Tuesday, January 31, 2012

WEDDING TIPS : NOTA BUAT BAKAL RAJA SEHARI - by Studio Shagrasyiid

Meowternoon my fabulousssss readers..! :)

How are u..? hows preps? Okay for those yang maybe baru nak start planning or tgh nak plan for a wedding. ape kata baca ni.. i found this informative and useful notes from a top photographer yg sgt2 experience bab2 flow wedding. Logically, i rasa photographer la yg byk ilmu bab2 ni cos dorang yg lalui saat2 wedding n doranglah yg nampak the 'clear picture'. yg pengantin kadang2 xprasan a lot of things and time wedding tu mungkin agak blur2 n dalam awang-awangan.. tul x ex-brides? hehehee... Best ar baca nih..Credit to photographer Shagrasyiid, i sgt LIKE tips and notes dia nih.. ;)

*copy+paste ajo*
 
ihsan : www.facebook.com/StudioShagrasyiid | www.shagrasyiid.com

Pengalaman sendiri berkahwin di KLCC & pendapat peribadi, untuk majlis2 biasa di tempat kebiasaan... Tapi terpulang la kat plan masing2.. Sendiri punya majlis kan..

(ok yg KLCC tu tipu haha!!)
 
*nak kawen :
survey apa yg perlu 6 bulan sebelum
book apa yg perlu 3 bulan sebelum... tp ramai skang ni awa2 giler da book, bagus gak

*Pegi fitting baju : make sure ikut selesa dan kehendak anda, warning awal2 kat butik tak perlu nak longgarkan takut gemok ke hapa or klau saiz lari, kesian cam aku baju kawen besar cam guni pdahal cantek je fitting sebelum kawen sob sob ~~~

*Pelamin : klau bleh jgn bnyak tiang2 dan luas sedikit, muatla nnti sedara mara yg 8 generasi tu nak masuk dlm gambar kan...

*Warna Pelamin : Lagi banyak putih, lagi cantik. Janji ada putih pun ok la.. So yg duduk blakang2 tgh makan tu nampak la jelas sikit dr jauh pelamin anda itu..

*Mak andam offer photografer : boleh consider, tapi lebih baek cari sendiri, ikut kepuasan sendiri. Sekarang ni ramai yg carik sendiri rasanya..

*Karpet : Depan pelamin kalau boleh ada karpet, lawa sikit kan...

*Katering or not : Better go for Katering, bnyak belanja tp your family & sedara lebih enjoy & happening klau xkena buat bnyak keja... So gambar akan lebih bnyak gelak senyum tawa, kurang la sikit wajah2 stres mak bapak yg risau nasi da abes la, ais da abesla..
Tapi biasa kalau kat kg yg buat rewang, rewanglah.. xde masalah..

*Karaoke??? :
Nak nampak best, upah band yg pro (jgn la band2 yg teruk plak, at least yg penah org sajes or u penah tengok sendiri).
Nmpak cool, pasang je MP3 lagu2 terpilih anda, lagu semua lebih sedap, telinga lebih selesa mendengar, tak semestinya lagu kawen saja, yg penting mild2 sikit, & kadang2 baru lagu yg rancak sket takut ngantuk plak semua org dengar..
Last choice: karaoke.. Kalau yg nyanyi sumbang, tahan je la telinga..


*Nikah : Buat malam, pas Isyak, sejuk sikit. Kalau pagi hari yg sama, ko akan lebih penat nnti, & maybe termiss beberapa perkara kecil yg penting.. Pastu leh ajak cameraman pi outdoor 2-3 frame.. ala kejap je, maen2 bawah lampu...

*Bersalam2an masa nikah & selepas : kameraman ramai ni, salam & hold dulu kasi diorang snap...

*Nikah @ Masjid/Rumah : Klau umah sempit, wat kat masjid/surau berdekatan..
 
*Guestbook : Bagus jugak kalau ada... Sapa yg datang sila sain & bagi ucapan wat pengantin baru. Benda ni klau ada, korang akan kenang smpai bila2.. ^_^ (nak guestbook? kitorang leh watkan hehe.. )

*Kalau ada can renovate umah : Cat dengan kaler yg cerah (nmpak luas, sedap memandang, or langsir2 kain ke apa yg berwarna cerah...)

*Saling2 baju : Xpayah la, klau mak andam offer pun ckap je timakaseh.. Sebab : memenatkan korang nnti + aku rasa mcm kelakar, klau nak shoot lain2 baju2 baik buat tmpat lain & pilih betul2, bukan seperti terpaksa pilih antara baju India, pastu Jepun, pastu Minang bla bla yg mcm zaman dulu2....

*Sebelum keluar bersanding mak sure klau ada renjis2 tu benda yg nak direnjis tu da diisi da ada di atas pelamin... Call la mak ke adik ke tanya & confirm kan benda2 tu da isi ke blum..

*Makan Beradap : Kalau boleh, pastikan ada tabir di belakang anda, jgn kosong..... nmpak pokok umah longkang kereta & etc kat blakang...

*Pengapit : Ingatkan dia bawak tisu, payung, kipas. (cakap 2 -3 kali pun xpa biar tak tertinggal drpd terpaksa kipas pakai tangan je nnti)

*Berarak : Lepaskan Azan Zohor dulu kot.. tak best la plak tgh berkompang2 sama time dgn azan, respekkk...

*Pengapit atas pelamin : bgtau diorang time renjis2 xyah kipas jap, kameraman xnampak..

*Aku suka klau pengantin ada baling gula2 kat pelamin, sebab time tu la dia baru nak senyum natural & gelak ketawa dengan tetamu yg kat depan tu.. ^_^

*Gambar outdoor : nak nampak kelas, bnyakkan shoot outdoor TANPA memandang kamera. (klau kat pelamin dgn family sedara mara ke yg wajib tu standardla..)

*Patung atas kek : aku ada prasan kat Midvalley ada booth yg leh wat patung kecik sebiji cam gambar yg korang bagi dia tiru. 300++ kot klau xsilap. Tu pun klau ada, cun jugak, kelihatan cute la majlis tu nnti kononnya..

*Bgitau kawan2, nak datang tu jgn smpai pukul 5. Katering smpai pukul 4 je pun sayang.... Pastu pengantin nak shooting outdoor lagik... Kalau tak dpt salam berjumpa tu mintak maapla ye, da ckap awal2 jgn dtg lepas pukul 5..

*Upahla budak2 zapin ke Istana budaya ke menari2 sikit, kata Raja.... ^_^

*Susunan aturcara yg aku rasa sesuai :
> Berarak dgn kompang (pempuan kiri, laki kanan, tangan kanan pmpuan kepit tangan laki)
> naik pelamin (kadang2 ada doa, tengok family la)
> renjis (JANGAN AMIK GAMBR FAMILY TIME NI! Kalau da sekali ko kena tahan ko nak amik gambar, abih member ko yg lain, sedara2 pun tahan ko) so da rugi beberapa minit, family pelawat tu panas lapar nak makan tau...
> turun pi makan beradab (tunggu! doa kejap..)
> ok dah makan kejap je, xyah la smpai licin pinggan ikan ayam dan udang tu..
> potong kek (xyah tengok kamera, ko suap org ada ke tengok tempat lain??)
> ajak family belah pelawat shoot gambar dulu (sebab diorang nak blk japgi)
> pastu sedara family pelawat
> pastu member2
> pastu turun salam2 tetamu (ingat, diorang dtg nak tengok pengantin, bukan nak salam makan jek) "Jemputlah makan!"/ "Terimakaseh datang!" / "Lama tak jumpa, duduk mana skrg" / bla bla kejap je sudah...
> tetamu da xramai, ajak family tuan umah bergambar puas2, tergolek terlentang semuanya la..
> pastu pose la sikit kat pelamin berdua, da bayar pelamin berhempas pulas xbergambar rugi plak..
> pastu pi la shoot outdoor..

*Rasa kekok depan org ramai??
i)Tak perlu rasa sebarang rasa kekurangan diri anda, konfiden je mcm biasa & tak payah kontrol2 sebab slalunya xjadik klau kontrol2 ni... Ingat je dlam kepala jgn hirau org len, ini majlis anda dan anda punya suka la nak wat apa. Klau nak ketawa, ketawa je.. Candid yg terbaek adalah yg datang secara natural...
ii) rehearsal : tanya kameraman yg ko da book tu, bleh tak nak wat pre-wedd kat tmpat public

*Pasangan anda sukar berposing candid? Senang, tarik telinga dia, cucuk perut dia, gelak ketawa yg dapat dicapture itulah yg paling beremosi dan xkan basi klau tatap smpai bila2 dlam album anda..

Bajet fotografi & videografi??? Survey cukup2.
Lebih senang klau ko bgtau diorang ko ada banyak ni & then tanya apa bleh bagi, pastu rundinglah yg terbaek..

*Hari majlis yg dicadangkan : Sabtu
sebab ahad leh rehat2 lagi, org jauh pun leh dtg xkesah esok cuti lagi..

*Minggu majlis yg dicadangkan : Awal bulan la!!!
sebab bnyak sket hadiah dpt nnti HAHAHAHA!!!!!

*Masa nak berarak, tengok depan tengok org & senyum mcm biasa jek.. jangan pandang bawah

*Nak bersalam2 or laga pipi, mulut xyah muncung2, senyum je 

*Masa kat atas pelamin pun, jangan asik tengok bawah je, tengok depan ye, alah segan sekejap je~~

*"Sebelum keluar bersanding make sure klau ada renjis2 tu benda yg nak direnjis tu da diisi da ada di atas pelamin... Call la mak ke adik ke tanya & confirm kan benda2 tu da isi ke blum.." Sebab da penah jadik, TIGA kali.. hehe

*Masa salam jgn tonyoh idong/dahi smpai penyek, letak asal jejak je sudehhh hehe...


hehheee bila baca mmg lawak gelak sorang2.. tp realiti mcm betul kan? kan?kan??kan??? thanks for sharing Mr Top Photographer Shagraasyid.. :D

ok kalau ade yg menarik2 lagi i share lagik yer ngan uols.. lepas ni ade hot story (bad review) nak share..akan menyusul kemudian yer..huhuhuuuuuuuuu....


meowluv~

13 comments:

Asfiza said...

as punya majlis akhir bulan (lepas gaji) hehehe...nak dapat banyak hadiah lah...hehehe

sarahhernyzar said...

haha. elak jugak. kelakar tp peringatan keras tu. kene senaraikan ni. thanx dear for sharing. :D

Anis_Apis said...

bestnya!!! suka suka :) nk bagi encik tunang baca :P

Cikpuan rara said...

hahahahah gelak sorg2 baca benda ni.hehehe

cha said...

haha ms i hr tu adik i jd pengapit. dia asyik tegur je suh senyum suh pandang depan jgn pandang bawah. pfttt i ni susah nk senyum huhu

r.i.n.a said...

tips yg best!tq renee :)

UyaRayza said...

stress..tetibe i nervous..gemuruh nak duduk atas stage n membayangkan semua mata pandang i..gulp..baju nikah plak betul2 ikut badan..aaaaaaaa takuttttttttttttttt

Hazz Nieza said...

complete checklist!! wish your wedding berjalan lancar nanti k. goodluck dear.. dup dap dup dapp. ;-))

adibahrisha said...

terima kasih untuk post yang ini. noted!

Madam Marea said...

hahhaha.. i dah penah baca sebelum wedding i dulu.. tapi last2 semua benda ni i lupe..ahaha boleh gitew?? :P

hanys said...

Bagus nya tips!

misz beauty said...

Ada beberapa client my hubby yang nak kawen dia tak jumpa ngn vendor or what eva dulu, dia datang jumpa my hubby dulu then mintak nasihat dia as a photog... sbb dia kata photog yg tau mana yg terbaik... pelamin cane, kaler apa nak match... apa yg naik... =) and at last they are very happy with the result...;-)

dan paling best we still keep friend with our client sampai skang ada yg anak dah besar ;-)

Anonymous said...

thanx for sharing reene...info yg sgt2 berguna time wedding nnt...gelak sorang2 bile bace...klakar.. :) ~shikin