Wednesday, July 4, 2012

FRESH FLOWERS OR ARTIFICIAL??

Heyya bebehs..

Post untuk hari ini adalah berkenaan bunga-bungaan ye tuan2 n puan2..eh cik2 sekali yer..hehehehee ;p dah lama terpendam dlm hati (ecewah) n dulu2 i mmg dont get it. i mcm tertanye nape camtu plaks? nape ni? nape tu?

Okay let's start... penah x korang tgk wedding tanpa guna bunga? seriously ada x? haaa xde kan?? makanya disini, apakah perkahwinan itu tanpa bunga-bungaan? adus ayat BM fail, tukar english lak.. What's a wedding without any flowers?

I dont know if u all have faced this before, time nak select pelamin and deco, mesti tertanya2 nak fresh flowers ke artificial? mana yg murah? mana yg mahal? and bila tanya vendor pelamin/decorator sudah tentunya yg fresh flowers tu lagi mahal...

korang pernah tertanya2 tak kenapa camtu ek???

Kalau u all nak tau, sebenarnye ade byk jawapan yer...
Ini adalah pandangan i yer...

note: setiap org mempunyai pandangan masing2 yer..sekian terimakasih.. 


Part 1

Fresh flowers ni sebenarnye murah je..serious..! kalau korang tau sumber/source nye, u all will be surprised how cheap it is.. Fresh flowers kalau kita beli secara pukal, kita boleh dapat less than rm2-rm1 sekuntum.. Serious talk..!! kalau u all beli kat florist2 biasa2 mmg la mahal sbb dia dah markup kan.. Antara vendor2/supplier2 yg kite mostly tau adalah Floristika & Petaling Street (tetiba lupa plak nama kedai tu).. Yang Petaling Street tu tiap2 awal pagi ade lori hantar bunga byk gilersss n org berebut2 amek bunga.. (i rase mostly florists kot)..

Artificial plak, bagi i mahal.. haa terkezut x.. ye lah, kalau kita gi SSF ke, KK home deco ke.. ade ke bunga yg rm2???? maksud i bunga yg cantik+nampak real la, xkan nak bunga rupe cikai kot.. tp betul x i ckp, serious xde kan.. kalau yg rm2 kot2 ada kat kedai2 rm2 yg nampak yucky la...xkan nak pakai yg tu kot? so untuk artificial slalunye dalam rm20-rm70 untuk sebatang (1/3/5 kuntum) yg rupa cantik n almost real...

See?
Fresh flowers = murah, Artificial = mahal

TATAPI...!!! *dramatic chipmunk theme song* sile google kalau nak tau.. ;p
itu kalau kita beli bunga semata2 aje..kalau kite pandai DIY, maka mmg jimat lah.. kalau kite xpandai nak DIY, terpaksa la byr lebih untuk khidmat/service org lain... and harga depends on benda2 lain lagi mcm ribbon,sponge,brooch,dulang,pearl,kain2 n benda2 lain lagi la...tapi pape pun fresh flowers tetap lagi murah la bagi i kalau part yg camni..

Ok kapish part yg tu yer..

Part 2

 Next part, i have another opinion..

Fresh flowers = mahal, Artificial = murah

Ha?? i tau mesti korang peliks tgk apsal Renee nih kejap ckp lain, skang cakap lain plak.. hehehe im not crazy or bipolar ye.. ;p In my other opinion, inilah the facts nye... inilah punca kenapa pelamin+deco untuk fresh flowers mahal.. kenapa??

Fresh flowers hidup kejap jer... i mean fresh flowers are meant for short-term only. So vendor2 harus order byk2 and pakainye sekali jer... xde keje dorang nak kutip balik bunga2 yg dah pasang kat pelamin n simpan untuk pelamin org lain nye.. in other case bunga2 tu jadik hak milik korang la.. so sape2 yg ade buat pelamin fresh flowers korang patutnye bleh smpan bunga2 tu.. sayang woo buang trus... Lagi satu yg buatnye 'mahal', cost untuk sponge, and penjagaan bunga2 tu sepaya nampak cun n mekar... payah gak tu sbb fresh flowers perlukan air+flower food, and then xleh nak buat awal2 sbb takut bunga layu.. pastu vendor terpaksa bersengkang mata stay up buat pelamin last minute... mcm2 lah.. kira fresh flowers ni leceh la..katanyeerr....

Artificial plak.. apsal murah? sbbnye vendor akan beli sekali n recycle byk222 kali.. tu yg jadi murah tu.. kalau ikutkan bila kita beli kat SSF ke, mane2 ke, mahal nak mamps ok..lagi2 yg cun2 n rupa real punye.. artifical flowers are meant for long-term, so untung kat part tu la... tapi nak manage agak susah la, sbb nak potong2 dawai keras n kadang2 tercacat ke ape kan.. tapi overall artificial flowers untuk pelamin+deco adalah murah sbb like i said tadi lah, boleh recycle byk kali, cost penjagaan xde (xyah air+flower food), bukan milik korang...

I ada buat table pros and cons about fresh flowers and artificial, tapi mcm poyos la pulak.. cos table tu berdasarkan my opinions.. and my opinion boleh jadi salah juga.. im not saying im right, but inilah yg menjadi tanda tanya diri i n how i feel why it's like that.. not fact.

So fresh flowers or artificial flowers?
What say you? Tepuk dada tanya selera, or shall we say it 'tepuk poket tanye purse'.. hehehehee.. ;p

Ok tu jer.. daaaa~





meowluv~

6 comments:

Rilla said...

Setuju! That's why I opted for fresh flowers sebab I bukan vendor, so rugi beli artificial.

azie.azureEn said...

for me, i suke fresh flower.. and i want fresh flower for my wedding insyaallah. tapi kene 'tepuk poket tanya wallet' bakal suami dulu la :P

even for my house i tak suke artificial flowers.. klu table center piece cantek je gune fresh flower kecik2. :)

cik.fa.ismail said...

tula..ater buat hntrn utk tung pkai artificial flowers...terus rsa...wow.. mhl sgt artificial flower...yg cntik smua berpuluh2... fuhhh..then dulang byk...byk kne beli...tp fresh flowers murh and nmpk lg cntik kan

miszatie said...

owh ok i penggila fresh flower k
hehe slalo bli fresh flower n letak kt blik..pastu nak layu bli lagi..walau kelihatan membazir..dah minat nk bt camne kan..for wedding memang banyak fresh flower nnt..^_^..
last skali nak ckp..rindu reneeee lame x borak..^_^

cha said...

fresh flower tetap jd pilihan hati i :)

anniecraft said...

Salam renee,
tertarik ngan review renee..

baca juga bad review vendor..
agak scarry klu saya adalah salah seorg yg tergolong dlm vendor2 tersebut, minta simpang lah.. nauzubillah.. anyway klu ada amat berbesar hati menerima teguran utk improve dikemudian hari..

ok, back to this topic.. mengenai mana satu yg mahal atau murah..

fresh flowers, murah klu beli bundle, but based on my experiences, kita x boleh beli bunga ngam2.. sb:

1. saiz bunga fresh x sama (bukan mcm artificial.. leh estimate braper byk nk beli)

2. beli bundle x leh menjamin kualiti semua bunga adalah baik.. mesti ada yg buruk.. kena beli lebih supaya ada replacement utk yg buruk tu.. (klu artificial dah tentu semuanya elok..)

3. upah menggubah.. effort to deco fresh flowers sgt2 lah meletihkan dan sakit2 tgn jari dan badan.. so bygkan buat utk satu dewan?

4. dan x semua bunga adalah murah.. ikut harga semasa.. roses sebundle leh up to rm35/bundle, tp sure bukan bunga itu saja yg digunakan.. kena mixup baru penuh gubahan.. dan menarik..

itu saje sedikit info dari part time wedding planner yg biasa2 saje :)