SAY.. TOTAL 750, U GUNE LORI NAK ANGKAT BENDE YANG TAK SEBERAPE TUE RM200, BUNGA U BELI ROUGHLY RM250-RM300.. SO UR UNTUNG COMPARE 4K BRAPER?.. BUKAN DOUBLE TRIPLE.. INI KER CARA U CARI REZEKI..

bile my mum tanye, pojie kenaper nampak kosong sangat tengah background tue, owh A nak kosong mcm tue, dia nak tepi2 jer ranting2 tue.. ermm.. dia gune ranting tue dalam pasu ada 6 pasu yang tak di balut dgn kain puteh, so u buat keje setengah jalan, but we already paid u 3200.. apa u buat dgn duit tue?..makan untung atas angin jer?.. bile my mum call time dia dah blah (blah pon tak ada bagi salam ker aper ker dkt tuan rumah, mana adab u?)
dia tak angkat my mum call?.. i dah nak jerit, tapi i tahan coz im goin to be the bride, ikut kan ati i nak scrap off everyhting and i want my fully refund money.. i could have ask my friends to do it, coz KITEORG TAK MERAYU ENGKO AMIK JOB KITE, ENGKAU YANG MERAYU SURUH BAYAR DEPOSIT AND GIVE US YOUR WORD YANG U BOLEH BUAT..

im so blessed with good friends, so they are the one yang lari pergi beli lantern, abg cd scrap of the backdrop from nikah and touch up semua bende dkt AREA HIGHTABLE.. i rase sebak bile pk kan, if only i dont have good friends around, i would ended up wiith ONE HUGE WHITE BACKDROP WITH NOTING..

last few days he msg me and ask bout the balance, me as an angry bride, i told him wat he had done.. and he called me the next day but i cant bare to pick up his call, i ask H to pick up and tell him off.. cakap cara mcm ni ker ko buat rezeki and duit tue mmg tak halal kalau ko buat keje mcm ni.. he did called my mum and ask is it tru my mum tak halal kan duit yang my mum bayar..WTF..IS THAT THE MOST IMPORTANT TING FOR U TO KNOW?..

I COULD HAVE DONE WORST TINGS TO HIM LIKE SUE HIM OR WAT SO EVER, BUT I TAKNAK BENDE NI MELERET COZ DIA PON BARU SETAHUN JAGUNG BUAT BUSINESS.. but honestly i hope TUHAN YANG BALAS U DGN APA YANG U DAH BUAT, JANGAN JANJI ORG BENDE YANG U TAK BOLEH BUAT, AND SELALU BERKEJER DGN HATI YANG IKHLAS AND BUAT SEPENUH HATI, dan penuh adab, it shows in ur work if u did it opposite. AMIN.. (saya bukan org yang mulia sangat, jadi saya tak kan maafkan apa yang u buat dan takan lupekan apa yang u buat) kalau suruh lupe kan, BOLEH KER AKU BUAT MAJLIS KAWIN LAGI SEKALI?.. JAWAB LAH KALAU BOLEH?..

i taknak burukan rezeki sesiapa, but i want people to know apa yang dah jadi dgn i and learn from my mistake..

fyi: i happy sangat bile QUE personally msg me bout the incident, coz turn out que is my primary school friend nyer bestfriend.. but agak terkilan i tak pergi jumpa dia personally..but thanks QUE for saying stuffs to me.. itu baru cara org beradab kerje.. "

"owh and also..semalam my mum cakap..dia jumpe ranting2 yang dia tak siap buat, diorg champak jer dkt blakang hall.. U TAK SAKIT ATI KER KALAU TAU.. DAH LAH TADI I TANYE QUE, harge bunga tue mahal jker..dia cakap dia tgk bunga tu tak sampai rm200.. ermm... he dah makan my mum money 3200.. banyak kan..so untuk dia berkali ganda..cam tue i nak buat business kawin lah.. boleh kaya raya.."

"pasal yg pelamin angan ku musnah tue takper..anytime pon boleh..si gile tue pon tak call2 my mum lagi..beriya janji nak call nak bagi balik duit..adoo lah kan..."

"owh its okey no prob.. nanti i tagged the pic of the table k.. ok babe, i rase lepas u post the ting, i tink i akan rase puas..wah mcm apa jer cakap cam tue..hahaahah biar semua org tau kenaper dia buat mcm tue.. u ask org yang sellau tgh pelamin, u rase bende2 tue worth 4k ker?.."

"u tgk bunga dalam bekas hantaran i lagi luxury dari tgk pelamin i.. pastu i dah cakap..NO KEKWA..dah terang bunga dkt pelamin tue penuh dgn kekwa kan..
owgh babe, gambar ada lagi tertinggal..ada yang dia ikat gune rubber band nasik lemak, pastu tak cover...hahahah..pastu letak bunga layu..nanti malam i kasi u lagi.."

"thanks babe.. tapi bile dia sponsor untuk pameran pengantin..meriah..boleh plak buat..ermm..wtf kan.. org mcm ni bile kite cakap..dia buat bodo2..cam..ermm..kenaper u cakap mcm tue dgn i...u tau, bile my husband cakap aku ko, dia telefon my mum cakap..boleh tak cakap dgn aunty, i tak boleh cakap dgn H pasal dia cakap aku kau..like wtf kan..ko dah buat taik, kite nak sembah ko ker bile bercakap..."

"okey..PASAL MAK I LEMBUT ATI..hahahah.. my mum cume cakap, kenaper u buat keje mcm ni..dia cakap.. SORRY LAH, PLUS A MINTAK MCM TUE!..PFFFTTT "ARE U SERIOUS?.." "

"babe i tulis u dia buat brake down receipt ni dkt i (kenaper dia tak boleh bayar balik duit kiteorg)

pelamin nikah - rm900
meja beradab (tidak bersama kerusi pengantin) - 500.. jap cont later..kene gi ONE UTAMA PLAK..aish..bye"

"dari deco hampeh

Normal kalau pelamin nikah saya charge rm900
-meja beradap rm500
-pokok (ranting yang indah tue) rm200 per pokok x7 = rm1400
- transportation charges pergi balik dari puchong ke maju junction lori 3tan rm560 (rm200 pergi + rm200 balik +rm70 untuk 2 pekerja angkat barang level 10 ( ha'a i punye tempat tue takder lift kene charge org angkat ranting2 yang berat tue)
-tambah perkerja saya setup n bunga rm100x4 org = rm400
-kain backdrop (new) 2 roll x70m xrm3 = rm420..
so total 3190..

(teror kan decorater i kire2, dia boleh bajet sampai tinggal rm10 jer dari i bayar rm3200 tue.. pastu untuk dia rm800 jer..wahhh.. baik hati kan dia buat keje untung banyak tue jer..)"


 
 
 
 
*click for larger view*

So wat do u think? patutkah bride ni ngamok pasal dis matter? patutkah bride ni rasa tidakpuashati dgn matter ni? should this vendor be given a second chance? it's up to u to decide whether this vendor should be given a second chance onot.. i jadik org tgh jer about this matter.. tapi ikutkan mmg rasa geram kot cos my friend yg terkena ni.. kalau i lagi la mesti godzilla trus depan org okeh. i cuma boleh belajar n avoid from this kinda thing happen la..

ok tu jer.. nanti nak share bad review vendor lain plak.. this one baru betul happened to me, rasenye ramai yg tau pasal case ni..cuma i xshare kat blog lagi.. but tgh tunggu jer ni, kalau betul xdpt pape i akan post pasal dia kaw2 punye..skang ni masih boleh bersabar n cool lagi..

ok till then babes, daaaa....

meowluv~

33 comments:

cikdidasyuhada said...

pergghhhh! gile jht vendor tu!! kalu kite, x kire la jd bride to b pon, ngamuk ttp ngamuk..

Anis_Apis said...

OMG Renee...I was about to hire this vendor tau...call x angkat...pastu cari rumah tak jumpa..so i terus tukar org...leganya x ambil dia..huhu

Anonymous said...

allo renee, i ni ur silent reader. malas nak puji lebey2 nnt ada bloggers yg tak puas hati. i just nak express my support on ur entries about BAD VENDORS. keep posting in future, sebab kehadiran vendors sebegini yg akan merosakkan bisnes org lain yg nak berbisnes dgn jujur, tak termasuk sudah menambah kenangan majlis perkahwinan diorang dgn memori yg tak best...(tipu duit, baju mcm haram etc etc)...

dan, i tak faham ada blogger yg boleh back-up vendor yg dah buat taik tu...mcm semuanya salah b2b yg kena tipu/dianiaya tu pulak??? siap tulis on behalf of the vendors plak, mcm kan dia ada share dgn vendors tu (tatau la plak kalo ada kan...hehe)...

i tak sempat nak komen kat entry u pasal NERD tu, so pls excuse my long merempan version haha... even kalo tak kena batang hidung kita pun, baik sebarkan sebagai langkah berjaga2...

bercakap soal maruah vendors tu,
sebelum dia buat aniaya atau ada niat walau sikit pun nak buat aniaya, dia patut pikir soal maruah dia sbg seorang ahli perniagaan.

kita, mangsa yg ditipu/dianiaya ni plak nak kena pikir maruah, perasaan vendors yg menipu/menganiaya tu? cth; mana patut dikesian, a rapist or the victim?

vendor penipu ni lebih kurang sama lah mcm rapist sebab dia dah rape kenangan manis b2b yg buat wedding preparation...(tak tergamak nak guna perkataan BM)....

so, renee...i support u 100%, tapi jgn kembang montot lak...

i pun b2b, tapi takde blog sbb malas hihihi...so i byk refer ur blog and other b2b's blogs...

btw, i'm b2b from PAHANG...in case kalau ada bloggers tuduh i ni renee menyamar bagi entry up diri sendiri...

so...i rest my case here...
good luck to u & other b2bs...

prettyzienta *o*

The Spasmodic Scribbler said...

I can understand why she's frustrated. The deco did look like it's a half hearted job. I pity the bride.

But in my humble opinion, it's difficult to get a nice deco for a hall at RM4k..especially if the hall is quite big. Usually when I asked around last time, they quoted me RM10k minimum and the vendors I asked are not the high end ones. Even Sher quoted RM12k, her minimum charges is RM10k. There are some who can give RM6k-RM7k but a lot have to be excluded especially when I insisted on fresh flowers.

Of course I think you can get good deal from rising new vendors but based on your own experience, I guess without reputation, it's hard to gain one's trust no?

tisjustME said...

dem... giler scary! i just hope my vendor takkan buat cam gini. if not, bleh histeria kot..

FY said...

oh nooooooo!!!!!! sape punye kerja ni? horror giler punye service! email me and tell me who is that person..farahfabulouz8@gmail.com

EilyfaRa said...

eee takot plak dngr....
renee ape name vendor tue??
takot i terkene plak nnt???

.:shura shushi:. said...

i pun ada bad review pasal "seseorang" TAPI takut nak cerita

**Yang pasti deal dengan orang sana-sini banyak mengajar i :)

NoMei said...

hi renee...sy pun pena kene kes mcm ni tp syukur sy dpt hidu awal2 vendor jenis mcmni...i dah letak dep 1k..i trpks cancel coz x yakin ngan vendor ni than burn half my dep...apa2 sy stuju sgt renee kluarkan post ni utk bkl b2b luar sna utk lbh brhati2...;)

Mai Sakurada said...

renee.. nama vendor mangkuk hayun tu tak brapa nak prasan. kasi letak font besar gedabak siap bold skit.. cam hareemmm...

UyaRayza said...

renee..wish a HUGE best of luck to me :(..x nk jadi mcm nieee

Kikin Amer said...

alamak! vendor mana ni renee??? terukknyaaa diorg buat...pelamin nikah serupa bukan pelamin...tu ke rm4k? masyaAllah....buat keje tak ikhlas...rosakkan impian b2b.....kejam! :(

Atiqah Ahmad said...

renee. i know this vendor. seriously sebab their team is my husband friends! i pernah meet diorang tapi tak hired pun sebab not enough budget. :P

tak sangka pula jadi camni. urmmm.

Que said...

On behalf of Theme of Que Rafael, so sorry to hear this.

Feel free to my FB page : Theme of Que Rafael

=)

**hye renee

plain jane said...

Renee, i support You beb. And i kagum gak pasal u boleh terang-terangan bagi bad review. Keep up the good job.

(●*∩_∩*●) said...

Renee,

nightmare betul tengok pelamin and suasan amjlis kawan u ni..hoho...kalu I, dah mengamuk..tp kalu pengantin tak boleh mengamuk, I suh abang2 I mengamuk...tak berkat la hidup manusia2 tu buat kerja mcm ni..

Dropping by from : http://my-wedding-prep.blogspot.com/

Dira said...

ergh! jahat giler itu org! semoga kite semua yg bergelar b2b dijauhkan dr vendor2 yg mcm ni.. thanks for sharing this renee!

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

renee sayunk! how ur preparation dear?? :))) if i'm not wrong on this feb rite...??? ngeeee, cik bunga miss sgt kat kamo dear... windu kat tuan cheek yg gebu neyh >.<

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

Cik Bunga datang kembali BW ke blogger kesayangan! hehehe, mish glerrr ;))))

Jom singgah entry pertame C i N t ª β u N g ª untuk tahun 2012 :)))

C i N t ª β u N g ª vs K.A.H.W.I.N

geegee used to write said...

hi i'm your silent reader. kalau boleh u bagi nama/info pasal vendor ni. i br nak start jd b2b ni. tak tau mana nk mula.
bila baca macam ni. takut pun ada.
dah la skang pelamin mahal tak masuk akal. barang pun mahal. so, jd pengantin ni ingt DUIT TU DTG DARI LANGIT. 4k bukan murah tau. mmg nmpk ciput. cuba google pelamin 4k. ade yg cantek kot.. takkan 4k lantern pun tak boleh beli (refer kepada gambar di entry)

misz beauty said...

macam ni punya pelamin my auntie boleh deliver for rm2500-3000 plus lagi cantik dari ni siap meja makan pengantin... orang yg buat tu kalau de depan mata boleh ludah kat muka dia puiiii!!!!

kesian betul dengan org2 yg dianiaya bila nak kawen ni... hurmmm

utk any b2b please be careful... skang banyak betul penipu dalam bidang wed ni rupanya...

mrs irmidrza to be said...

jahat betul la dorang ni..tak pkir betul makan duit haram..

memang naik angin betul kalu org wat camni...

nway miza dtg melawat reene..=) sabar ye dear..=)

Anonymous said...

hmm.. what do u expect with rm4k payment utk hall yg besar mcm ni?siap ada meja makan beradab lagi..sorry to say la.. tp, u mintak macam2 sangat..

fussy.. yup! i think kalau u x fussy, x push vendor tu.. x de nye diorg nk buat taik kat u. dah la mtk bukan2, pas tu ajak jumpe kat luar bagai. apa u igt diorg dok goyang kaki je k kat kedai? blaaaaaaaaaahhhhhhh :P

Anonymous said...

Aishh anonymous nii. Defensive nya! You do know people should be paying peanuts for such outcome kan? You want to do good business, at least, the least you could do is to untie the getak and use a nice string ke apa?! Cmon laa. And yes out of 4k, I would expect a nice outcome. My sister had her wedding, the vendor charged her around 3.5 to 4K, vendor is from taman tun, and the outcome is actually decent and cantik. Fresh flowers are in fact included. So yeap, one would expect that. If you cant deliver, then dont give such despicable promises.

-Sha, KL

Anonymous said...

here comes the vendor cheerleaders.
if u can't deliver the things that u promised with 4k values, why u gave the words in the first place?
tak boleh ke tolak baik2, oh kak/cik, with 4K kami tak boleh beri itu, beri ini. kami tak dpt jumpa kak/cik di luar. sila dtg ke pejabat.

prob was u gave false promises, hopes to ur clients and don't have ball to tell the truth!

bak kata pepatah orang Melayu,
lembu dipegang pada tali,
manusia dipegang pada janji!

jgn salahkan b2b yg expose all these bad vendors,
but please bear in ur mind before u have intention to cheat their money.
jgn salahkan b2b yg dedahkan pasal vendor yg buat taik ni,
lu nak buat bisnes, lu patut ada akai...akai letak kat lutut ke???

tak kiralah b2b tu org ada2 ke, org nan ado ko...customer service tu polish sikit...tak boleh tolak elok2...

tau plak marah/bengang2 bila mangsa buat pendedahan. tak nak dibalas najis, jgnlah buat najis pd orang...kay

prettyzienta, kuantan.

dialicious said...

comelnye siap ada gamba2 illustration bagai,hehe.nway ur d wedding guru now!

Anonymous said...

omg, vendor bodo mana yang buat keje tuh?
i ni nikah buat kat duchess place harga lebih kurang jer dorg buat gempak giler
for b2b, hati2 lar pegi ke expo perkahwinan coz byk pnipuan terjadi.. coz dulu pon i kn tpu pasal wedding card di xpo pkahwinan, baik pegi trus office/boutique vendor tuh lg slamat

Anonymous said...

Hi Renee, I pn kene bnd yg sama ngan ur fren. Atlease dia dpt kain putih, I dpt kain net putih utk backdrop. Xke boleh nmpak ape kt blakang backdrop tu.. Aduh. Xde commen sense lgsg. Kotak utk pelamin plak, dh la tinggi, n xmuat nk letak kerusi pn. Mean, sgt kecik.. Kalo kn complain, mmg xabis.. But I just msg si pojie tu I xnk byr balance tu coz I xguna baju dia, I xguna pelamin nikah dia. Keje smua xsiap. Keje separuh jalan.. Naik aim byk client tp xlh handle. Just beware ngan this vendor. Baik DIY je pelamin tu dr hire dia. Thank God I have all relatives n good frends yg tlg kejar sana sini utk wat blk pelamin I.

Anonymous said...

To anon yang nak back up vendor tu.. Ko x de kat tmpat kejadian n x tau ape jadi.. So.. Shut ur fucking mouth up.. Jagan nak merapu.. Meroyan kat sini.. Bende x jadi kat ko and bukan ko yang buat kuar duit.. Kalau ko tu kawan si vendor skali pon.. Pesan kat vendor tu.. Lain kali kalau x nak bnde2 macam ni jadi or x nak org mengata pasal die.. Buat keje elok-elok.. Sekian

Jubedah said...

Its gettin hot and steamy ere.. Huhu anyway, i nak bagi piece of my mind lh juga pasal i lh yang buat illustration gambar, letak wording, type out all the evidence of the conversation above, urs truly gitew..im so happy that everyone is so nice by saying and supporting my f words towards this monster.. Except one telur busuk there, ntah2 vendor tu sendiri yang type kan pasal selalu konon on ipad24/7 kan, (siap boleh buat promosi ambik pakej pegantin ipad, mcm pgi sarkes kan menang hadiah cabutan bertuah)...

I pun nak ulang sekali lagi, i tau 4k tue mmg sikit compare kan 10k, but i dah cakap, i dont mind scrapping of few things such as bende2 besar mcm kerusi meja beradap, kerusi sarung cincin, tempat letak hantaran and kusyen pengantin tue semua, tapi tak boleh ker buat elok2 and make the whole ting muai, yang paling i tak suker is that u janji macam2,belajar lah erti susah and adab dahulu sebelum buat business yew.. honestly speaking i dont mind paying extra if ur work mmg chantek, thats why my mum dah nak bayar at Que time tue, tapi i hold her back pasal i nak carik lain, but for me i rase mmg i takder reZeki nak dpt a beautiful lookin wedding, it did took me One whole month to forget about the horrible looking backdrop, believe it or not, my fotograferi have to touch up (using fotosop, thank god greenapple designer boleh tolerate dgn i pasal so call WEDDING MINISTRY did an awsomr job)the whole backdrop on my wedding picture( pasal totally nampak mcm kain putih yang dkt kedai gambar ah kiong taun 50an..)

Mungkin jugak tuhan mau ketemukan vendor ini dgn i coz dari awal i dah bagi tau dia, i can be ur bff or ur biggest enemy coz mulut i puaka, the fact he kno i do freelancing with few of famous decorater, and yet still deliver shit, mmg alhamdullilah lah, pasal tuhan nak tunjuk kan skrg dedah pecah tembelang. ( the reason i tak amik my own frens coz i want em to njoy the wedding ) so takper lah, as wat my friend said, diorg ni banyak yang lalang, suker kacau industry yang kecil ini.

.tapi apa2 pon thanks to my dear lovely renee to post this review, pasal if without u, sum1 wont learn from his mistakes.. Fyi to sum people, before u have any negative toughts or comment to make, just put urself in that situation and the fact ko kene tipu idop2 apa perasaan ko? Tak payah cite duit lah babe, kalau nak cakap aku kedekut, than i wont spend money on manggis on video and greenapple for fotos (thanks to tat arse i have to face the ranting bodoh everytim im flipping thru those memorylane) dia tak pk pasal tu semua, pasal dia rase duit tue valur nyer terlalu sikit so dia deserve buat taik and ada sorang mangkuk atas ni support.. I did not ask for forest like twilingt tu, just a quality work.. Again im so blessed with sucha wonderful friends and family yang tulun..


Urs truly,
Jubedah..

azie_hennachanteq said...

wth!! kalo i yg terkena ni mau calar2 muka vendor tu i cakar..grrrr!

Sumayyah Nadhirah said...

renee..tq info2 mmg buat kte takut kalo kne kt diri sendiri..

maxira said...

hi renee, i sangat simpati & tertarik dengan cerita u ni..coz i pon terkena perkara yang sama juga...i setuju dgn jubedah ni bukan sebab duit tapi apa yang telah dibincang & janji itu la vendor tu kena bagi..i pn mmg frust sgt apabila tgk pelamin i...nk nangis pn xbole nk wt pe..i pon terkejar2 pada pagi majlis tu utk cari barang & minta pertolongn kwn & family utk touchup pelamin tu....vendor tu pon mmg penipu org nya..rupenye last2 baru i tahu die just sub/pas wt pelamin tu kt org lain..ptt i hairan die xde pon wt pelamin.. i cal & sms die xdpt...pe yg minta dgn die ln die bg ln...die explain kt sub die pon xsama seperti i nk...byk item yang i nak die x delivery...semua i kena cr sendiri & sewa kt tmpt ln pd pagi majlis i...i pon tolak baki pymnt vendor tu..mybe i tak ditakdir untuk mendapat pelamin idaman seperti i nk..tapi i just nk bgth kpd bride to be...just beware with vendor like this....Thank God coz i have family & friends i byk menolong & sanggup terkejar ke sana sini utk touchup semula pelamin tu...