Friday, December 23, 2011

MY WEDDING PREP - WEDDING DRESSES (RECEPTION SANDING & TANDANG)


Salam jumaat....
Wah this week rase mcm sgt rajin untuk update blog..heehehe... tp blum ada mood lagi nak blogwalking, sorry yeaa..nanti i akan visit u alls yer...

WARNING : SUPER-LONG ENTRY (lagi..haha)

Let's share about reception dresses...weeee..!! yeayyy... hahaha sgt excited n terserlah ketidaksabaranku okeh.. ;p

OF RECEPTION TANDANG DRESS

mari kite start dengan baju untuk bertandang dulu yea...
untuk bertandang, me+meowsayang decided nak purple theme..
bukan purple kap-lam-ya-nga, but we all suke dark purple yg lebey kurang camni..
nice kann?? i loveeeeee..... :D


Sapekah vendor nye? kak nurin yg meletups dari NURIN MAKEOVER

why kak nurin? cos dia sangat friendly n baik orangnye.. i mmg da kenal kaknurin awal lagi sbb kdg2 buat handbouquet untuk customer untuk dia.. ;) Lagipun dia ada buat promo yg best..we all rasa sangat berbaloi okeh sbb dapat baju baru based on design kita nak, cuma sewa je la..siap dpt handbouquet+kasut lagi..tp since i da ada kasut glamheels i, so i mintak kak nurin tukar dgn benda lain...later2 baru discuss la kot..ni promo tu..
i ada share dulu pasal promo ni HERE
 We all jumpe kak nurin xsilap bulan october xsilap.. kene buat appointment dulu pastu baru dtg untuk measurement, tgk baju, discuss... My fmil n fsil pun follow skali.. I plak dari keje trus shoot ke kl aritu, muka+rupa pun macam zombie je.. T_T
 Tu dia kak nurul..kecik molek je orangnye..tp da ada anak ok..maintain gitu.. dia mmg best..! design yg we all pilih lebey kurang camni la.. cos design lain yg i suke xbrape nak suitable ngan body i yg berbody-body nie..hehehe..
 credit pic Zaifie Zainal.. ni jer yg jumpe yg almost the same dgn my design..cuma i mintak nak lagi flowy2 kat bawah+kain ada lagi lebih2 n panjang... kira kalau jalan kain menjela la.. baru la feeling2 princess gitu kan.. ;p pastu part atas guna kain lace, leher V (eh ke bulat?) xingat plak..hehehee.. beading dia i xsure kaknurin nak buat camne..but i do hope it will turn up gorgeous.. and i do hope baju ni dptlah membantu untuk bagi ilusi kurus untuk yg fluffy ni.. haha ;p Veil? xsure lagi, sbb kaknurin ckp tunggu baju siap kot baru senang nak budget mana yg sesuai... so dia suh i try veil yg dia ade time tu (gorgeous sgt!). Insyallah xlama lagi siap la kot..cos fitting in january.. (tolong la kurus sket time tu.. huhuhuhu T_T). Jap lagi nak follow up ngan kaknurin..hehe...
 
 
  meowgagahku.. :) ok baju ni kecik sebenarnye, saje try2.. I nak yg suit pahlawan tu (cair ok!), but fmil nak yg kot silang (mcm dlm pic), i pun hmmm okay.. honestly xberape nak suka sbb slalu tgk pengantin badan besar pakai kot silang nmpak xsesuai, bahu jatuh..baju mcm xterletak kat badan..dorang akan nampak frumpy.. (ade ke such word?susah la nak explain..u all phm2 je la yer ;p) but xpelah fmil nak camtu kan, xkan nak lawan kot.. i agree aje.. :D
hope yg fiance yg gagah ni nampak hanshom la bila pakai.... hehe...
 
 your truly.. ni feeling2 la ni kononnye..hahaha ;p 
time ni da lesu sebenarnye..sbb penat keje+batuk teruk..


OK NEXT..!!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.

OF RECEPTION SANDING DRESS

OmgOmgOmg..im so exciteeeeedddd for this one.. heheehe.. Ikutkan i xsure nak share ke x ngan u all.. sbb nanti kang ade yg nak mengata and nanti bila da siap n tgk live, org akan kutuk blablabla....And, i kan ada buat bad review posts kan, so nanti ade la lalat2 nak menyibuk nanti.. so, i decide.. i akan share sikit2 je sini..ala2 teaser gitu, nanti lepas kawen i akan share ngan u alls eh... ;)

Who's my vendor? 
it's not RR, Hatta Dolmat, Unaisah, etc...honestly i mmg tak mampu.. NO NO high expectation on my wedding yer please..Untuk makluman sumer, my wedding is going to be SIMPLE and SEDERHANA jer.. JANJI MERIAH & AWESOMEEEE..!! haha.. 

Ok back to the question, who's my vendor?

He is Mr.SA from salah satu butik kat serdang...
Why i hired dia? long story nih..heehe.. Sape pegi pameran pengantin kat SACC last month? haa okay, story dia camni... Sebelum i hire Mr.SA nie, i da lama da usya2 works dorang ni.. mmg sgt chantek..dia actually under butik nama KS..tp time tu xtau cos agak confuse ada 3 org/designer: SA, BK ngan RA..dorang ade guna nama RA untuk baju Juliana Evans untuk cover majalah WANITA bulan october... mmg chantek!! (ahaa hint2 disitu..hehe ;p). Tapi lama-kelamaan i xusya sgt cos agak busy n time tu planning nak hire butik LAGENDA after receiving many recommendations from other brides.. but, after my post HERE, i xjadik send baju sana n start to survey lain2 la plak.. eh dont get me wrong tau, BUTIK LAGENDA mmg best, but i follow my instinct not to hire them cos x rasa dat chemistry..tu jer! baca dulu post tu boleh x? heehe ;p

So one day (minggu pameran pengantin tu), i nmpak dis pic kat one of designer's punye wall... Designer tu agak top n baju2 dia mmg meletupsss, i panggil dia MR.FS yer..hehehe..
i xprasan pun owner pic sebenar sape cos thinking MR.FS punye (punye malas nak baca tag tu kan), i pun tanye la blablabla....i tanye dia bleh ker buat dalam budget 1.5k? MR.FS ckp ok, tp design xleh la over2 n harga tu untuk dress saje.. if pakai kain sendri, lagi murah.. i pun waaa excited..nak tanye mama lah.. bila tanye mama, dia sgt bz plak.. so i pun hmmmm ok dat means no.. i plak mmg bz gak time tu..so lupe trus la dgn MR.FS ni...(maybe xde jodoh kan..huhu)

But the day after.. i ajak my lil brother pegi pameran pengantin nak checkout wedding cards n baju..pusing2 punye pusing xde pun yg berkenan di hati.. card pun sama xde satu pun yg berkenan(will update later).. Byk gak booth i pegi xberapa nak layan sgt cos we all nmpak selekeh kot...even package dorang murah tp seriously i agak sentap la... only a few je yg betul2 layan betul2.. i siap ada luahperasan kat blog pasal ni.. kalau rajin bace ler yer.. (HERE)

Mmg penat gak ler pusing2 pameran tu... kat dalam i da target 2butik... one of them SURI butik.. dorang mmg best, sebelum pameran i da singgah butik dorang time survey baju untuk tandang.. tp sbb dorang ade ramai gile customer i malas la nak pegi... Another one i mmg suka sbb da slalu singgah butik dia kat semua house.. tp xsure lagi sbb harga yg dia bagi lagi mahal dari harga time i tanye masa kat butik.. mcm peliks... T_T so i ngan my bro keluar dari hall tu, nak checkout the few last booths kat luar hall.. And then, jengjengjeng...! dat booth yg sgt menonjol tu sgt menarik hatiku..terus i pegi n usya2 la kononnye.. Crew booth tu sgt smart dressing masing2.. mula2 mcm malu gak nak tgk, tp salah sorang greet i and suh i tgk2 kan.. walaupun tgh ramai org, dorang layan sgt baik siap suh masuk dalam duduk n discuss.. and then, i saw dat dress..!! (atas tu) Ouhhhhh dorang punye rupenyeee (monolog dalaman).. so i pun discuss2 n borak2 la dgn MR.SA nie.. dia sangatlah baik, sangatlah professional.. dia bagi price dia nak designer or custom sewa.. time tu xphm so dia explain balik nicely. Time tu i sgt2 teruja n mmg nak sgt2222 hire dorang..! cos bleh rasa chemistry n suke layanan yg sgt tiptop.. 

TATAPI, PART SEDIH..IT'S OVER BUDGET and i plak XBAWAK CASH..mmg xde duit pun time tu. price dia bagi is rm2.7k termasuk baju lelaki..sedeykan..huhu.. so we all pun bgtau KIV dulu, nak tanye parents nak jalan2 dulu..we all pergi pkns jap saje2... konon niat nak singgah butik kak sai tp xjumper..sape tau ek kedai dia yg mana kat pkns tu? T_T *eh tetibe kuar topic*

I called mama n kebetulan dia tgh good mood n free, i explained to her options yg ada kat pameran ni n sumer tu..i ask mama how? nak pilih yg mana?or nak carik lagi? mama chose butik MR.SA tu.... wah! happy..!! nak pegi booth dorang skang jugak, TAPPII xde duit, how? my brother kesiankan i, and dia pinjamkan dulu rm100 (his only money okeh). I pun ok, kita try dulu tanya accept tak rm100 untuk booking, n later byr the balance deposit..kalau dia tak terima, means it's not meant to be lah.. so dgn perasaan happy tapi risau we all pegi balik kat booth tu n surprisingly, MR.SA terima...! Alhamdulillah...happy giler time tu.. See, i told ya dia mmg baikk n memahami gitu.. walaupun harga dorang lari budget n mahal compared to others yg kat dalam tu, last2 yg bagi layanan super-good and mahal gak i hire...mmg REZEKI katenyee..

MR.SA... ur awesome..!! Me n my bro sgt appreciate u sbb understanding n bg layanan yg terbaik...all crew from BK sgt2 bagus.. i akan promote u all sampaaaaii bila2.. hehe :D
i seriously xsabar sgt222 nak tunggu baju siap... i know it's gonna be gorgeous and worth it..
Mase time jumpa for discussion and measurement (2weeks after dat),ada gak mintak nak tukar design, sbb baru teringat baju tandang pun ala2 sama style empire cut, tp last2 empire cut jugak la pilihannye.. haha. sbb baju yg buat i fall in love at the first place tu pun empire cut kan... I paling suke time dia sketch tu, dia tanye u nak safe ke, atau nak berani try couture sket..wah, mesti la nak couture, i sanggup amek risiko okeh.. i nak sumthing yg different yg penting x sexy sgt la kan.. huhuhuuu xsabar okeh.. ;)

Here's the sketch by MR.SA..

Inspiration untuk dress? INI..!! yeahh..my glamheels...i mintak baju tu based on my glamheels, means beading nak silver+bling2+pearls... baju plak as seen above, ada chiffon+lace.. how dreamy is that? hope menjadik la.. hehe.. tlg abaikan muka dingdong n lapisan faticus-lemacus  tu yer..... *tutup muka*
 meow! ;p


 More pics during the meetup... ;) sorry MR.SA, i kene purperkan muka u dulu taw.. hehhe.. purper means ok, kalau black means bad.. haha ;p

 
 
 the boutique..comfy n lotsa beautiful dresses..yg ni luar je, dia ada lagi satu bilik yg penuhhh ngan baju2..mcm workspace la.. i tgk jer, i mcm wOooOowww......;p

 
 
 yeahhh tu dia MR.SA... sgt tekun mendesign n explain kat i camne dress i nanti... oh FYI, dat green dress is super gorgeous+sexy bila tgk live... bawah kain hijau tu dia pakai lace.. ouhhh serious chantek.. Lupa nak share, colour baju is off-white.. mcm my glamheels tu.. my meowgagah akan pakai suit pahlawan yg sexy..!!! YES..! i sukaaa.. samping songket n tanjak dpt free sbb exchange ngan kasut..weeee....

baju melayu suit pahlawan yg i likeeeeeee.... *credit photo BAK*

 
 
 measuring time.. malueww i.. ;p
last pic..me+white dress yg i suke first2 tu sambil pakai glamheels..woohoo.. ;p

 Ok itu saje....Untuk fitting nanti i share2 eh.. cant wait..! doakan untuk i semoga sumernye dipermudahkan yerr... tq bebehs.. :)


Okeh lepas ni nak update pasal OP+OV plak..huhuhuuuuuuu... T_T


meowluv~

22 comments:

cikpia said...

love the kasut. love the baju. love everything!!!

tak sabar nak tengok the outcome!!!

Serigala Maroon said...

mesti gojes abis bila baju dh siap nt =)

Nor Aireen said...

wow..tgk baju sekeliling dekat boutique tu pun dah jatuh cinta..semua nya lawa2

Honey Sakura @ eiMyLiciOus said...

*wow*

tak sabar nk tgk baju2 itu....huhu mesti glamdress mcm glamheels....ok.....sabar menunggu hari itu berlangsung & renee menggayakan semua baju2 itu....weeeeeeeeeee...hehehehehe

Jan@Afzan said...

wow! siap tutup mata SA lagi...erm, terpaksa lah tggu wedding yeee.. Sure sgt canteks renee nanti. Cant wait! all the best renee

Cikpuan rara said...

wahhhhh best.mst cantek nt.

Fie said...

I love your colour palette, very sweet but elegant! :) Can't wait to see the final product nanti.

Btw, that pink dress is super gorgeous. Cume I think that leher would not be very naise for voluptuous ladies like both of us ;) If buat slightly boatneck or low rounded (yang modest hehe) pun nice.

UyaRayza said...

renee, i tgk skecth yg die buat pn i dh tau cntik gilossss hahaha..aaa x sbr nk tgkkkkkkk..for sure i mmg akan dtg wedding u sbb i takkan lepaskan tgk baju tue secara live hahha

maria fitria said...

baju2 kat blkg cantik2.... gulp!!.. mst baju u nnt pun cantik renee..

FY said...

renee..samalah kite ambik Nurin..suka sangat dgn promo dia bagi..hehe

WaTy said...

i pon amek from kak nurin utk bertandang~~ heheh tp blom meetup lg. next week kot~ tengah kumpul2 idea lagi nk buat baju ape. banyak sangat yg berkenan~ ehhehehe

Sha Rya said...

Wow! Can't wait! Semoga segalanya berjalan lancar dan hopefully u'll get what u really desire... Amin..

Rilla said...

Mesti cantik bila dah siap nanti! Tak sabar please, hahah. And I do think empire cut memang lawa dengan you.

choclairissa @ intan said...

confirm meletup baju renee nanti..tengok baju keliling pun dh jatuh hati..huuu~~ btw i ade buat entry dulu psl baju lelaki yg renee suke tu..maybe boleh amik idea..tp entry nye pendek je la..klik sini k..

http://choclairissa.blogspot.com/2011/07/groom-traditional-wedding-outfit.html

Rina Lia (◕‿◕)✿ said...

we want teaser! we want teaser! hehe :P

Syima Syaz said...

i tgk mcm cantik2 je baju dia kat butik tu renee.... woooowww beruntung nyeeee....

Anonymous said...

u know what.. ur glamheel sebiji like mine.. and i was wearing off-white dress too.. ;) taste kte sama.. ur dress msti meletop.. and yup lelaki yg agak besar x lawa pakai baju berkot.. my husband pn pkai baju pahlawan tuh sbb dia badan gebu2 sikit.. it give slim effect..

Little kelip-kelip said...

wahhh...u da nmpak kurus laa darl.....

syakila_purple said...

u, u dah kurus ekkk, cantikk!!!! jelesss!!

n0rraslida alias said...

best! cntek!

Hunny Kitty said...

pasti meletopsss....oh yeah~

Haneesa said...

design baju awak semuanya dreamy and flowy! double like!

time flies and tau-tau tinggal 1 month je lagi.

but i'm sure things will turn out fine.

good luck and have fun preparing! :)