Monday, November 21, 2011

BAD REVIEW DESIGNER

YES GALS, PLEASE PLEASE PLEASE AVOID THIS 'SO-CALLED DESIGNER'..
nak tau sapa?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
source : google ajo..


DESIGNER N

WHY?
 i have heard and received soooo many complaints from brides and bride's frens about his bad service, bad works,lambat, bad execution, bad EVERYTHING..!!!! i dont know why he is in the 5Stars group.. i dont how he became a designer in the first place... This guy fucked up really bad..imagine brides TAK DAPAT LANGSUNG BAJU DIA???? IMAGINE DIA TERLUPA NAK BUAT BAJU TU? IMAGINE DIA TERLUPA NAK BUAT TUDUNG BRIDE TU? IMAGINE DIA TERJUAL BAJU YG BRIDE TU DA BOOK? IMAGINE DIA BOLEH BUAT BAJU TAK IKUT DESIGN & COLOUR YANG BRIDE DA CONFIRMKAN? IMAGINE BAJU MELAYU SGT CIKAI MCM BELI KAT KEDAI? IMAGINE FITTING SESSIONS ASYIK2 TUNDA? IMAGINE YOUR BAJU XSIAP2 ALTHOUGH U DA JUMPA DIA ALMOST 8MONTHS AGO? eee macam2 lah... 

so many dramas and problems if u hire this guy...I dont get it why he stills accepting jobs if he knows he cant deliver and have no time to do the baju?? Kalau untuk artist2 wow bukan kemain lagi, tapi untuk your paying customers apsal camni? people are getting married for god's sake. i seriously dont know what's his problem sampaikan byk giler masalah...

If you follow my previous post HERE, i da ckp i tunggu masa je ni nak post pasal dia sorang. I mmg bengang n marah dia buat camni kat brides yg da bayar kat dia, and dia xdeliver.. wtf man? orang nak kawen and u sabotage her wedding u tau x? Ramai gila yg i kenal (yg xkenal pun ada) shared me their unfortunate stories dealing with HIM. I dont care to post his name here. I dont care to make a bad review on HIM. I dont care because he deserved it..

 I know after this post, mesti ada yg backup this damn designer and kutuk i or watever. who cares??! THIS PERSON FUCKED UP BIG TIME and messed people's wedding..! he spoiled people's dream.. that's why!! Everyone must know wat he did to these poor brides... Maybe dulu2 he was good, but makin lama makin teruk...people yang nak backup dia ni MUST THINK FIRST, if you were the bride and your designer FUCKED UP YOUR DREAM DRESS, how would you feel? do you still nak back him up?

This is from a fren's quote (please read her entire post HERE. Her fren is also one of the unfortunate bride yang terkena)
  entry ni bukan untuk menjatuhkan org tetapi sekadar memberi pengajaran. we know we’re not someone as big as an artist or anak org kaya segala but we’re still human beings and should be treated equally. if mmg xnk buat, mmg rase xle deliver, do not promise, do not say u can until the very last minute. pity others please. kalau mcm ni punya perangai, u wont be able to stay long.

AVOID THIS DESIGNER. 
please help spread and share this to your friends..
You dont want to face any dramas and problems on your wedding, seriously T_T
i do hope frens yg da hire dia for wedding terdekat ni will end up ok (which ikutkan asyik2 postponed fitting)..kalau tak, another bad review entry coming up..!!


update: here's some stories and blog links i have bout this designer..all are based on true story, xdenye i nak create stories..it's all based on bride's experiences..i only wanna share with you all so yang lain x terkena..

------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://anaille.blogspot.com/2010/06/designer-bad-experience.html

------------------------------------------------------------------------------------------------------
comments from the post (http://anaille.blogspot.com/2010/06/designer-bad-experience.html)

COMMENT 1
nuown June 21, 2010 6:38 PM
    hi beb :) i reallly can feeel you dear! what a tragic. I was one of his client. and my dress not turn soo good as well..this happen a week before my wedding..A WEEK!!!

    The first stage was went sooo well.. first fitting ok..i love the dress so much (as he dont put any bead lagi + the cutting was so cantik and fit me well).

    i nak my beading pink+lilac+pearl ckit. and my second fitting was horror. my beading color grey!!!! and the beading sgt subhanallah!!!!!!!!! horror n horror! hihi..tp i cool jer.. i cakap u salah color nih Nik.. dia replied ok ok i ubah..i lupa!!(padahal dah tulis dalam receipt i nak bead color ape kan) huhu..

    so i bg dia masa 2 hari utk baiki balik, ok dia baiki with pink+lilac beading..bead sgt tak cantik..bead murah kot dia guna.. and beading sgt takde seni!!!!! so lagi seminggu beb.. i tak boleh tunggu.. i coool jer..i nak nangis sebenarnye..tapi i tahan sebab i taknak negative element in my mind before wedding and nak save my energy not to complain so much on the baju!.. so i ambil that baju and send to dzull classique.. baju I dzull buat sehari je ok beading tuh.. bead penuh giler dekat veil i...n dekat baju..i respect giler with SATU HARI PUNYA WORK!!!!! ..

    so my suggestion:
    for you dear..i rasa better you ambil baju u balik. why?? sebab designer is an artist. orang2 art nih hati kena ikhlas n tenang so that they can express their art on the baju. hati tak ikhlas + tenang baju tuh tak cantik!! esp bila u dah sms dia mcm tuh kan.. mesti dia geraaam ngan you. to be safe..ambil balik baju tuh..hantar to designer lain..

    :) all the best dear!. I link you yeah. :)


COMMENT 2 
*comments from the post (http://anaille.blogspot.com/2010/06/designer-bad-experience.html)

miss dini June 25, 2010 4:39 PM

    Hey Elly, I somehow stumbled upon your blog and I read your post on this designer. I was so shocked to read that the designer that you meant is NIK ERWAN ROSELI!I was even more surprised when so many readers commented the same thing!Ok, I'd like to share my story with all of you.

    I asked him to do my annual dinner dress when I was at my final year. (luckily not my wedding gown!)This was 3/4 years ago when he was still studying at UiTM. I met him and told him how I wanted it to be and he sketched me a draft. A few weeks after that, he came over to my house for fitting. The dress was ok but I was not really happy with a few things like the dress was way too tight and the finishing wasn't that neat. I asked him to mke some alteration to the dress,he jotted down and he said he will come back 2 weeks after that. During that time, the artist+designer in M'sia was busy preparing for ABPH that was held at Genting. So when I called him after 2 weeks, he said that he FORGOT about it and was BUSY doing baju artist for ABPH. Can you believe it?! (I taula I'm not an artist, tak glamer & tak masuk paper) I gave him some more time for him to alter. And when he came, he gave me the dress without me checking the dress(stoopid of me in trusting him). So when I went back, to my horror, he DID NOT EVEN DO ANY ALTERATION TO MY DRESS! I was sooOO piss..because I had told him to mend it so long ago&so many times.

    I straight away SMS him telling him that he didn't alter my dress,he said he FORGOT and he said will PAY BACK RM50 for not doing so(I paid him fully already).

    People, I would like to inform that UP TO DATE HE HAS NOT GIVEN ME THE MONEY. It's not so much of the money coz it's only RM50, but it's the principle. He took my money without doing anything. Know this people, orang macam tu will not last long in this field and takkan berkat use our money!

    Thank you for sharing your story with us..I really hope your dress will turn out well.If I were you,I'll be so scared.

COMMENT 3
*comments from the post (http://anaille.blogspot.com/2010/06/designer-bad-experience.html)


Beauty Touch @ RAJA SUEFINA August 25, 2010 12:20 PM
    hye dear..i buat baju ngn nik...
    mine was okay sbb i cakap wed i tu on march..sbnrnye april...that part i dah safe la..

    tapi i ada send baju customer i...7bulan..sampai 2 hari nak kawen tak siap!!!panjang cite dia..ngn beeds takde..kain satin biasa..kasut draft lain jadik lain..sakit hati i..

    ape pon i advice kan..carikla yang betul2..sumtime org takde nama pon buat baju nice2 juge :)

COMMENT 4
*comments from the post (http://anaille.blogspot.com/2010/06/designer-bad-experience.html)


Anonymous May 29, 2011 1:20 AM
    I know the entry dah lama but I came across ur entry while googling for NERD (bukan NERD ni dah tahap tolol!!)

    Tapi nak komen sebab tak nak bende yg sama jadi kat orng lain.

    NIK ERWAN ROSLI adalah designer paling tak guna.. haram jadah... boleh jalan... satu sen habuk takleh pakai.

    Lukis design bukan main cakap pung pang tapi hasil!! mcm gampang... cacat punya NERD..

    dahla siap lambat.. lepas tu dia ni gunting kain je,.. jahitnye org lain.. boleh dia ckp dgn aku kalau tak masukkan duit dia takkan gunting kain...

    leaps tu baju aku lain dari apa yang dia desigm!!! eii gampang punya designer!!!

    aku tuntut duit aku sampais krg tak bayar2., sama mcm kes org lain..

    korang naik amik NERD tak payahlah weii mmg kalau nama bukan artis dia tak amik kesah sgt design korang tapi lapar duit punya bapok!!!

    aku haramkan duit aku yg dia amik tu.. bodoh punya orang takleh wat keje

    NIK ERWAN ROSLI ialah penipu besar, designber bodoh nak mampos.. menang la award mana, design la baju artis mana tapi pasal dia dah buat palat mcm ni... org pun tak heran..

    STUPID ASSHOLE!

COMMENT 5
*comments from the post (http://anaille.blogspot.com/2010/06/designer-bad-experience.html)


Anonymous July 26, 2011 3:26 PM

    OMG!!! I should have stumbled accross this blog 6-7 months ago! I know I'm one year late...but I would also like to add testament that Nik Erwan Roseli sucks!

    Unfortunately for me, I hantar BOTH my wedding dresses to him. MasyaAllah...BAD EXPERIENCE to the max!

    Hantar baju lambat gilaaaaaaa eventho I dah jumpa dia 5 months b4 the wedding. Long story short, baju nikah i dia buat guna kain orang lain and design lari gila! I suruh dia cari balik kain I and buat balik, and it was 2 nights before the wedding! Can u imagine? And my reception dress i suruh beading full, pukul 12tgh hari on the day of the night reception dia hantar gambar dress I beading jarang2 and BURUK gila! Menangis gila I!!!!!!

    Tapi, maybe luck was on my side, he managed to send the 2 dresses in time, walaupun 1-2 jam b4 the event started...and both turned out nice...tapi kalau tgk dekat2 and in detail, workmanship tak neat langsung! beading murah! I bayar dekat dia mahal kot, my MUA pun kata mahal!

    SUCH A BAD EXPERIENCE!!!!

    I bukan nak tutup periuk nasi orang, but, if u want to avoid drama on the most happiest day of your life, AVOID him!


COMMENT 6
*comments from the post (http://anaille.blogspot.com/2010/06/designer-bad-experience.html)


Mangsa tak bersalah August 22, 2011 5:33 PM

    seems like I also have to do an entry about this stupid guy!!!

    NIK ERWAN ROSELI, aku tak halalkan duit aku yg ko amik!


COMMENT 7
*comments from the post (http://anaille.blogspot.com/2010/06/designer-bad-experience.html)


Anonymous September 2, 2011 11:34 PM

    OMG...if only I stumble upon ur blog sooner...ni dah kene baru I google si mamat bodoh ni...ish gerammmmmmm

    the story is, i beli his baju from The Old Blossom Box. Apparently his doing this collaboration with OBB kot. I tengok kat online, and it was super cute, the design. So I order la satu, RM300 ok. And bile dapat, masyaAllah....macam khemah lepas kene ribut. bile i sarung kat badan nampak mcm badut ok! workmanship sangat la cincai lagi mcm haram, tak cantik langsung! i was like, baik i jahit sendiri lagi cantik kot! ni mcm budak tadika nk bwat projek skolah utk costume halloween! mcm gampang betul! anad the kain also kain murah....i ingatkan harga mahal kot la nak guna kain cotton japanese ke, tapi ni kain cotton kat kedai cina yg harga RM4 semeter tu! gile ke ape? The OBB owner Jezmine promise to contact me after raya to solve this problem, so I guess I just wait patiently till 5 Sept. But reading all of your comments, I think I shouldn't put my hopes too high! Damn this Nik Roseli...my RM300 burn and I have to buy another baju raya! Coz I cant bear to wear 'That' for my raya, too buruk! what a rubbish!

COMMENT 8
*comments from the post (http://anaille.blogspot.com/2010/06/designer-bad-experience.html)


Anonymous November 2, 2011 12:12 AM

    la masih ada lagi yg kena dgn mamat Nik Erwan walaupun dah 2011?? Tak leh jadi ni.. Si jezzmine pun tak solve gak ke? eloklah dua kali lima...

    Aku pun masa si NERD tu buat baju aku jadi bancai try gak call JEzmine tapi x jawab... aku ras anak create je page I hate NERD..

    dah sampai satu tahap tu aku sms NERD ni cakap aku haramkan duit aku kat dia yg dia nak ganti tu pun, dia memang buat bodo..

    ada juga orang mcm ni eh pegangan agama tak kuat.. janji tak tepat....

------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://armadatopman.blogspot.com/2011/09/nik-erwan-roseli-return-back-my-money.html

------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://reneemeowwedding.blogspot.com/2011/10/complaints-on-vendors-part-i.html
(read story about vendor N)

------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://bitbitterbutter.blogspot.com/2011/11/akad-nikah-attire.html


------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://truthcryandlies.com/2011/11/21/you-are-going-down/

------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://oshinz86.blogspot.com/2011/11/drama-dan-trauma.html

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anonymous Anonymous said...

    My dear Cik Renee....
    I'm another one unlucky bride to-be :(
    When I was reading your entry at 8pm, sebenarnya at the same time I was waiting for this so-called designer to come. Janji 9pm, finally he came at 3.30am!!!!!! Yes, NO KIDDING!! I remembered masa 1st fitting, it was done at 1am...MasyaAllah, this so-called designer really messed up everything and for god's sake my wedding is this saturday 26th. I dah habis bayar like 4 months ago, and I booked him in March. Ya Allah, I can only keep praying and praying.......All his perangai u listed 80% jadi to me. Tadi pun he came my reception dress still kosonggg... No lace patches n beadings..... No veil, no tudung, no heels yet as promised...Sedey sgt :(

    -ZaRa

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Anonymous yunnehuda said...

    baju dia oklah.. pernah tgk sorang bride pki masa attend wedding dia baru2 ni... but colour dia salah and plu alter... sbb nk duduk takut koyak.. so, kluar cost lain.. although my wed dress biasa2 je (made by sheila mohammad) I puas hati.. fitting skali je.. kene tmpah psl bdn gebu sgt..

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Blogger adda_shariff said...

    salam.
    babe. i did my baju with nik jugak about a year ago. and i had my fair share of story. tapi i dont think this is a wise thing to do. ada problem, cakap terus dgn dia or report terus to tribunal pengguna.


------------------------------------------------------------------------------------------------------
FROM FRENS (email)

I mmg dh tulis a whole essay dh kat u,tp I rase bersalah,I delete..yela kan..i ni berperikemanusiaan la lagi, x sampai hati nk jatuhkan periuk nasik org..i ingat I sorg kene so just nk forgive n forget..tp x sangka ramai mangsa2nye..ok here goes..

I hire nik erwan for my engagement last sept..bila dh hire, tarikh fitting nye asik berubah2 and dia x tepati janji,terpaksala I dgn bakal tunang I tdo dpn gate rumah nik tu..mcm pengemis okey rupe we ols masa tu.then bile dh dpt baju,lain pulak spt yg didesign masa memula,mmgla I nk dia design dress tp bukan exactly sama mcm dia pernah design kat the previous customer..sigh,so I mintak alter lah..bile dh alter pun same jugak,dgn maniknye ciput,then reben as requested x ada,jahitan x kemas,maniknye longgar je,byk tercabut.and the worst part,dia mmg x minta maaf okeh atas kesilapan dia.sekali aje masa mula2.lepas tu kunun nk tebus kesalahan dgn bg I heels,tp haremmm..nasebla I jenis x berkire..dahla tu hari yg patutnye dia bg I dress pun still ade kesilapan lg..i dh mcm “Nik ni pekak ke OKU?PERLU KE GUNE BHS ISYARAT” so xpelah dia kata esok bagi,lusenye I tunang..bayangkan sehari sebelum,kite dh byk keje lain lg kan..i pun tunggula asst dia dkt stesen minyak shah alam mcm org bodoh,dhla tggu lama jugak,bila asstnye sampai “oh my god,mak lupa veil nyah” menyirap I rasa masa tu,yela kite byk lg kerja drp nk melayan nyah2  x beretika ni kan,rasa nak potong je anu nye tu kalau dh x guna kan..so tunggula pulak I dgn my whole family yg masa tu tgh sibuk dgn other chores.bile dh dpt veilnye mcm bodo..harga dh mahal kan..lgpun lain mintak,lain yg dpt..i mintak veil ade flower appliqué,I hanya dpt veil kosong yg my MUA Zila Ziman (highly recommended) kate kalau beli kat jakel murah je kot??lain gile drp veil ala2 grand yg I mintak,sbbnye baju I dh kosong.mama I kate kalau mcm ni baik jahit dgn kedai nyonya belakang rumah tu haa,byr pun x la byk mcm nik.


------------------------------------------------------------------------------------------------------
FROM FRENS (email)

 (tp betol Renee! my cousin time dia tunang pon kena macam tu, call semua xnak angkat, i dapat rasa ape yg u cerita kt blog tu sbb cousin i sendiri kena. nak nangis dibuatnya.. nasib baik vendor mini pelamin xbuat hal. that time dah kol12 tgh malam. Call the designer xangkat2, msg xjawab, then try call lagi jam1pg tu, hp designer terus tutup! Grrmmm gilos!

Nak xnak kol 1pg tu kitaorg termasuk ayah2 pon serang rumah dia (shah alam). kami yg dari ampang ni tau2 je lah kan..bercinta nak pegi shah alam pgi2 bute tuh. sesampai je kt umah designer tu, *nak tau dia wat per?* tengah jahit labuci2 kt bju cousin i .. tnya y xangkt fon/off fon?dia kata sorry2 xdgr..hp kt blik. (hey u can imagine kan? majlis customer awak esok, xkan lah awak xterpk yg customer awak nak baju before e-day dia) atleast pls pls lah angkat.. pls respon org call awak. sejuk sikit hati kan bila tau awak angkat tu..ishh..gerammm sehh.. hmmm ~sigh..T_T

------------------------------------------------------------------------------------------------------
FROM FRENS (email)

Tp bout nik erwan tuu mmg sengal sikit.I penah teman member i p jmp die.
sume xproper.susah.Plus ade gak member tkena sketch yg agreed xsama bila dah siap.
gila.I plus size ni mmg confirm la cuak.bile dgr mcm2 ni ha.
yelah nk sewa bkn senang nk dpt saiz n pesen lawa2.
mmg xjd raje sehari aku karanggg.kehkeh

btw thnxx a lott for the info.
xoxo

------------------------------------------------------------------------------------------------------
FROM FRENS (verbally)

send baju nikah perempuan+lelaki... colour n design da tetapkan..but in the end design xsama, colour langsung out..depo da bayar, in the end my fren buat another baju kat designer lain..

------------------------------------------------------------------------------------------------------
FROM FRENS (verbally)

send baju and sediakan kain sendiri.. after all the dramas and problems for months (MIA, xjawab call, xreply sms, xreply email).. xpenah fitting.. and bila tinggal 1 week nak wedding, baju yg dah siap tu totally guna kain lain.. wtf? my fren mengamuk n demanded him to pay back but until now senyap aje.. T_T

------------------------------------------------------------------------------------------------------


terlalu byk..but mostly macam stories from above... T_T and ada lagi dlm emails but xlarat nak search n copy paste.. i share yg mana ada je...tgh tunggu upcoming weddings next month..kalau buat hal lagi, one more entry coming up..!!







meowluv~

88 comments:

cha said...

hish scarynya. why on earth wujud org camni? kalau i nightmare kot.teruknya.kalau dgn artis bukan main eh kau jaga baik punya.dgn kita yg org biasa2 ni buat macam taik. WTF? *mood marah*

gadisBunga said...

ya Allah...kalau mcm ni la cara dia cari rezeki, i guess selama ni dia mesti tak pernah tenang. Allah pasti akan balas apa saja penganiayaan yang dia buat dekat orang lain yang nak mendirikan masjid.

org mcm ni hanya memburukkan profession ni. bagus sgt entri direct mcm ni. supaya org lain tak jadi mangsa.

Fie said...

eee...geramnye dengar about this. :(

well, with the internet, designers or brands should expect to hear negative feedback anyway. kalau terasa pedah, dia yg makan cili betul tak? :P i hope other b2b don't fall into the same trap. thanks dear for informing us!

anyway dear, how's your preps going?

Renee Meow said...

cha♥mmg scary..everytime baca complaints from frens n brides yg terkena mmg rasa scary n marah at d same time..huhuh T_T

gadisbunga♥agree mesti buat keja xtenang sbb da aniaya brides.. i mmg kesian kat yg terkena tu, tu yg slumber je post direct..mmg i tunggu masa je aritu..huhu..

fie♥hiieee sweetie..haha betul.. sape makan cili dia terasa pedasnya..i really222 hope others xkan terkena..huhu..

btw preps so far okay.. alhamdulillah sumer settle cuma nak follow up n rajinkan diri untuk diy stuffs..hehe ;)how bout u? how's married life? i doakan the best for you.. semoga berbahagia until forever! hehe..

Hunny Kitty said...

aiyyooo........i guess this person mess with the wrong dato like u ...hehehehe....so jgn terperangkap

Cik Zimie said...

hello my dear renee twins.lame tak dengar cite u.haha ke i yang bz kots ;p

i tau designer tuuuuu.i means byk dgr cite tak best la.harap2 mamat tu sedar kesalahan dia.kalau entry ni, dia baca kan lagi bagus.terbukak sikit mata dia.ada sapa2 nak jadi informer kepada dia?hahaha jahat betul i

LisaLisut said...

Renee is back!hehe. I dh lama dgr psl NER ni.dgr jela.sbb i tak amik pot sgt.but if he mess up dgn Fira pye bj nt mmg ahhhhhh. I think ok je u up this post sbb dh byk i dgr bad reviews psl dia.haih.

aishah amin said...

oh my..sedihnye bace post tu:'(..i'd be crushed if that ever happened to me..what a dreamcrusher;( but you know what they say, what goes around, comes around. i hope he learns his lesson soon.

Zizie Eazie said...

Hi dear Renee...

Kezen i pun prnh kena dgn "si dia" ni..baru jeee....dlm bulan ni juga...geram siottt!!! GRRR.....

Alangkah baiknya if u post entry ni lebih awal....*unfortunately*

Neway...past is past..moga jd pengajaran pd yg lain...

i repeat **Do not hire him**

Huda Luna said...

takut nyee kalau jadi mcm ni T___T

WaTy said...

yeke? but die kinda famous gak kan~ tak sangka plak camtu. anyway thanks for the info! :)

Shaza Reena said...

hehe.. at last you cite jgak sape :) FYI, I felt the same way too. In fact, Ive gone through the same thing too.
Not with HIM but with this one twin designer so called bintang 5 ni laa.
Bintang 5 ni patut bg one star je sudah. *i geram ni sebenarnye*

Khairiyah aka Kerry said...

gelak bace komen zimie.hahaahaha

Mizz Ryn said...

hye dear .. oh really i x pnh dgr plak .. my fren kte ok la service die .. maybe die jenis pilih costumer tu .. td i tgk blog die .. design die pun bese2 jer .. pelik org gini .. org bg business pun x nk .. baik hantar tailor bese dr DESIGNER mcm ni ..

Syima Syaz said...

renee... !!
berani btl u kan...hahahahahha

yaya said...

sukenye!!! u sgt jujur i suke :)

Anonymous said...

My dear Cik Renee....
I'm another one unlucky bride to-be :(
When I was reading your entry at 8pm, sebenarnya at the same time I was waiting for this so-called designer to come. Janji 9pm, finally he came at 3.30am!!!!!! Yes, NO KIDDING!! I remembered masa 1st fitting, it was done at 1am...MasyaAllah, this so-called designer really messed up everything and for god's sake my wedding is this saturday 26th. I dah habis bayar like 4 months ago, and I booked him in March. Ya Allah, I can only keep praying and praying.......All his perangai u listed 80% jadi to me. Tadi pun he came my reception dress still kosonggg... No lace patches n beadings..... No veil, no tudung, no heels yet as promised...Sedey sgt :(

-ZaRa

oshinz said...

sama-sama cari makan kat dunia ni patutnya sama-samalah bagi yang terbaik. hei tak faham betulla ngan designer ni. kerja dah popular habis dah, tapi tipu sana sini. hidup tak berkat baru tahu..

Jan@Afzan said...

laaa... femes ames dia ni, part artis bukan main layan, cantik sgt ke design nya? :P

ok,betul tuh, klu rasa takleh siap/perform the best..jgnlah bagi harapan kat B2B ni, depa dah lah neves nak kawen...designer lak buat hal!! Eh, kami bayar cash ape!! ingat kami takde duit! (alamak ter emo lak)..grrrr

truthcryandlies.com said...

thanks a lot for posting and sharing this. :)
lets hope no body jadi his next victim...

Dhiya Syazana said...

Thanks Reena... Good one. Boleh save ramai org dr menjadi mangsa.

Fariza said...

erkkk. teruknya.
terima kasih entri ini sgt berguna :)

yunnehuda said...

baju dia oklah.. pernah tgk sorang bride pki masa attend wedding dia baru2 ni... but colour dia salah and plu alter... sbb nk duduk takut koyak.. so, kluar cost lain.. although my wed dress biasa2 je (made by sheila mohammad) I puas hati.. fitting skali je.. kene tmpah psl bdn gebu sgt..

Iyrin said...

i pernah dengar this nama this designer. quite a famous jugak. Never thought dia punya attitude macam ni. Sebab ingt designer famous ni mesti deliver pn bagus..

Thanks renee for this entry. Ban this designer!

Aisyah Humaira said...

scary nyaa!! kalau macam ni lah, memang bukan jadi bridezilla lagi dah.. hulk pun kalah.. -_-""

adda_shariff said...

salam.
babe. i did my baju with nik jugak about a year ago. and i had my fair share of story. tapi i dont think this is a wise thing to do. ada problem, cakap terus dgn dia or report terus to tribunal pengguna.

aida-myasara said...

tq posting aida dh tgk blog dia takde leh komen :(... nampak sangat la dia tak leh terima kritikan bertulis..

Doa org yang aniaya selalu dimakbulkan ALLAH..

Anonymous said...

wow ure soooo certain that he fucked up everytime! and gonna fucked up in future.

MARI SEMUA, MARI KITA SEMBAH TUHAN KUCING. DIA MAMPU MERAMAL MASA DEPAN KITA SEMUA. SUJUD SEMUA.

Anonymous said...

gamba ni ko amik katne? dah credit ke oi? dah mintak izin? takpe ah aku dah printscreen ni nak report kat tuan punya gambar, sesuka ati jek

Kerry Mirza said...

tu diaaaaaaaaaaaaaa
komen anon si pengecut dah munculllllllllllllll!
kita bagi pengajaran la pandai!
so lps ni dia tahu dia tak boleh buat suka hati dia dengan org yg 'biasa2' ni..bukan nak tutup periuk nasi dia.kaalo kita biarrr je brapa ramai lagi org biasa ni nak jadi mangsa????.harap this designer boleh mohon maaaf kepada pengantin2 yg die dah musnahkan harapan.

pantang btul aku dgn vendor yg tanak mengaku salah patu sebok carut marut belakang.pengecut!nak duit tp jalan keje macam taik patu bila dh tak btul tanak mengaku salah,sebok cari salah customer.besok biz lingkup jgn nk salahkan org la buat keje tak jujur!

cik/puan/tuan:pls jgn jd pengecut sgt k?tampilkan diri anda KALAU BERANI.

=MissRynn= said...

Anonymous.. dah lupa username ngn password ker? hohoho..
menda yg salah pun nak dibetulkan.. kena bayar ker?

waNny said...

i think kebanyakkan geng die mcm tu. sorryy to say i ada dengar cite. utk artis cantik gile baju. utk anak orang besar pun cantik gile baju but utk org biasa mcm haram.

nasib baik i x pernah terlintas nak buat ngan geng2 derang nie. and nasib baik i x kene stress mcm nie time my wedding

dah la time wedding mmg dah stress dah.

well what to do.

anyway derang nie 1group so if kite kutuk sorang semua datang backing :)

Nurulhuda|Adlie said...

anyway i dah call nik just now, since my cousin pun plan nak engage dia for her wedding next year, to be fair i better speak to him directly, tak nak lah kan just baca-baca je, kadang-kadang orang yang tak terkena komen lebih and leave unnecessary remarks, previously kawan i pun ada prob dengan nik tapi it happened to her only, bukan i kan, anyway i call him just to borak2 dengan dia, and get to know him and pasal benda ni as well, so what can i share with all of u is that nik kata whatever happened its between dia dengan customer tu, and god as well, so i rasa his ex customer semua ada baca kan komen i ni, boleh la call nik kalau ada apa-apa yang tak puas hati lagi, jangan simpan-simpan dah, mmg majlis dah lepas but u can work something else maybe, settle dengan dia sendiri, not through third party. yang berpuas hati dengan servis nik, dia mintak u guys share ur joy kalau tak menyusahkan.thanks.

Atiqah Ahmad said...

ishhhh. takutnyeee!! i hantar baju kat tailor cina biasa-biasa jer. tak hantar kat designer pun. sebab tak mampu. '-_-

Ezrina Moi said...

dear renee,

i almost!! hired him for my wedding dress. but i read banyak benda tak best ttg him. terus tak jadi.

hope all the b2b follow their instinct, if something is not right. do something.

:)ezrinamoi

Rai said...

heh. thx to post about this renee. i terhantar kat nik sbb dia murah dari designer lain plus baca pengalaman dari anne b2b tuh. i thought if i hantar 10 bulan awal thgs will b ok but im wrong.baju yg 10 bulan awal hanya siap sebulan sebelom majlis. itupon sbb i garang. i smpai kuar sms "Nik, if u cant respect me, at least tunaikan janji u sebagai orang islam" mungkin sbb sms garang tuh 2 baju i, n 1 baju akad nikah husband i siap. baju akad nikah husband i tak cter kat blog. husband almost taknak pakai sbb ada kesan terbakar kat belakang collar. i kena sabarkan husband dat time ckp akad nikah nk pakai sekejap je. Naseb baikla instinct i kuat i tak kasi husband hantar baju yg lain kat dia. After i dah hantar kat nik, baru i started read the dramas in other blogs. but it was too late. alhamdulillah naseb i tak malang sgt mcm org lain at least baju i siap walaupon i tak hepi sgt 100%. kdg2 bukan malas nk ckp kat nik balik, masalahnyerh dah byk sgt kali ckp, sms, fb message tp dia tak paham gak. smpai i terpaksa ckp ngn husband, dia ni OKU ke sbb tak paham bahasa? Frust sgt. so other b2b yg da hantar, make sure sebulan sblom wed siap or amik jugak dari nik like i did. sbb still sempat hantar kat tailor ke other designer ker utk alter. mmg sedih sbb budget lari tp dari tunggu tp hasil scary? hehe mmg beading dia murahan sgt kat baju akad nikah i smpai i tak boleh tido i bgun n tanggalkan smer beading murahan tuh. baru hati i tenang. yes orang akan ckp pasal baju jer kot. kalau murah takper. tp tak murah kan. sbb tuh kecewa dia giler gabeng sket. ingt taknak hantar kat tailor taknak drama rupernyerh nik lagila drama king~ semoga Allah saja yg membalasnyerh. marahnyerh pasal i tros delete dia dari fb i.

lovees said...

hi renee~ ok seriously sangat scary and thank u so much for the info. will be extra careful in choosing a designer for my wedding dress! ;)

anyways, i just nak bagi caution la. sbb what you're doing ni is like inviting potential lawsuits against u. although it may come from various ppl's experiences and all but this was published by you. sbb nak tak nak cerita you ni affect dia punya periuk nasi. i know you've freedom of expression in ur blog but im just giving heads up. in case dia terbaca ur post and deicdes nak saman u ke apa, nnt lg panjang cite.

but whatever it is, thank you renee for e info :) and goodluck in preparing for ur wedding, Amin. moga disenangkan Allah swt. ;)

Einy~Carol said...

wow..nseb baek i x hired die..i penah jumpe die skali..tp nth..mcm xde chemistry..so i choose NS instead..lucky me..Alhamdulillah :)

Mrs Najib said...

Dear,

Terbaik entry nie!!!

wan pernah kena dgn udaimanatunnur memang geram sgt selalu follow up buat salah xingat info tailor lor mcm sy nie byk masa plak nk ulang alik sne.sgt stress time tue

my auntie kena dgn man kajang lagi best mcm2 drama...

Anonymous said...

dont worry about law suits, cuz i doubt he even has the money. dia ni asyik mintak duit je kat client dia. my friend ni nasib baik dapat baju dia, but kena alter temapt lain cuz tak muat. dia buat kecik gila. and selalu sangat mintak duit! dia janji 50 percent, tapi asyik mintak till orang bayar full. PLS JANGAN EVER BAYAR FULL! to the rest, amik baju cepat cepat

FY said...

oooooooooohhhmygod! scaryyyy gilerrrr!!! thank you very much for ths entry..

maria fitria said...

perghhh mmg menggerunkan.. nasib baik la i x wat dgn die sbb mmg xmampu pun nk wat baju dgn designer ni.. hehe.. anyway bgs la u up entry ni renee.. dah byk kes dah dgr psl die kan..

Elyn said...

nik ni my junior kt uitm..seriously mmg i x pnh dgr teroknye die ni..tgk kat blog die cntik je baju..tp biasala designer, they just designed aje, dorg xsewwing..yg sewing tu, mat2 bangla yg dorg hired sgt murah tp caj kat customer mahal2..that's y, i caj upah jahit beads mahal kt my fren (she also designer, sori xdpt mention her name)..lg 3 hari nk raya die suh i wat jahit manik kt leher n tangan..itu belom lg kalu tailor dorg salah jahit..azabb u ollsss..

better after this, u olls cr tailor yg biasa2 aje..coz dorg pon bole jahit as mcm top designer kt malaysia ni...

satu lg, designer2 wat baju artis belom tentu aertis tu byr..dorg sponsor aje..if byr, maybe half price..kalu xbyr, designer rugi n mangsanya adalah B2B kat luar sane..

be careful ya :)

Anonymous said...

what a good entry Renee. My friend pun kena dengan dia. Esok nak nikah (pagi), awal pagi tu baru dapat baju.kesian sangat.lepas tu beading mmg salah warna. out terus dengan theme. mmg x recommended. betul,kalau ckp dengan dia sendiri dia tak akan reply. entahla kan. bagus u share benda ni.

Dian

Syima Syaz said...

now i mmg dah banned designer malaysia yg stupid+taik kucing....

hantar kat kedai cina je!

Anonymous said...

dah la edit edit entry, loser gila, apsal ko takut? letak jela nama dia, bodoh gila dekat entry ko edit designer N, dekat komen2 org sume ada nama nik erwan, aku tau kenapa ko edit sebab ko taknak bertanggungjawab kan, kalau apa-apa orang yang komen tu kena kan? takut kene saman? tu muslihat kau, kesian la manusia mcm ko, kalau nak buat sangat bad review be firm la, tak payah nak edit-edit, nik erwan tengok pun ketawa, sumpah loser.

Anonymous said...

Hi Renee, I sympathize with your wedding dramas. I on the other hand had a similar problem with a different "designer", Freda Lestari Putra. My problem was slightly different than yours but it's still quite a big deal. I bought my wedding laces from Dubai and I hired FLP to design my wedding dress, The whole process was fine including the 1st and 2nd however, the dress wasn't even 70% ready during my last fitting because I noticed that My dress was still plain looking. Plain as in the were only patched lace on the neckline and nowhere else on the dress. I asked him and he said not to worry as he will finish the dress by my wedding day and that he will bring the dress to me. His excuse wwas that he wanted it to be a surprise and "tak nak ada saudara mara to have a preview of the dress" thats what he said lah.

After I saw my wedding dress on my wedding day, I asked him why there were no laces at the bottom and he said something about the material could not hole the heavy patch work. I was a little puzzled and I decided to ignore the stress and deal with it later.

Well, ONce my wedding was over and I went staright for my honeymoon and totally forgot to confront him and few months later I found a picture of a bride using the exact same lace that I bought. It was just a little patch and I didn't care as much, but then I saw another bride wearing a dress made as mine and my sister confronted him and he said "oh sikit je, If you nak the dress I can give it to you." This shows that He was renting the dress to her and she had a more elaborated and heavier patch work using my lace.

Recently, a friend who is getting married, send me a another photo of a different dress with again the same lace. In all he made 3 additional dress with my lace and rent out those dresses to future brides. I was and still am very angry with him, I wanted to confront him but then I thought whats the use this type of people will only give excuses and will never be a successful designer if buat kerja tak halal mcm ni.

So, there goes my experince. Freda Lestari Putra is also HIGHLY NOT RECOMMENDED!

My advice for you is to be patient and be strong. Best of luck to you and may you have a wonderful and a stress free wedding.

Anonymous said...

Hi Renee, I sympathize with your wedding dramas. I on the other hand had a similar problem with a different "designer", Freda Lestari Putra. My problem was slightly different than yours but it's still quite a big deal. I bought my wedding laces from Dubai and I hired FLP to design my wedding dress, The whole process was fine including the 1st and 2nd however, the dress wasn't even 70% ready during my last fitting because I noticed that My dress was still plain looking. Plain as in the were only patched lace on the neckline and nowhere else on the dress. I asked him and he said not to worry as he will finish the dress by my wedding day and that he will bring the dress to me. His excuse wwas that he wanted it to be a surprise and "tak nak ada saudara mara to have a preview of the dress" thats what he said lah.

After I saw my wedding dress on my wedding day, I asked him why there were no laces at the bottom and he said something about the material could not hole the heavy patch work. I was a little puzzled and I decided to ignore the stress and deal with it later.

Well, ONce my wedding was over and I went staright for my honeymoon and totally forgot to confront him and few months later I found a picture of a bride using the exact same lace that I bought. It was just a little patch and I didn't care as much, but then I saw another bride wearing a dress made as mine and my sister confronted him and he said "oh sikit je, If you nak the dress I can give it to you." This shows that He was renting the dress to her and she had a more elaborated and heavier patch work using my lace.

Recently, a friend who is getting married, send me a another photo of a different dress with again the same lace. In all he made 3 additional dress with my lace and rent out those dresses to future brides. I was and still am very angry with him, I wanted to confront him but then I thought whats the use this type of people will only give excuses and will never be a successful designer if buat kerja tak halal mcm ni.

So, there goes my experince. Freda Lestari Putra is also HIGHLY NOT RECOMMENDED!

My advice for you is to be patient and be strong. Best of luck to you and may you have a wonderful and a stress free wedding.

iedaurora said...

thanx for sharing renee!

Mr.Ayu.Mrs.Rudy said...

another wedding vendor to watch out : Davency Wedding Workshop... Pls consider before hiring them... my bertandang reception was a disaster with them.... tak baik diorg2 ni memperlekehkan majlis org... :(

Mr.Ayu.Mrs.Rudy said...

another wedding vendor to watch out : Davency Wedding Workshop... Pls consider before hiring them... my bertandang reception was a disaster with them.... tak baik diorg2 ni memperlekehkan majlis org... :(

Jumie Samsudin said...

Hello olls! Please read my blog today. Im a make up artist from Penang. Dua orang kawan i olls from Penang yang tempah dari dia pun kena yang sama.

http://www.jumiesamsudin.com/2011/12/designer-tempatan-yang-katanya-bertaraf.html

Anonymous said...

My advice find a real designers with a team of tailors. Kale designer tu sesorang entertain u without tailors or even a sewing machine that is very dangerous. Nowadays very hard to find one. Jovian I heard Ada a bunch of tailors and that is why he is good.now Ada designers yg tgh nail and their price is still affordable with their good work name syara Kim .

Anonymous said...

My advice find a real designers with a team of tailors. Kale designer tu sesorang entertain u without tailors or even a sewing machine that is very dangerous. Nowadays very hard to find one. Jovian I heard Ada a bunch of tailors and that is why he is good.now Ada designers yg tgh nail and their price is still affordable with their good work name syara Kim .

Jumie Samsudin said...

Setuju. As a profesional fashion designer (tak semestinya Jovian sahaja), kena ada team dia sendiri. Sebab itulah kita bayar upah sampai beribu ringgit hanya untuk satu pasang baju. Setiap details kat baju tu diupah kepada pakar-pakar dalam bidang tertentu.

Tak sangka ada jugak si bodo anonymous yang mengamuk kat komen 25 November 2011 tu. Loser gila. Dahla komen anonymous. Pastu duk kutuk-kutuk rene. Serrr. Silap-silap itu NER. kih kih kih.

Anonymous said...

kalau budget rm1000+ sepasang mestilah dapat kain yang kurang cantik dan tukang jahit yang kurang teliti

mungkin kalau sanggup bayar rm5000-rm10000 sepasang dapatlah kain yang cantik,tukang jahit yang mahir dan designer yang lebih pengalaman.

Kalau bayar rm40000+ dapatlah perodua viva,janganlah berharaplah untuk dapat mini cooper!

Kalau pergi ke hospital besar kuala lumpur, janganlah nak servisnya seperti Subang Medical Center

Jumie Samsudin said...

Sapalah anonymous bangang ni....ingat depa yang tempah kat NER ni semua bayar murah murah ke????

Dah la anom. Pastu duk buat buat pandai kat sini.

nik erwan roseli said...

Sdri Renee,

Saya Nik Erwan.

Saya ingin memohon maaf secara terbuka kepada semua yang telah saya salahi.
Saya memahami derita yang di alami oleh semua,“ I am totally heartbroken” kerana kecuaian saya.
Tiap2 hari saya berdoa kepada Allah supaya memaafkan saya dan supaya membuka hati mereka2 yang telah saya sakiti untuk memaafkan saya.

Saya tahu akan ramai yang tidak akan memaafkan saya dan saya faham dan redha.

Saya berdoa agar perkahwinan mereka akan kekal dan berjaya.Saya berdoa agar mereka tumpukan masa dan komitmen untuk menjayakan perkahwinan dan career mereka.Saya berdoa agar satu hari mereka akan akan dapat melepaskan dendam yang sedang membara di hati mereka.Saya berdoa agar Allah tidak membenarkan dendam2 tersebut membakar diri mereka sehingga tidak dapat focus kepada masa depan mereka sendiri.

Memang saya cuai,memang saya tak pandai untuk untuk menguruskan biznes.Saya hanya belajar ‘fashion design’ dan tidak mempunyai pengalaman tentang ‘business management’.

Sdri Renee,

Saya baru tahu bahawa kepandaian untuk design dan menguruskan bisnes itu dua perkara yang berasingan.Segala award yang saya menang adalah untuk designing dan bukan bisnes.

Saya berdoa agar saya tidak akan menganyaai orang lagi dan telah menukarkan cara pengurusan bisnes saya.

Masalah kelewatan

Saya mengambil seorang ‘business manager’ untuk membantu saya.
Beliau akan menjaga hal2 kewangan,scheduling baju yang dihantar untuk dijahit dan beading, track progress baju2 tersebut ,set fitting date dsbnya.Beliau akan jamin baju siap pada tarikh yang di janjikan.

Saya akan hanya membuat design yang sesuai dengan badan pelanggan
Saya akan pilih material yang sesuai dengan design
Saya akan pilih tukang jahit pandai membuat baju yang saya design
Saya akan check kualiti baju2 yang siap
Dan membuat fitting + adjustment jika perlu

Hari ini 14 dec 2011,Business Manager saya telah pun hantar baju2 untuk perkahwinan dibulan March dan Mei 2012 untuk dijahit. By end of Jan akan siaplah baju2 tersebut untuk fitting.
InsyaAllah tidak akan ada kelewatan lagi!





Masalah kualiti

Saya akan berterus terang dengan pelanggan2 saya yang kebanyakannya datang untuk bargain harga yang termurah.Selama ini saya amat bersimpati bila mereka berkata mereka tak cukup bajet. Saya buat juga walaupun saya tahu materialnya murah dan tailornya kurang pengalaman.

Sekarang saya akan dengan jelas dan telus memberi tahu kepada mereka bahawa mereka akan diberi pilihan 3 package:

Package Silver,ekonomi – RM2500 untuk sepasang(1 boy + 1girl)

Package Gold,sederhana – RM3500 untuk sepasang (1boy+1girl)

Package Platinum,top of the range – RM7500 untuk sepasang (1 boy + 1girl)

Designnya boleh sama
Tetapi material dan tukang jahitnya berbeza
Jangka masa untuk siap pun berbeza juga.

Pilihlah dengan bijak dan be fair to me bila baju sudah siap!

Sdri Renee

Penagih dadah yang telah meninggalkan tabiat buruk kita berikan mereka a second chance
Pencuri dan perompak yang telah keluar jail pun kita berikan mereka a second chance

Do you think that I deserved a second chance?

Wassalam

Kerry Mirza said...

boleh nak bagi peluang kedua.tp mangsa2 u dah tade peluang kedua lagi dah..so macam mana?pk la perasaan mereka2 itu yea.dah bnyk sgt bad review NER ni,bukan dari renee je ade je blogger lain yg siap mention full name. pelik nape anon2 tu menyalak mcm ape je.

{ Miss Syahira } said...

Assalamualaikum Renee,

Pendapat peribadi saya, sesiapa pun layak menerima peluang kedua. Setiap manusia pasti melakukan kesilapan tak kira kecil atau besar. Pada manusia atau dengan Tuhan.

Tetapi, untuk mengembalikan kepercayaan seseorang tu bukan senang. Secara jujurnya, saya pun masih was-was. Belum 100% percaya lagi.

Kali ni, apa jaminan yang pelanggan akan dapat agaknya ya?

Jika nawaitu beliau jujur n ikhlas, saya doakan beliau belajar dari kesilapan dan buktikan pada umum yang beliau adalah 5Star bukan setakat dalam mereka pakaian tapi dalam perniagaan juga.

Salam,
Syahira.

Jumie Samsudin said...

Setuju dengan Syira, kepada NER. Sekiranya betul anda yang membalas komen ini. Saya ingin mengucapkan tahniah sebab u olls BERANI.

Semoga u olls akan terus mencapai kejayaan dengan usaha dan perancangan yang lebih meletops!!

Allison said...

Dear Nik Erwan,

I am one of your customer. You spoiled my dress which i was to wear on the most special day of my life. u caused me a lot of trouble and not to mention, the most devastating experience. Wedding sekali seumur hidup, and for that one time, i pakai baju yang i beli siap kat boutique one day before kenduri and which until today, those who dont know what i went thru, made fun of it.

im sure there are many others who went thru the same experience.

To nik, forgiveness is something u need to gain. Not be hopeful of.

Penagih dadah, masuk pusat serenti, masuk jail..pencuri perompak kena belasah separuh mati, masuk jail keluar jail.. takkan u amik duit customer2 yang u mungkir janji dan harap minta maaf mcmni dah cukup utk bagi u second chance?

Sebagai hamba Allah, I forgive you. Kalau u betol2 ikhlass mintak maaf dan nak berubah, why dont u pulangkan balik duit yang u dah ambil dari org2 yang rasa teraniaya dgn kecuaian u. As for me, i'm still waiting for my refund because u said u needed time. i really hope u keep your words this time.

Serigala Maroon said...

setuju dengan Allison ...

pulang kan ... pulang kan duit mereka ... sila bayar ganti rugiiiii!!!!!!!!

izaFiza said...

thankx renee sharing dis. bgus jugak tiap kali ada designer yg buat hal reveal semua ttg dia.biar dia bljr dr kesilapan.

=)

LittleSunshine said...

Emmm i like this entry.betul ckp shira tu :)

Jumie Samsudin said...

Tapi saya nak dengar sangat apa respons daripada tuan punya artikel...cepat renee...akak tunggu u olls punya respons!

nik erwan said...

Sdri Renee,

Terima Kasih kepada anda yang telah membuat komen yang membina diblog ini selepas penulisan saya pada 14hb Dec 2011.

Saya berjanji akan membayar hutang2 saya dan dipersilakan semua yang terbabit menulis kepada email yang didirikan khas untuk menguruskan masalah anda di erwan.redemption@gmail.com

Sila nyatakan nama penuh serta no telefon, jumlah yang telah dibayar kepada saya dan tarikh perkahwinan/acara anda dimana saya tidak menyiapkan baju anda.

Setelah saya verify semua email2 yang diterima, saya akan menulis balik kepada anda dan proposal saya.

Setelah proposal yang saya di persetujui oleh anda, saya akan membuat schedule pembayaran mengikut tarikh yang terawal di bayar dulu.

Segala pembayaran balik akan di uruskan oleh Business Manager saya .

Walau bagaimana pun saya tidak mungkin berkemampuan untuk membayar SEMUA orang dengan FULL PAYMENT sekali gus.

Namun saya berjanji bahawa saya akan membayar dengan secepat mungkin berdasarkan kemampuan saya dan rezeki yang saya terima pada masa depan.


Nik Erwan

nik erwan roseli said...

Sdri Renee,

Terima Kasih kepada anda yang telah membuat komen yang membina diblog ini selepas penulisan saya pada 14hb Dec 2011.

Saya berjanji akan membayar hutang2 saya dan dipersilakan semua yang terbabit menulis kepada email yang didirikan khas untuk menguruskan masalah anda di erwan.redemption@gmail.com

Sila nyatakan nama penuh serta no telefon, jumlah yang telah dibayar kepada saya dan tarikh perkahwinan/acara anda dimana saya tidak menyiapkan baju anda.

Setelah saya verify semua email2 yang diterima, saya akan menulis balik kepada anda dan proposal saya.

Setelah proposal yang saya di persetujui oleh anda, saya akan membuat schedule pembayaran mengikut tarikh yang terawal di bayar dulu.

Segala pembayaran balik akan di uruskan oleh Business Manager saya .

Walau bagaimana pun saya tidak mungkin berkemampuan untuk membayar SEMUA orang dengan FULL PAYMENT sekali gus.

Namun saya berjanji bahawa saya akan membayar dengan secepat mungkin berdasarkan kemampuan saya dan rezeki yang saya terima pada masa depan.


Nik Erwan

nik erwan roseli said...

Sdri Renee,

Terima Kasih kepada anda yang telah membuat komen yang membina diblog ini selepas penulisan saya pada 14hb Dec 2011.

Saya berjanji akan membayar hutang2 saya dan dipersilakan semua yang terbabit menulis kepada email yang didirikan khas untuk menguruskan masalah anda di erwan.redemption@gmail.com

Sila nyatakan nama penuh serta no telefon, jumlah yang telah dibayar kepada saya dan tarikh perkahwinan/acara anda dimana saya tidak menyiapkan baju anda.

Setelah saya verify semua email2 yang diterima, saya akan menulis balik kepada anda dan proposal saya.

Setelah proposal yang saya di persetujui oleh anda, saya akan membuat schedule pembayaran mengikut tarikh yang terawal di bayar dulu.

Segala pembayaran balik akan di uruskan oleh Business Manager saya .

Walau bagaimana pun saya tidak mungkin berkemampuan untuk membayar SEMUA orang dengan FULL PAYMENT sekali gus.

Namun saya berjanji bahawa saya akan membayar dengan secepat mungkin berdasarkan kemampuan saya dan rezeki yang saya terima pada masa depan.


Nik Erwan

Anonymous said...

assalamualaikum...

saya ezneiza azhar.. i baru je nikah last month on 27th november 2011, and i pun salah sorang yg jadi mangsa u nik.. honestly, i mmg takkan lupa smpai bila2 apa dah u buat kat i... lagi berapa jam je lg i nak akad nikah, baju i xsiap lg, tudung xsiap, vail langsung xsiap and u boleh pg beli kt kedai mana2 je kasi vail buruk kat i.. kasut lg la buruk sgt sgt.. i xpakai pun.. buang terus dlm tong sampah.. i pg beli kat vincci 3hours before my wedding... tu je yg i sempat grab.. imagine la pengantin boleh lari2 kelam kabut kat mall cari kasut... i nangis gila2 dat day.. make-up nikah n sanding pun xboleh nk cover mata i bengkak ok... my mom pun nangis sekali n papa i mengamuk.. nk pg rumah u masa tu jugak.. dahla i duduk kuantan.. bukan kl ke apa..

i dah hntar 6months before my wedding.. dgn baju reception i sekali.. dua2 pun xsiap.. imagine la punya kelam kabut i pg cari vail lg.. nik...boleh lg berapa jam i nk kawen u ckp dgn i u nk refund duit i... i sedih n nangis gila2.. dat time, for me its not about money.. i just nak baju i and its your RESPONSIBILITY nik.. bila u sms i suruh i bayar, i bayar you nik...full payment even before baju siap.. no matter what, bila u dah janji, n designkn baju kat customer u, u kna buat according to apa yang you dah janji.. dalam islam pun apa hukumnya mungkir janji, u macam menipu dan menganiaya orang nik.. if tak boleh nak bg full commitment, and xdpt siap on time ke apa.. u kena lah cakap.. jgn buat org trtunggu n bg org harapan...

i rasa mesti u ingatkan apa my mother in law nasihat you... my mother in law dah ckp dgn u sendiri, and ckp depan your parent.. please remember nik.. kalau u nak lama dgn apa2 kerja sekali pun, u xboleh aniaya orang, xboleh tipu... rezeki dari Allah swt, jangan nt Allah tarik rezeki u bcoz dgn apa yg buat...

about u nak bayar balik, i hope dat you TUNAIKAN JANJI you.. if u nk berkat hidup u n nak Allah murahkan rezeki you, u kna selesaikan hutang2 you dgn org yang u aniaya ni...

MK said...

aku pun salah sorang mangsa yang dah kena dengan Nik Erwan ni... Walapun bukan pengantin, tetapi bridesmaid cukup ah aku bgtau sakit tu Tuhan yang tau .. Dah almost 2 years aku sabar bila aku baca komen Atas aku Ingat aku pun nak tulis kronologi aku kena tipu dengan mamat ni...

And bila aku baca komen maaf terbuka dia, memang aku tergelak.., penipu besar la mamat ni and korAng jangan simply percaya ah.. Pandai pulak kau sebut nama Allah tapi ko tipu duit orang tak fikir ke Halal haram? jangan jadikan alas an business manager tu semua la beb! Nabi Muhammad pun pedagang, berniaga jugak tapi sebab sift jujur dalam diri dia.. Tak menipu...

Aku pelik ko kaut duit baju yg keluar magazine banyak.. 800 ke Atas harga... Citrus raya la itu ah ini aa masuk 5 star designer la tapi baju aku yg ko jahanamkan 300 tu, sampai skrg nak x bayar, janji melangit... SMS ko dr mula kita deal sampai skrg aku simpan dalam hp beb... Paling aku frust, kain aku tu Ada sentimental value.. 5 thn beb aku simpan sebab nak Cr tailor bagus, last2 kena designer tak de etika mcm ko...

Ni aku dgr , si Nik ERWAN buat palat lagi.. Haihhh baru je mintak maaf... Asal dude, ko punya brand manager pun sama bangang mcm ko gak ke?


Buat ah Naya Nik ERWAN, tak berkat dunia akhirat:)

Anonymous said...

jom buat page FB, WE HATE NIK ERWAN ROSELI hahahahha


X Sangka ramai yg dah kena dgn sotong ni., aku igtkan blog anaille je, bila jumpa blog ni tu dia.... Ramai lagi mangsa....

buat apa kita nak takut sedangkan Nik ERWAN yg buat palat dulu.. At least Ada FB tu kan, kita boleh upload gambar2 baju yg dah dijahanamkan Oleh so tong ni..

MK said...

And this is my version of the story.

Beware people!

Allisha said...

Unlucky me, sbb seminggu seblum kawen baju kawen xsiap dan sgtlah out of design & color lari dr design yg sepatutnya dan baju sgt buruk rupanya, tambahan lagi baju bride and baju groom xmatch color!!..but lucky me, sbb berjaya dpt refund rm1650 dr deposit yg dh dibyr rm1750..tu pun nasib baik xbyr full...set baju kawen yg xsiap tu mmg i x amik pn..trus cancel and cr baju lain seminggu seblum kawen sbb mmg xbrani amik risiko tgu nik erwan siapkan baju yg bole bayangkan ke-disaster-annya kalau siap pun..tp klau nk dibandingkan dgn brides yg lain, i agak bnasib baik sbb jd seminggu seblum wedding..those yg kena few hours b4 wedding, hrmm mmglah tahap btul2 kena aniaya dgn nik erwan..sanggup manusia durjana ni wat cmtu! Bkn sekali bkn 2kali tp berkali2 and bertahun2 dh asyik jd cmni??? Now dh heboh crita ni baru nak hire manager??? Bayar manager dgn duit sape?? dr duit pengantin2 yg until
now xdpt refund/hak diorang yg dh diruinned?? Sungguh lahh tak patut! NIK ERWAN ROSELI, goodluck in paying all of ur clients yg dianiaya by you yourself & only you..
As I managed to get my refund after weeks chasing you every single day, and after report polis tu i tarik blk cuz u managed to banked in the refund, and alhamdulillah my wedding went smoothly after teraniaya dgn u,, sbg manusia biasa,I forgive you..but, pleassseee stop ruinning people's once in a lifetime wedding..!!

sri sara semah camelia said...

TERLEWAT DAPAT TAHU INFO NI...tapi nasib baik cz ada kawan yang introduce i dekat seorang tailor di kota bharu kelantan...(rupa2nya dia bukan tailor tapi bg i seorang pereka yang berbakat n berpengalaman)..hasil selidik yg i buat rupanya dia dulu assistance pereka wedding yang terkenal iaitu RADZUAN RADZIWILL..n senior (tenaga pengajar juga)kepada 5 stars ni semasa di sri iskandar...

apa yg i respek dia tidak menganggap dirinya seorang pereka tapi seorang tukang jahit biasa..so humble...

plus design yg direka mmg vogue giler dr pereka 5 stars nih...n last but not least HARGA jauh lebih murah..

info terbaru..baru dapat tahu jugak pereka(i x anggap dia tailor) ni cukup berbakat dalam mahendi..n his mahendi's so amazing..siap ada swroaki n harga murah giler...

just shared n introduce the humble (dia xde showroom yg gempak..cukup di studio nyer shaja)'tailor' from kelantan..

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1722136184295.94654.1565046724&type=3

p/s: thnks to ILA cz introduced me with 'CAMA COUTURE'...lg satu tips masa jumpa dia jgn nak compared dia ngan sapa2..if not kita dihalaunya..huhuhuhu..(ILA told me before call him) :-))

DyeANNA said...

my wedding 5th of December.... I tempah baju 4months earlier, drama i mmg macam setan!!!!! baju i nak kaler lain jadi kaler lain... tak per laaa.. tak lari sgt.... baju i jer kena rm2000.. siap ngn kasut sahaja.. nak veil tambah 200... i ikut kan jer..... lagi sebulan nak kawin.. satu aper tak siap... time mintak duit macam siyal! Hari i nikah.... still i tak dapat baju...... on my wedding day, setan tu hantar baju... selepas di repair.... seb baik baju ok ok la...... tapi oooooooops! kasut takder!!!! setan tul!!!! nasib baik i creative......... suh kawan i beli brooch yg besar n cantik utk deletak pada kasut plain i... i mintak balik duit balance i... dier kater nak bagi rm250 je.... i tak pedulik.. after all the damages that he has done... i mintak rm500.... skang i masih call dier nak dapat kan duit tu! my god!!! numbor 016 dier dah off..... harus aku bakar rumah dier kat sek 7 tu!

Anonymous said...

Deanna, kau jumpe parents dia cakap...l confirm kecut.. Babi ni kena kasi pengajaran sikit... Ko bg plate number kereta dia meh aku calarkan

Haneem said...

ya allah.. ingat kan 2-3 orang rupanya ramai...........

Anonymous said...

setuju dengan Mr.Ayu.Mrs.Rudy
Be ware dengan davency jugak...lain yang kite plan and confirm tapi lain kita dapat.
then xnak bertanggungjawab dan suka perlekehkan customer.
full payment kena bayar sebelum majlis then bile dapat baju katenye design baru..
tapi yang dapat design lama and kotor.baju laki dan perempuan warna tak match..sesuka hati nak ruin majlis wedding orang...then tak mengaku salah diorang.perlekehkan customer lagi ade la..mintak maaf? lagi la harapan...please B2B....be ware..dah byk review buruk pasal dorang so please jgn tertipu dengan pakj yg diorg bg and ckp mse Pameran Pengantin Malaysia

Anonymous said...

yup..sgt betul pasal davency ni..kawan I mintak baju baru ikut design, tapi dapat baju yang yang die dah jahit yang memang tak cntik langsung! bj p kerja lagi cntik n impossible lah nak pki bj tu pada hari sanding.masa hari sanding baju die tak siap, davency ganti dgn baju lain yang lama padahal payment dah byr utk baju yang sewa baru..sm jugak mekap artist, mase test mekap dgn mamat lain, masa wedding day dpt mamat mua lain..ade lg sorang ni tak dapat2 album kahwin padahal dah setahun lebey kawen..photographer yang die anta pon amateur..kesimpulannye memang pangkah davency

Anonymous said...

Ya allah br plan nak send baju to him..nasib ada entry ni...if not i pon jd drama queen nnt.. anyone can suggest me other designer kat malaysia ni yg okay...so worried to hire designer now

Renee Meow said...

Hi.. yes agree nanti byk drama nanti.. dear pls leave ur email for designer recommendations.. or u can email me maernee@gmail.com. thanks! :)

Deekay De' Devilicious said...

Davency wedding workshop tu ke? Because I'm getting married this December, so I really need to start and find a tailor soon. And my Colleague just recommend Davency to me sebab diorang buat baju Nikah dia cantik and murah je. RM270 je. But serious lawa dengan beads and lace sekali.

But can anyone recommend me a good wedding tailor that is NOT COSTLY? Harap korang boleh tolong :)Or you guys can email me the any shop that gives really good and cheap tailor service. Sebab kain I dah ada. Just nak minta tolong jahitkan je.

Anonymous said...

Go to hell...buruk nama designer je u ni nik erwan ....keje mcm pondan

Anonymous said...

Avoid at all cost.liar and a sly n cunning one.on sept 2012 he did not finish n still owed me rm 800 which he had promised to return buy s expected.anyhow Allah itu Maha Besar.if u r reading this nik erwan mr sly n cunning go figure and initiate tje remaining 800.if not i assume u s muslim knw the repercussion.

WhackoWhack WhackWhacko said...

Pondan ni keje kat KLMU. Baju org tempah smua dia jdikan assignment utk student dia buat. Mmgla caca merba. Mana ada pekerja pun dia ni toksahla nk gebang

shaz blues said...

you should bawak this case to tribunal. InsyaAllah you will get the money back. i have done before, to the most famous designer, but i can't revealed it here. i get all the money because it's order by the tribunal court. if they didn't return it within 14 days, court will take actions.

for those who facing the same problem, please dun be afraid n go to the tribunal pengguna. do search their website to know more about the procedur and process. it just a simple process.

Blogger said...

Did you think about exchanging with the best Bitcoin exchange company: YoBit.