Tuesday, September 27, 2011

MY WEDDING PREP - CONFIRMED CATERER FOR RECEPTION

Salam meowning all.. ;)

How's ur day so far? eceh baru brape jam start keje kan mesti mood keje tu xdtg lagi..macam skang ni ha, serious xde mood nak keje.. da la malam tido best sbb hujan, i had a major difficulty waking up this morning..haha ;p

Ok the title says it all.. my caterer da officially booked! dah letak deposit.. weee lega.. sebelum ni booking verbally jer, and luckily i kenal the owner (kakros) and she saved a slot for me.. dia mmg baik sgt222..! :) wanna know who's the caterer? let me intro2 first how i kenal them..

1. I was in charge of my elder brother's wedding 2 years back.. all expenses for reception tandang my brother guna duit sendri.. So nak carik yg sedap+murah+berbaloi. I dah byk survey and buat food tasting, sumer fail and price tak berbaloi.. Then i survey2 lagi online kat b2b blogs (at that time xramai macam skang nih), and kebetulan sifu diah (ex-b2b) tgh promote dis one caterer (HERE). i pun contact asking about this caterer la (ingat mula2 diah yg caterer tu..haha), then diah bg contact number kak ros tu suh i contact directly.. so i called up, buat food tasting and our family liked the food and straight away confirm booking.. very tasty..! and alhamdulillah time wedding my brother ramai yg tanya pasal caterer n puji makanan sedap.. ;) my meowsayang pun agree sedap.. and mase tu i siap cakap kak ngan kakros insyallah kalau i kawen nak amek dia as caterer.. ;p that was 2years back.. and see now? heeee...

2. Elya's wedding! Elya hired the caterer for ther bukit jalil reception..  I tak dpt pegi sbb that was also the day i got engaged..hehe ;) Elya buat review on her catering and food (HERE)
Bila baca Elya's review lagi membuak2 nak hire caterer ni..

Ok, lemme introduce my caterer..
.
.
.
.
.
.
.
 Contact : 03-92832523 / 013-2062523 / 013-3381573
 
 Owner dia kakros.. sangat2 baik ok!! ckp pun lembut jer.. memang senang nak discuss ngan dia.. byk tips i dpt dari dia dari segi timing majlis, hall setup, etc, etc.. and dia pun da byk buat wedding kat my hall kat bukit damansara tue.. (HERE) . and tgk dia mcm layan jer request2 dari parents i.. hehe. And paling best siap bagi lagi packed food untuk bawak balik (altho dah tau lauk dia sedap)..hehe..dia suggest amek ayam perchik (menu baru), but i ckp i akan discuss dulu menu ngan parents..

 Malam tu after discuss ngan parents, they said nak ada lauk berkuah and ayam merah is still people's fav.. takut ayam perchik cepat abes..huhu.. Free cake i mintak macam Elya jugak, nak all white supaya bleh letak fresh flowers.. Kakros ckp skang xpakai kaki cake, dia pakai cake stand 3tingkat yg besi tu.. wooo best!! :D so here's the package we took..
harga dah naik sket compared to Elya's..
tapi menu tukar ke yg nie..
MENU
NASI MINYAK
NASI PUTIH
AYAM MASAK MERAH
DAGING HITAM
DALCA TULANG
JELATAH MELAKA
ACAR BUAH
PAPEDOM
KEK PISANG
BUAH OREN
JUS PILIHAN + AIR MINERAL

and my parents request nie...hehe.. my mom mmg particular bab2 ni..i copy+paste from my email
 NOTE (pesanan dari parents)
1. BEKAS + PLASTIK BUNGKUS LAUK KAMI SEDIAKAN UNTUK :-
            - BUNGKUS LAUK PENGANTIN (SELEPAS PENGANTIN BEREDAR..jgn biarkan tetamu ambil)
ni sebab i confirm xleh nak makan sgt time tu..hehe
            - BUNGKUS LAUK UNTUK KELUARGA (dalam 20pack)
            - SIMPANKAN MAKANAN BERLEBIHAN (kalau ada)

2. PASTIKAN MEJA MAKANAN BERSIH DAN DI MONITOR SELALU
3. TIDAK START MENGEMAS TERLALU AWAL SBB TAK MANIS BILA TETAMU TGH MAKAN (tanya parents atau family member in charge sebelum start mengemas)

So total untuk 800pax is only rm8k jer.. i rasa sgt berbaloi2 and jimat.. Most caterers out there kene amek minimum 1000pax and charge lebih untuk pax less than 1000.. paling best, food tasting FREE.. tak macam a few caterers yg TOP kat msia ni suh confirm depo dulu baru boleh food tasting..hmmph~  yg penting total for food is still less than 10k..  Overall mmg puas hati..! tinggal nak review on the big day je.. hehe..

 And as for reception belah lelaki, mmg da confirm da pun cos package all in by Felda D'saji.. food mmg sedap ;)

Ok rasa mcm da too detailed dah untuk catering nih..hehe..i guess next post on catering is after my wedding la kot.. so anyone interested ngan SRI PAYUNG CATERING, contact dorang cepat2 okay..!! ckp renee meow yg introduce.hehe.. Dorang mmg sgt2 recommended, senang nak deal, sedap dan berbaloi..and, kakros ckp dorang buat 3events jer per day, so dorang still jaga exclusivity tu, tak amek byk2 sampai xleh handle.. bagus2.. :) hope my wedding nanti kakros akan buat terbaik n sumer berjalan lancar.. Aminnnn.. :)

 

meowluv~

24 comments:

nida-razak said...

wow renee..berbaloi la..n ok 800 pax 8k..mcam2 dapat..setel dah hal catering =)
renee..kat bbf bgtau u menang detik indah wedding photography tu,second winner..congrats!! =)

wande-ful said...

renee !

sama la caterer kita...
n mmg i opt drg sbb quote drg min is 800pax...susah kan nak dpt kat luar...

mostly min 1000pax...then bila nak mintak cater for 800pax dan2 tambah lagi rm1-2 per pax. siot jer.

dah finalize food testing dah arituh ;)

Hunny Kitty said...

sri payung dulu we all hired masa my brotha nyer wedding...makanan mmg mabeles....be prepare untuk org makan bertambah2 ye...

.:shura shushi:. said...

Jelatah Melaka tu mcm maner??

i suke lah pesanan ur parents tu yg jgn biar tetamu ambil makanan pengantin..hihihi

Renee Meow said...

nida♥kan..serious for me mmg i rasa berbaloi..alhamdulillah settle :)
wah i terkejut baca ur comment pasal detik indah tu, xsangka!!yeay.. alhamdulillah.. :D tq for sharing dear.. *hugs*

mel♥wah im surprised kite byk in common.. hehhe.ur like sooo my twin.. hehe ;p bleh la i merasa lagi food sri payung at ur wedding nanti ;)

syahoney♥tu yg best tu..time wedding my brother pown org bertambah2..n lauk pun x abes2..alhamdulillah :)

Renee Meow said...

shura♥haha u sama dgn i.. mula2 xsure jelatah melaka tu camne..then baru tau it's acar timun+nenas tu..

part makanan pengantin tu mmg my mom pantang.. sbb da byk wedding dia tgk guest (even yg xrelated) pun curik2 makanan pengantin.. pengantin confirm la xkan habis sumer tu n nak sambung makan later kan.. so tu yg pesan caterer trus simpan makanan pengantin after pengantin beredar from meja pengantin.. huhu...

PussyCat said...

sgt worth renee!kan best kalo package i pun dapat mcm u!huhu!

Renee Meow said...

pussycat♥kan! :D u dah dpt caterer ke? kalau blum i mmg suggest sri payung.. ;) meowww~~

cikFM said...

i dr dlu teringin nk amik sri payung ni tp family dah book yg lain so melepas.. huhu.. xpe la mayb bukan rezki i kan.. xsabar nk dtg makan u punye majlis ni.. **cececeyy perasan je macam u jemput i.. hahahaha

Renee Meow said...

cikFM♥hey mesti la dijemput dearrrr... sumer BBF n B2B blogger dijemput.. :D nanti u merasa la time wedding i nanti..4bulan lagi..heheee

PussyCat said...

renee:i kat melaka mcm ne nak tempah sri payung ni..kalau ada pakej se best ni kat melaka i will be thankful.huahuahua..

nida-razak said...

congrats again =)

Fariza said...

sri payung best :) g wedding elya aritu.

Lieya said...

Lama tak menyinggah blog renee... so dah kompom amik sri payung la ni ye... pastikan caterer ni betol2 bagus servisnya... my kazen tuh hari amik GZam Sireh Mempelai, to0 bad... tp dia GZam ni area rawang.

Sfarlina said...

yeay!!settle dh satu pkra kan... :)

~ mizzAmy ~ said...

ha'ah lah. harga dia berpatutan lah dan yg paling penting makanan tu sedap.

dalila said...

hye renee~ i slalu bc blog u nih, very inspiring ;) n i mmg tgh survey2 caterer pon,i think i pon nk try la contact caterer nih.. hehe

Renee Meow said...

pussycat♥oh melaka..haah la nanti transportation jd mahal la kan.. huhu..

nida♥thanks dear nida dearie *hugs*

fariza♥gi eh wedding elya? mmg sedap kan? mmg harap2 wedding i sumer happy dgn food dorang.. :)

lieya♥haah da confirm n letak deposit..weee.. hehe teruk ke gzam tu, ape lagi buatlah review on d caterer.. atleast nanti B2B lain tau how bad there are.. sharing is caring gituew.. ;)

amy♥yup agree..my 1st concern is FOOD..kena sedap n svc tiptop n xlupa harga yg berpatutan.. ;)

Renee Meow said...

dalila♥hye dalila sweetie..thanks baca my blog..terharu :"> call la kakros tu, dia mmg baik..dont 4get to mention my name.. hehe... all d best.. :D

Nurul said...

Hi Renee!
First time comment ni.Hehe.I rasa I memang tau pasal Sri Payung ni dari blog u.And this weekend nak pergi food testing.Walaupun dah tau mesti sedap but still tak sabar! ;P

Renee Meow said...

Nurul♥hye dear.. glad to hear u find my post informative.. :) alhamdulillah dpt juge membantu frens out there yg sedang mencari caterer yang sedap+berbaloi.. :) all d best dear..! send my regards to kakrose eh.. ;)

DedOllY said...

Eeee...bestnye! 1st time jumpa ur blog sis. teruja sgt.....setiap entry nolly baca..smpai la ke entry ni. baru terasa nk comment.

pasal catering ni..mmg info yg sgt2 berguna la sis. Thanx so much...trus rasa mcm nk kawin 2012 gak..tp apakan daya.. everyone setuju nk wat majlis 2013... huhu...lambat lg. :(

anyway..congratz on ur wedding sis. semoga berbahagia hingga ke syurga. :)

Anonymous said...

helo renee!
i googled bout sripayung and terjumpa blog u and terus excited nak amik catering ni =)
nak tya sikit lah. u amik pakej rm10 per pax ni dia bg skali sarung kerusi x? i tgk blog elya tu dia siap bg sarung kerusi for this pakej last year. tu je nak tya.
neway, happy married babe ;)

Renee Meow said...

ded: thanks dear sudi bace blog i nie.. ;) hey 2013 tu xlama tau, bleh buat preps sket2 tu.. jgn last minute mcm i okeh..hehe.. thanks 4ur lovely wish, i pun doakan u+partner bahagia sehingga ke syurga..happy preps ya..gudluck! :D

anonymous: hye dear..thanks 4d luvly wish.. yup i amek rm10 pakej, dia inclusive of chair cover shj (yg putih tu).. tp kalau u nak ribbon baru dia charge.. u try ler contact kakrose (owner) dia tu..seriously dia sgt baik n ramah.. :D