Friday, September 23, 2011

MY WEDDING PREP - CATERER HUNTING + BITS OF SOLEMNIZATION NIGHT'S PLAN

Meowternoon my lovelyyy friendsss... ;)
Happy freedaay.. hehehe.. beshnyer esok da weekend. Malam ni after work nak masak lamb chop (daddy demand..hehe).. and weekend plak macam2 plan nak buat, teman meowsayang main futsal, nak confirm depo caterer (my elder brother's caterer n Elya's caterer), nak jalan2 survey boutique, nak dating ngan my fiance..heee..cant wait :D

NIGHT SOLEMNIZATION

Ok since there's nothing much to update about my wedding preps.. i just wanna share wat i've planned for my solemnization night. As you know (tau ker?), my solemnization will be held malam at home.. sejuk n romantico gitu ala2 Nurul Syuhada's..ngee.. and since buat hari jumaat, so FFIL chose lepas isyak.. well not exactly after isyak, maybe around 8pm or so. Atleast family members and relatives yg x amek cuti tu sempat nak attend kan.. xde la nanti ckp reason xleh dtg sbb jam and all dat kan..
Nurul Syuhada's solemnization nite.. romantico gitttuuuee..
Mula2 mama plan nak buat small sanding after nikah tu..or mini-berinai.. but then we all pikir sempat ker? tak kelam kabut ker? so change to makan2 aje la.. and maybe ade KARAOKE session..sape tak dtg rugi woo.. haha ;p

kittyoke... hehe.. ;) let's make the special night fun.. :D

TRANSPARENT CANOPY

That's one of the part of solemnization night part yg i xsabar..hehe.. another part yg i  xsabar is the canopies..TRANSPARENT CANOPIES..! YES! *pull arm kebawah laju2*. i booked kat YSA EVENTS cos time tu dorang ada promo rm500 all in with chairs+tables+chandeliar+fairy lights+fan..i penah mention in one my posts HERE.   My parents taktau lagi pasal nie, hehe secret... hopefully takde la family members yg baca blog ni and pecahkan rahsia ni kan.. mmg spoiler arr..tunggu lah nanti when the day comes, dorang akan surprised.. this is from my own money okay, cos this is sumthing i wanted for a long time.. ;) now not sure nak buat fairy lights blue or yellow..hurmm..




 Oh transparent canopy my darling.. :)

 OF CATERING

Okeh this part is fening part for me.. and invitation only consist around 100-150pax of relatives,close frens and BBF frens (surprised? *winkwink*). Im open for anything actually.. cos makan malam jer, nothing formal.. So mcm2 suggestion from my sisters n mama..my eldest sis suggest lauk2 kampung, my mom nak masak sendri la, then second sis suggest amek her caterer (suri catering) nasi briani la (mahal-rejeted awal2), then my eldest sis ckp xyah la masak penat n byk keje, then mama suggest nasi ambeng... macam2 la.. i ckp ok jer, as long x spend byk sgt.. kalau bleh i nak buat macam time tunang jer, meehoon goreng+nasi impit+kuah kacang+kuih2+etc (simple foods).. but kene reject bulat2 cos org mesti lapar nasik malam.. hmm okeh lah.. T_T

 Then mama kept mentioning nasi ambeng.. and dia pun story2 lah nasi ambeng ni makanan org jawa..yeah i ada blood org jawa ;p and baba..and belanda..and arab..and bugis..and indian..and melayu.. haha byk tul mix last2 muka MELAYU jugak.. ;p terer tul gene melayu nie..haha ;p Ok sambung story, mama citer nasi ambeng ni dulu makan guna dulang/daun pisang and ada perahu thingy...ada nasi+ayam kicap/goreng rempah+serunding kelapa+sambal tempe goreng tauhu+ikan masin+meehoon+daun pisang and macam2 lah.. i was like, hmmm interesting2 (time tu xpenah rasa lagi and discussion was made few months back).. So the other day mase kat bazaar ramadhan (bulan puasa) ada makcik jual nasi ambeng..so ok, try lah beli satu.. WAH mmg sedap la nasi ambeng ni..!! 

contoh nasi ambeng found in Mr Oogley..

The nasi ambeng it is mama! ur suggestion mmg best.. ah nyesal tak amek contact number dia.. T_T im sure sumer bleh makan tu time after nikah tu.. org tua ke, bdk2 ke (ade ayam kicap)..and kalau buat style dulang makan ramai pun best gak..maybe max 4org kowt... sumthing different kan.. my solemnization dah mix and match gitu..modern+ol skool.. haha..

Ok decision da buat, but nak mencarik nya tu?? huwaa..tensi.. i da tanya a few caterers, dorang sumer quote more than rm10/pax.. i only need food+peralatan+pramusaji..so maybe budget rm10 and below.. Can anyone help suggest mana nak carik caterer/kedai/makcik/pakcik yg ada jual nasi ambeng yg sedap dan murah?? looking forward for your suggestions.. Thanks so muchie sayangsss.. ok daaa...

 
  makan ramai2 atas daun pisang/dulang mcm besh gak kan.. ade tak pengantin moden skang ni makan camtu?? haaa.. bleh masuk record ni.. haha ;p mesti meriah.. cant wait..!!!


NOTE TO SELF BEFORE KE-LUPE-RAN
  : Find sumone reliable to be floor manager...takut kelam kabuts..
  : Sketch sitting plan for nikah
  : Pegi pasar malam carik nasi ambeng
  : DONT PROCRASTINATE!! 4MONTHS TO GO.. hehe ;p


meowluv~

9 comments:

Aimifiqa said...

comel gak kalau transparent canopy. bestla, mcm best je

amy fahmi said...

renee!!!
lepas habis baca entri ni barula i bersemangat sikit nak update pasal wedding i. da lama meninggalkan dunia berfikir ttg wedding.

majlis u msti cantik. i da lama idam2 nk transparent canopy tau. tapi... nnti la nak buat enrty. ;p

nida-razak said...

renee...transparent canopy tu best part!! =) besnye mlm2 bawah transparent canopy tu.. =) n nasi ambeng tu good idea...mmg sume ley mkn..dengan dalam dulang tu..please buat..unik tau..ada konsep tradisional..

Liya Laa said...

OMG!gempaknya wedding u.. tak sabar nk tgk =)

nida-razak said...

eh renee..suri wedding tu ur sis eh?

f | i | D | a | h said...

mini.... seriously i cant wait for your wedding. and seriously u made me want to be married again... if only i could.. hehehe.... nnt u jadi wedding planner for my daughter la... hehe.. keep going, dear.... tak lama lagi dah ni... good luck ok..

{ Miss Syahira } said...

assalamualaikum renee,

my uncle kata kat area kota damansara ni ada nasi ambeng best. nanti syira double check ye.

Renee Meow said...

salam hye alls.. oops sorry my bad x reply comments sini..

aimfiqa♥ngeee..i mmg idam2kan transparent canopy..ngeee...

amy♥yeke.. i plak mcm x bersemangat nk start pape pun.. haha ;p cuma nak kene carik caterer nasi ambeng tu je ler.. huhu..

nida♥yes it is!! nk letak byk2 fairy lightss..!! yg makan dlm dulang insyallah akan buat, sbb mama n daddy approve..weee.. ;p

liyalaa♥haha xde la gempak sgt.. but alhamdulillah ape yg i nak so far dpt.. :)

nida♥eh xle dear... yg penah i mention sini yg ada butik pengantin tu my eldest sis punye SIL..dia ada butik kat sg buloh... hehe..

fidah♥fidah sweetie i also cant wait for my wedding..! haha ;p oh i'll be happy n honoured to be ur daughter's wedding planner one day.. :) anyways thanks taw.. *hugs*

syahira♥yeay.. tq so much dear.. :D appreciate it..

Mawar misswateva said...

renee..nasi ambeng best!during my enggagement my dad ayah mmg beria2 nak buat nasi ambeng bcos my ayah is totally jawa.
but me and mum refuse sbb susah..at last kami buat lauk nasi ambeng tp mkn dlm pinggan masing2.tak best sbb xde feeling berebut2 tu..
haha..kt kg i klu kenduri2 mmg nasi ambeng adalah wajib.bestttt..=P