Monday, November 7, 2011

SHARING IS CARING : "Serumah Dengan Mertua... Bahagia Atau Derita?"

Meoww... ;)


*Scheduled entry*


Heyya all, i baru je baca one entry from my gorgeous FSIL (future sis-in-law). She discussed about this matter ->Serumah Dengan Mertua... Bahagia Atau Derita?. I baca sampai abes and think ni tips yg bagus untuk kita yg bakal2 nie..


 
Sharing Is Caring.. remember carebears? i suka giler mase kecik2 dulu..
tetibe rasa mcm nak share pasal fav cartoon mase kecik lepas ni..hehe ;p
 
Rasa mcm best gak share2 topic2 camni kan, cos i pun blur2 and perlu belajar gak supaya senang nanti bila da kawen. So now, i nak create new segment, iaitu SHARING IS CARING.. kira segment ni untuk serious stuffs especially on life lepas kawen and so on. My source mungkin from website ke, kat magazine ker, or kat tv. Lagi bagus kalau ada yg sudi nak share their experiences or knowledge here. Kalau segan malu, boleh email i at maernee@gmail.com. Dulu boleh share kat BBF kat fb, tp skang xleh so back to blogging je la kan...


Ok back to the story, i akan copy+paste apa yg my FSIL (Kak Oya) share kat blog dia.. Sudi2 la singgah her blog (HERE).. My FSIL kak oya ni pakar kecantikan tau, best kan.. ;)





*credit kak Oya's BeFabulousForever

  ********************************************************

BFF-"Serumah Dengan Mertua... Bahagia Atau Derita?"


Saya tertarik dengan topik ini setelah saya menonton rancangan fav saya iaitu WHI...

Disini saya ingin berkongsi dengan pembaca blog saya semua feedback komen-komen yg saya ambil di WHI fb..Majoriti semuanya tidak setuju sama sekali tinggal bersama mertua..
Bagi pendapat saya, saya rasa kita perlu duduk asing kerana nanti akan banyak mendatangkan masalah, even perkara yang remeh temeh pun akan menjadi isu...its not easy kerana saya pun mempunyai pengalaman selama 8thn tinggal bersama-sama mertua..sudah tentu ada suka dan duka ketika bersama mertua..Kadang-Kadang masalah bukan datang dari mertua tetapi datang dari pengaruh2 luar..


Mak abah saya pernah berpesan sebelum berkahwin..."biar duduk rumah pondok sekalipun, jangan tinggal serumah" dengan mertua...bukan apa, dah ada peribahasa "Jauh bau bunga, dekat bau tahi"..tapi rasanya lebih selesa tinggal berasingan supaya ada lebih kebebasan dan privasi bersama suami..nak buat apa2 pun sangat2 bebas..dan kita berhak menghias rumah kita dengan mengikut citarasa kita sendiri..dan apa-apa masalah dalam kain or luar kain hanya kita suami isteri sahaja yg tahu..ibaratnya kalau kita makan nasi dengan garam pun tak siapa akan tahu…


Duduk serumah dengan mertua banyak yang harus kita pelajari apa yg mertua kita suka dan apa yang dia tak suka.. Kena sentiasa pretend n jaga hati mertua, kebebasan tak akan ada apabila tinggal serumah dengan mertua..Kadang-kadang tak duduk sebumbung pun boleh timbulkan masalah tambah lagi stay together2..nak2 jika didalam rumah mertua tu ada menantu n adik beradik yang lain, sudah tentu masalah akan terjadi..Didalam hal ini peranan Sang SUAMI adalah paling penting sekali..sebabnya dia ibarat PBB semua pihak mengadu kepada dia, so dia kenala adil dan waras dalam sesuatu tindakan..Sang suami harus bijak, harus menjaga kedua-dua belah pihak.. Tapi jikalau yg hendak stay kat rumah mertua tu jenis berTANGGUNGJAWAB,especially “Si suami, memang tak ada hal...Tetapi jikalau dapat mertua terpaksa menyara anak2 dan cucu2 mereka...byk cantekkk...Anak sendiri bersenang lenang...belanja dapur pun berat nak keluar $$$$...ape kes??? Malah Anak sendiri tidak ada perasaan bertanggungjawab..apa kes?? siapa yg harus dipersalahkan?? It’s the people !! yang TROUBLE..Tiada otak gamaknya..Ish tak faham kerana Mertua pula tidak mahu berenggang dengan anak sendiri walaupun pada hakikatnya menyedari bahawa si anak telah pun berumah tangga..sanggup menyara anak lelaki yg tidak bekerja..Kasihan betul dengan mertua yang sebegini kerana ini akan mengajar anak itu sendiri “NAIK LEMAK”..seperti anak burung yang tunggu mak nya datang untuk menyuapkan nya makanan..WALLAHUALAM..

Dibawah Ini Adalah Pelbagai Pendapat Saya Ambil Didalam Petikan WHI Untuk Saya Kongsikan Kepada  Rakan-Rakan Blog Saya..
  • positif ade nagatif pun ade....tapi antara bahagia dan derita... banyak kes rumah tangga menderita... ini akibat kita hanya menumpang... terkongkong untuk berbuat sesuatu perkara.... byak benda tersekat dek kerana banyak mata memandang... dari sudut positif... hanya save bajet....
  • Bagi saye...yg baik nye duduk berasingan...rumah sendiri..suka duka pahit manis hanya kita yg melalui...penderitaan hanya kita yg tanggung.biar berjauhan..bibit perasaan rindu terhadap mentua..baru dpt rasa kebahagiaan .
  • ada yg SENGSARA JIWA DAN BATIN dan BAHAGIA. Lebih baik selepas kahwin eloklah sekiranya pasangan suami isteri tinggal berasingan. Bila cuti barulah balik rumah mak kita sendiri dan mertua.
  • ikut pd mertua la..lau mertua jenis ok n xsuka campur msalh ank2 xpela...lau jenis suka nk amik tau ape yg ank menantu buat n suka kontrol ank memang akn derita la pd isteri...
  • Pada saya, seelok2 nya, di elakkan duduk serumah. . Bukannya apa, apabila duduk serumah, bleh timbul masalah yg kita x sangka. . .lagi satu, kita sbgai menantu x de privasy utk diri kita sendiri. . .begitu jg dgn menghiasi rumah. . Kita x bleh buat sprti rumah kita sendiri. . .x bebas menentukan apa yg kita mahukan. . .tetapi, x salah sekiranya kita mahu tggl dgn mertua , . .cuma perlu bersiap sedia terhadap pelbagai masalah yg akan kita hadapi. .
  • Ade baik ad buruk nye tgal 1 umh bsama m'rtua,,,mula2 mmg baik sume nye indah belaka pijak semut x mati,,klu mak mertua jnis OK la,,,Ok la,,bg sy ,,sy lbih selesa dduk berasingan ,,,suka duka pht manis sy dan suami hanya sy & suami sy je yg tahuuuu,,x dek spe yg nk campor tmbh tolak,,dlm hal umh tga,,,..hrp maklum,,,mak mertua & mak sendiri sikap nye berbeza2 x sme mak sndiri,,,mak sndiri lbih tahu ape yg kte nak ape yg kite x ske,,,,
  • 6 bulan pertama perkahwinan saya rasa sgt bahagia,tp semuanya berubah apabila kakak ipar saya yg baru bercerai pulang tinggal sebumbung dgn kami, maka jadi 17 org semuanya. sejak itu sejarah hitam dalam kehidupan rumah tangga saya mula terjadi. saya sering di perli, di caci dan di sisihkan. semua urusan rumah saya uruskan dan suami juga menyebelahi keluarganya. sampai saya tidak lagi rasa seperti isteri tetapi kuli.
  • Duduk dgn mak mertua takde masalah...tapi ipar duai yg membuat masalah...tapi apa yg terbaik kita hendaklah duduk sendiri..itu Lebih baik...dekat bau BUSUK.....jauh bau WNAGI...nasihat utk yg baru berumahtangga baik duduk asing..walaupun rumah kita sekangkang kera!!!!!wallhualam
  • dok berasingan lebih baik..klu dpt kluarga mertua yg ok x pe,dpt yg kluarga ipar duai yg suka fitnah memfitnah..cerai berai la jwbnya,nsb baik la sy dpt suami yg memahami dan tggl berasingan dgn kluarga sy atau kluarga mertua..biar ssh pn x pe aslkan tggl berasingan..lebih elok dan privacy
  • saya duk dgn mertua sejak hari pertama menjadi seorang ieteri kepada suami saya..skrg dah 11 thn duk dgn mertua......so far setakat nie..bersyukur sgt sebab dia melayan saya seperti anaknya sendiri...kadang2 tu kakak ipar cemburu melihat keserasian kami berdua...yg penting duk dgn mertua nie kena ada sifat bertolak ansur kedua pihak.
  • alhamdulillah....dh 4 thn dok ngan mertua,xde msalah..mertua pn lyn sy dgn baik..dok ngan mertua nie bgus gak.kte leh blajar bnyk bnde ngan dorg.sbp dorg lbih bnyk pngalaman dr kte..tp satu ari nti sy nk gak dok sndri,spaya leh blajar hidup bdikari
  • sudut positif baik duduk sendiri la....kalau berdentum dentam pon kita settle sendiri...sebab kadang masa orang simpati datang la simpati..skali ada duai duai yang belakang mengipas mengutuk plak...mati kena plak ngan mak mertua yang bak mendengar sebelah pihak..apa2 pun saya rasa baik berdikari
  • mmg duk ngan mntua ada pahit manisnya,mcm2 nk kne jg...mntua sy baik cme ada org k'3 yg ske wt hal hngga mntua pun t'mkn hasutan....mmg derita n sengsara..
  • well...it depends on situation....nak kata wajar pun tak....nak kata tak wajar pun tak.....sebab...ada yg tinggal n mmg create problem....tetapi....ada yg tinggal n everyting goes juz really well....actually....its not d situation....its d people....
  • Ada pro n kontra,tapi nasihat sya lebih baik kita suami isteri dok asing,sbb kita akan menempuh segala-gala ujian pabila kahwin ni.
  • mak mentua dok sorg2...boleh dipertimbang,klo dok ramai2 cuba elakkan sbb byk kontra dari pro.
  • pompuan xleh share dapur :) ... Baik cmana pun mertua kene duk asing biar sebelah umah pon.. Sbb nnti bende tecik silap pun jadi isu :)
So Moral of the story of the day…is..
"AVOID AT ALL COST"!!!


 ********************************************************

Thank you kak Oya for sharing.. ;) For me agak susah gak nak ckp, coz ada yg ok je stay ngan in-laws kan.. so wat do guys think?

meowluv~

16 comments:

Alang Atie said...

beza tak duduk dengan mertua dan bawak mertua duduk dgn kita? My grandparents dah duduk dgn family saya since my big brother was born, 30 years ago. and they helped a LOTSS in term of taking care of 7 of us, help my mom delivered my sisters and me. some situation susah nak tgk kan..?jz share some thoughts.

Rina Lia (◕‿◕)✿ said...

duk asing2! malula nak mnje2 dpn mak metua :p

FY said...

FY n future husband dah sepakat nak bawa mak mertua tinggal dengan kitorang sbb father in law dah meninggal..so far,FY dgn FMIL ok..slalu juga jumpe dia bila dia dtg kl..kesian kat dia sorang2 kat kampung..bakal mak mertua FY rock sket..hehe..dia suka tengok bola & tenis..bab makanan,as long as takde belacan dalam masakan,she's orite..tapi,dah tinggal sebumbung nanti,gerun gak..hehe..doakan je la yg terbaik

Syima Syaz said...

true dear...so true

buat masa skrg kami tinggal rumah my parents sbb ayah n mak mintak tgl sampai diorg balik haji.
bln 12 terus duduk luar (rumah pun dah ada..).

kesian dgn husband sbb kebebasan dia terkawal.my parents mmg jenis tak kisah apa pun cuma too caring. motor hubby, (ayah gi haji, trus motor hilang), makan minum, duit belanja n the whole life ayah akan tanya, 'cukup tak?' tak sedap lah kan?

n parents agree kitorang duduk asing dgn syarat... jgn jauh2 sangat...

LisaLisut said...

i agree dgn ur FSIL hihih. totally agree :D semua points dia mmg betul :P

aishah amin said...

Hi Renee! we met at anna's house remember?:P

xx

ZARA said...

kebetulan, i just moved in rumah inlaws. supposedly temporary sampai kitorang dapat rumah. It's just my PIL, grandmother-in-law and us in the house. So not bad. I dont cook, we were both out working during the day, sampai rumah pon about 8/9pm diorang biasa 10pm dah tido. so....... so far so good ;) no complain.

Xora said...

perempuan takleh kongsi dapur tu teramat la tepat :) tu pun dah cukup point hehe

mOoN said...

prefer duk asing2...much more better dari duk seumah... :)

nuraien said...

hye renee..

my mum and i duduk umah my bro since 2004 kot..because my bro nak jge mak kan..sbb abah dah meninggal..mula2 ok lah..tp dah lama2 kiteorg sendiri yang nak keluar..cz akak ipar i jadi malaz..nak mengharap my mum je buat semua keje..abang i pun tau.but sayang binikan..=)
tapi sebenarnye ada baik..dan ada baiknye duduk togeder.=)

choclairissa @ intan said...

hurmm...for me la kan..even sebaik mane sekalipun FIL u..pls avoid duduk same2..lagi2 kalo u perempuan..lelaki senang tak banyak keje rumah nk dibuat..kalo perempuan..mane boleh duk lenggang kangkung dlm rumah MIL even balik keje penat2..kalo rumah mak sendiri..lantakla kn? mak kite marah tak same dgn MIL marah..hehehe..

tapi ade certain kes yg acceptable seperti sebelum kawen..husben dh ckp lps kawen duk ngn fam die n u agree..or FIL u ade yg x sehat..or he's the only child..u have to adapt with it..

renung2 kan :)

{ Miss Syahira } said...

assalamualaikum renee,

my mom dah 28 tahun sebumbung dengan mertua. alhamdulillah. baik-baik saja. tak dinafikan kehidupan ada pasang dan surutnya. kena banyak bersabar dan bertolak ansur.

i would say that, my mom adalah icon 'emak yang sangat tabah'. salute.

even tho syira pun bakal mendirikan rumah tangga, kebetulan rumah ffil tak jauh juga, still.. syira prefer duduk tempat lain. weekend je kot balik rumah mertua sbb nak jumpa hubby.

psstt.. future hubby syira kan asykar.. hihi. selalu la ditinggal-tinggalkan kelak. peace.

♥ balkidz_hunny ♥ said...

setuju dgn pompuan takleh share dapur & elak dok ramai2.
memang de jelah yg tak puas hatinya nanti walau kite rapat sekalipun dgn inlaws :)

good entry renee. I tak penah dok umah inlaws, even pantang pun MIL offer i taknak. biarlah dok umah my mom sendiri wlaupun my mom kerja n tak full-time jaga i berpantang :)


Ps: huhu. dlu boleh la komen2 kat group kan? now? hmmm. bohhsaaann!

wardah @ fie shah said...

so true, kita mmg choose not to live under one roof with mertua. perempuan mmg byk pe'el kan, takut tak sama kepala, nak2 dua2 kepala angin...haaaruu.

BeFabulousForever -BFF- said...

hmmmm actually ada pro n con dia kan..anyway tepuk dada yanya selera..
pokok pangkalnya pasangan masing2

BeFabulousForever -BFF- said...

hmmmm betul..actually ada pro n cont dia kan..yg penting pokok pangkalnya adalah pasangan itu sendiri..tapi kdg2 ada org yg luck dia tak baik...