Friday, May 25, 2012

MY WEDDING : MAKEUP NIKAH

Meow..!
*WARNING-entry panjang gilers sampai pengsan*
dan juge entry perasan gilers sampai air idung meleleh ;p

Sumer pun tertanye-tanye why xupdate blog selalu, so this is it..! i akan berjanji akan publish atleast 1post sehari (kerry i tiru u..!haha ;p).
Yeay today nk citer pasal makeup nikah..cian post ni dah lama simpan dlm draft..huhuuu..nasib baik la ade lagi..huhuuu. ok jom start.. ;p

Hye, saye Renee Meow.. hahahahaaaaa... *eh tetibe gelak sorang2*
saye suke pic ni sbb mcm tetibe muka posing sweet n ada glow2 gituew...
ade rase mcm air idung meleleh x? hahaaaaa ;p
time ni masih Miss Renee Meow yer ..around 20-30 mins before jadi Mrs.. :">
credit pic to tatie, this unedited pic was taken with her camera,
and i cant answer you why ada that white dot.. ;p

Nak tau sapekah my MUA?I rase ramai dah kot tau..
yang dah tau tu xpe yer, yg blum lagi bagus..haha ;p ni yg nak share nih..
Dulu i mase survey2 MUA i penah hint-hint kat SINI. and i sengaja letak pics mereka2 yg super gorgeous ini...
1. Belle@Atia 2. sorry xkenal 3. missX@yuyu 4. My idol Diah

As far as i remember, bleh tahan lama jugak i nak decide sape i nak hire for my nikah day...i actually started surveying since december 2010..! At first, budget was not so important to me cos i sanggup berbelanja lebih untuk cantik. I tau ni x cantik so i dont mind spending more for makeup. Walaupun tau i xmampu nak hire yg mahal2 tapi i tekad untuk save money semata2 for makeup.. So mula2 konon nak kak sai and sue chantek, but thinking tu cuma nafsu n also my mom specific nak MUA perempuans je, so i opt for MUA yg hampir2 seangkatan dgn kaksai tapi level yg bawah n murah la sket..hehe. bila survey2 rupanye kaksai ni ada assistant yg xkurang hebat juga..dah sifunye kaksai kan..mase mula2 nak investigate pasal dia mmg susah..seriously xjumpa blog or facebook..but i managed to find her in b2b blogs and they share their experience about kaksai's assistant tu..
I like her style of makeup and the 'flawlessness' of her client.
And the best part, yg buat i convince to hire are those pics atas tu...
Especially Atia's nikah makeup and of course my awesome bridesmaid FIE's nikah makeup... mmg absolutely gorgeous.. see FIE's pics below..


my lovely FIE.. she's HOT..with a good heart..luv u bebeh!

After i tgk dorang trus i mcm "YES CONFIRM 'DIA'..! That's it i have made my decision! Must book this MUA..!!

When i called her.. omg sweetnyer suara..mmg pleasant jer dgr.. and cara dia mmg best, she was very friendly and very baik. Alhamdulillah she's still available on my date so i trus book and banked in deposit to lock my date, xsilap i buat tu on july.. So almost 8months prior to my nikah date i dah booking dia, and also i have no clue how she looked like... so sapekah dia??

Inilah my MUA..jengjengjengg...
sapekah wanita hebat itu?
sapekah wanita bertudung yg outrageously gorgeous itu??
kenapakah Renee Meow letak purple kat mana dia itu??
hahahaa poyo jer i nie kan.. ;p
walaupun muka dipurplekan, tapi bleh nampak kan orangnye chun gilers..
slim and tinggi mcm model plak tu (mmg pon dulu)..*i boleh jadik segan dgn dia mula2 tu sbb dia sgt cantik* ;p
.
.
.
Nama dia.....
.
.
.
.
.

Op jap, sebelum i kenalkan my MUA, jom tgk her works on me first..
i letak mane pics yg i rasa ok la yer..heheheee..

*note-all are unedited pics*
credit to Detik Indah
 my makeup during solemnization..
before pakail veil..
after pakai veil..xpakai lipstick lagi..
 process memakai lipstick yg sweet...never knew pink sesuai untuk i..hehe ;p

 
 reow..! ntah ngan sape lak i jeling tu..ahahaa ;p

ni time makan kat luar rumah..so lighting lain and pakai flash i gues..i guess time ni muka dah peluh2 n i dah lap2 sket makeup tu.. 

ni plak pics from other cameras..i think ade yg pakai flash n normal camera, so different2 outcome.. u all tgk la sendri..
 ha amek ni pic from my fren's camera..ni hasil pakai flash dari camera biasa..ahahaaa 
ni pic from our lovely Rilla.. ;) 

So here she is..my super-outrageously-beautiful and talented MUA
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
KAK LIZA
(assistant to one of Msia's top MUA KAK SAIDATULNISA)
pergh nak mention jugak kan..heheheee... ey harus okeh.. ;p


KRONOLOGI *ecewah*
Okay here's what i remembered during that day..
1. I mandi dalam pukul 4pm kot xsilap..tapi xbusuk ok..hehe ;p why lambat?sbb pukul 11am baru start buat hantaran..hahaaaaa.. I mandi* bersih2 (1 jam taw mandi!) and after siap i pakai face mask* n buat keje2 lain jap sementara menunggu..
2. kakliza is a very punctual person, dia set time jumpa 5.30pm, tapi pukul 5pm dia dah sampai..so my dad kat bawah (tgh testing karok) suruh dia+hubby makan2 dulu..i rasa time tu i tgh kemas bilik kot? ntah xingat.. ;p
3. kakliza naik atas ke bilik and we met, first time tgk dia  OMG gorgeousnye sampai nak pengsan tgk.. Dia ckp ok jom start,tp cuci muka tu dulu eh..
*oh i excited sgt smpai lupa masih pakai mask*. Dah mandi kan? tadi shampoo rambut* x? i mcm, erkkk? 
4. 5.30pm on the spot start. kakliza tanye nak makeup camne? i jwb xkisah asalkan nampak sweet n ala2 princess gitu..and rambut nak buat side curl kat tepi ala2 yuyu and elyana (see pic) and nak tambah bunga tepi..
Elyana pakai lens...pada awalnye nak pakai tapi malas lah takut mata berair+merah plak..

last pic-missX..! she's so gorgeous..! :)

My MUA said ok and wanted to see my baju nikah and suh sediakan bunga. She said ok she will try her best follow apa yg i nak. I pun ok, i serahkan everything n put my trust on u kakliza..everything's in your hand now akak.. ;)
5. Bila start makeup, kakliza start with eyebrows dulu.. mula2 dalam hati mcm, ulp! nooo...my brows dah perfect! then bila dia start cukur i dah pasrah..slow je dia buat, n then ada gak dgr dia mendengus n 'tsk'.. dalam hati i, uh oh! please jgn cukur semua,please jgn cukur semua...bila bukak mata tgk, omg nipis n nampak garang..! huwaa..
6. walaupun cuak tapi i biarkan je kakliza do her thing..bila dia dah letak foundation, etc, etc, slowly bila buka mata sket, i mcm wah ok jugak..kening pun bila da lukis mcm ok..so hati gembira.. ;)
7. halfway time makeup, kakliza tanye nak minum x?nak makan x? i pun nak mkn sket sbb lapo..n also mcm nak start sakit kepala.. 
dia suh break sekejap n suh i mkn n mkn ubat.. then continue balik touch up mana yg patut (sambil i lena kejap)
8. bila dah siap, time to tukar baju...mula2 i mintak sumer kuar bilik (segan kot), n then i panggil balik kakliza tlg betulkan baju.. part baju mmg payah.. yes i baju nikah i xbrape nak memuaskan, tp i dah malas nk pikir kan.. *will story2 pasal baju later*
9. Paling best time makeup tu, kakliza byk berborak n buat lawak time tu..seriously dia mmg best. i rase mcm ada chemistry, chewah! tp betul tau, mmg i xde langsung rasa awkward. dia mmg pandai calm-kan i time stress (abg i asyik call tanye itu-ini cos dia floor manager), n macam2 lah.. i pon xbrape ingat but that moment n feeling tu honestly mmg best.. ditambah dgn suasana riuh rendah my bridesmaids, OP, OV, relatives..
10. Bila dah siap sumer dgn veil, i requested kakliza to stay..but dia ckp xpe lah segan n need to go..mmg i heard stories dia mmg xkan stay bila her work is done. After bagi duit balance dgn kakliza, we had a 'kakak-adik' chat and i sgt2222 terharu..dia mcm worry pasal i n byk pesanan dia share ngan i..
huhuu i luv u kakliza.. Ur d best.. *hugs*

Overall, i bagi 9/10 to kakliza and her work (including her extra effort,tips and advice). I rasa cantik on my nikah nite (ye perasan). Dgn penat n xcukup tidonye, my MUA did a great job covering the eyebag and my tired-face.. Mula2 rasa mcm tebal semacam je (sbb xbiasa sgt pakai makeup tebal)..
 and rambut* pun xbrape menjadik (after an hour) thanks to my mistake .. T_T tapi bila sumer ckp ok, i pun ok la..
pape pun mmg time tu rasa mcm chun sgt..hehee ;p

Thanks so much kakliza..!
U made me feel beautiful.. :) u made me beautiful on my special day..

Kalau u all agree, Alhamdulillah terima kaseh..
Kalau ada yg x agree pun xpe terima kaseh..
sbb setiap org citarasanye berbeza..kannnnnn...

i feel very special and bila tgk pics tersenyum jer sorang2..hehee..
hubby n his family pun mlm tu ckp i cantik..weeee *berbunga2* :">
Kakliza, i appreciate sgt22222 and i doakan akak success n murah rezeki..
i had no regrets and i made the right decision to hire u..seriously mmg ur the right person for my nikah makeup..i rasa sgt berbaloiiiii my money to hire akak..hehee..
muahs!!! :D

Ok last but not least, here's some tips yg i nak share ngan u allssss...
prasan x i ada mark * kat atas tu..ni nak sambung la ni..
Okay, here are the tips..

*MANDI*
-tolonggglah mandi awal..haha. Jgn tiru i ni. xmanis la bila org dtg tgk kite xmandi lagi.. make sure pagi mandi, and then before MUA sampai u mandi sekali lagi..
-mandi tu lama2 sket, make sure sumer bersih
-kalau bleh jgn over sental cos takut inai jd pudar la pulak..

*SKIN*
-get enough sleep (if not ur face will look dull)
-get enough rest, if not it really shows (same-will look dull n nmpak eyebag)
-jangan buat facial last minute (buat atleast 2weeks before)
-jgn stress (secara xsedar ur pics sumer muka masam jer)
-i rasa ramai yg share tips suh letak ice kat muka, but that didnt work for me sbb my skin akan jadi pucat, kebiruan and kering, instead, i pakai face mask from Garnier (see pic)

mask ini sgt membantu sbb ia akan bagi that 'glow' and supple skin. dia mcm yellow gel, so i guess the yellow tint yg buat skin nampak glow. Seriously u must try it.. pakai dlm 15-30mins n peel it off. ur skin akan soft, supple and glowy. i suke pakai time tido n bila bgn tido, peel it off, mandi+basuh mcm biasa n the whole day skin akan nampak glowing..ur pores also akan mengecil after u pakai mask ni.. ;) my recommendation to all b2bs..!

*HAIR*
-I made a mistake by not asking my MUA what to do before makeup, selama ni i thought that xyah basuh rambut if nak rambut chun, SALAH!
-kalau nak rambut yg didandan tahan lama, tlg basuh n shampoo rambut anda..! i repeat shampoo ok..! bila shampoo rambut bersih n xberminyak..
-xyah pakai conditioner la, mmg confirm xjadi la wey...just shampoo jer..
-bila MUA nak dandan senang sbb kering n xde ape chemical/minyak..
-kalau kite shampoo sehari sebelum, the next day tu dia berminyak (this is what always hear from others kan), tapi ini xmembantu! sbb bila rambut berminyak dia akan lembik n jatuh..kan MUA akan spray this and that, so ur hair mcm 'berat' n last2 xtahan lama..
-my hair xbrape nak menjadik mcm yg i nak cos i shampoo rambut the day before je..
-see pic below, mula2 mmg like i wanted tp bila da lama dia 'jatuh'..huwaa T_T

So tu jer la tips dari i yer.. oh jap lagi satu, last bila dah habis makeup, sembur perfume byk22222... dari atas sampai bawah, seriously ni adalah salah satu tips juga..sbb ye la kan nanti org kuar masuk bilik salam n cium kirikanan..pastu time after akad u akan peluk2 cium org. kena la wangi..!
u need to be like a princess..!

Okay alrighty then, i guess tu jer la kot nak share about my makeup nikah..
kot2 kalau ada lagi i akan update la yer..rase mcm dah panjang sgt post nih..huhu..

Anyone yg interested to hire kakliza boleh la singgah butik kak saidatulnisa kat PKNS shah alam or call kakliza directly 019-2094564.

Ok last, goodbye pic..daaaa~
*blueweerkkkk* hehehe


meowluv~

13 comments:

JUE said...

nice la makeup sis..dah cam rupa ct nurhaliza da :)..........

Asfiza Sharifuddin said...

as memang pakai mask garnier tu... memang betol kata renee.. mask tu sangat2 best. korang wajib cuba tau :)

Khairiyah aka Kerry said...

hahahaaah comelllllllllllllll!

cha said...

Panjang giler entry tp i gigih jugak baca haha. Cantik u. Berbaloi u ambik dia. Bg i paling penting mekapla. Sbb org nk tgk pengantin kn. I pnh jmpe pengantin horror tu i jd berhati2 nk pilih mua huhu

kaklong said...

cantik...mcm baby doll gitu....perfect! :)

FY said...

yay!! i pun amik kak liza as MUA but for reception..

FY said...

yay!! i pun ambik kak liza for reception..can't wait !!

renee..kalau i taknak cukur kening, kak liza tak kesah ke?

miszatie said...

mke nak mcm siti..:P
comel!!!!!!!

maria fitria said...

tak sie2 u amik die kan renee.. cantik hokey..

Cik Zimie said...

kak liza ni memang tinggi.i terserempak dgn dia masa naik tangga umah u.i rasa KECIK sangat!!!haha sad betul.btw makeup kak liza memang nice sangat!!!flawlessssss muka u renee :))

Mimin said...

laswik i jmpe klaila n tnye dia ada makeupkn u sblm ni. so dia ada cite mua2 y u amik ;) sume piihan y tepat. cantik~

Miss X THOUGHT OF THE DAY said...

Comel awak dear :)) kak liza mmg cantik n boleh buat bride cantik! Waktu my engagement pun puas hati dgn hasilnya :)) anyway thank u so much post up my fav nikah photo tu huhu i pun feeling senyum sorg2 ni :)) hehe walaupun ada je seorang hamba Allah yg kata i gemuk. When i got to know who, rupanya dia tak cantik... Die sedih pada diri sendiri kot.Patutlah dia kutuk i. Haha :))

bridesbyvanessajane said...

Nice..post.thank you for sharing.
wedding hair and makeup