Saturday, February 26, 2011

MY WEDDING PREP - BEAUTY - FACE SKIN CARE

Meooooww.. hyeeeeee allllll.... :D


Sape nak kulit muka halus,mulus,chantek n licin??? sayeeeeee...hehehe.. ;p hmmm asyik wat post wedding review je kan.. so let's share about beauty pulak eh.. saje nk share ngan u all my new beauty regime.. well since i have 1year to go, this is the best time to start prepping myself...start dari muka, rambut, kaki,body yg bulats nie...sumerlah agar mase wedding nanti nmpak perfecto.. ye la, ade org born perfect kulit putih licin, dah plak bulu licin, rambut straight lebat, kire perfect lah xyah wat pape.. i ni plak jenis yg totally opposite...sometimes i wonder wat makes my meowsayang likes me.. (selain dari cute).. haha.! ;p

Actually my skin is not dat bad.. Alhamdulillah zaman acne only mase darjah6+form1..pastu bile masuk form2 trus berubah n skin ok.. tp skang ni bila dah agak tua, my skin mcm teruk sket..my skin macam uneven n i ade brown spots..!!! huwaa.. T_T kalau dlm pics mmg xnmpak sgt..tp kalau tgk real life mmg bleh nmpak..mcm freackles pun ade (chewah prasan mat salleh ;p)..hehe.... so arituh mase my meowgagah's sis bertunang, one of his aunty (makteh) sgt generous share petua ngan i untuk fair n glowy skin. TQ makteh!! (sesape yg single nk kenal anak laki dia yg hot bleh email me..haha ;p) eh tertukar topic plak.. And another petua i dpt ni is from one of my fb frens who happens to be a hot maknyah..seriously hot.!!!!! mmg jeles i tawwwww...

OK, my normal product sebelum ni is NIVEA or OLAY or fair&lovely bila time miskin..hehe ;p. i pakai both facial wash n mosturizer..emm ok la mmg bagus, tapi kalau dah pakai lama bertahun2, my skin mcm da xberkesan sgt dah..skin tu sameeee je instead of vanishing d brown spots n make my skin even. 

So last week i changed to Malaysian product Safi Balqis..ala yg duta shila tu.. Safi Balqis perfect 10, so far ok la jugak...tgh tgk my skin ok ke x nanti.. And oso lately ni i berazam nk try petua2 yg mention atas tadi...mane tau berkesan kan..  ;p  i xtry lagi, but will do maybe next week ke..  i nak share ngan u all, so kalau ok kite bleh amalkan togeder2 so sumer b2b n ex b2b hot2 belaka.. hehehee...

BEFORE
okeh nampak x muka i ade brown2 spots tu?? ni je pic yg paling clear n dekat i ade(yg nmpak spots)...kalau skang nih my hp xleh nk amek pic dekat2 dia jadik blurry..huhu..
 pic ni juge bleh dijadikan sekadar hiasan..haha ;p
*tolong abaikan tgn i yg besar n xmenariks tu yer..i have man-hands..huhu T_T*


CURRENT FACIAL PRODUCT
SAFI BALQIS PERFECT 10 (RM25 TRIAL PACK-facial wash+ toner + lotion) 
*trial pack yg berbaloi cos bottle besar n quantity utk pakai sikit jer -jimat n tahan lama* 
MY VERDICT (1WEEK OF USAGE) 4/5
my skin so far nampak better, even skin tone, n most important-brown spots makin pudar.. weee.. ala xde before+after pics plak kan,my hp xleh nak amek dekat2..hp cikai.. T_T
kite tgk kalau pakai lama2 pulak yea..

*i told my meowgagah im using new product now, trus dia ckp y not pakai SimplySiti punye product?i said mahal le sayang.. then dia reply, kalau pakai product SimplySiti nanti u lagi nmpak mcm siti..u kan klon dia..hehhehee senyum kambing dia.. i jwb dlm hati-klon yg terlebih dose kot..haha ;p


PETUA 1
AIR BERAS
Masa u all nak masak nasik, simpan air beras yg dicuci tu..jgn buang.. air beras tu u all buat cuci muka tiap hari..bilas sebersih-bersih..u all akan nmpak effect kulit cerah,gebu n mulus... (chewah ayat).. i blum try lagi petua makteh meowsayang i nie.. but tgk kulit dia pun chun lagi altho da berumur, dia citer mase muda2 adik-bradik dia amalkan petua nie.. khasiat dia mcm pakai bedak sejuk gak.. even SKII pun pakai petua beras gak, i think same concept kan..
Tp kalau bleh pakai air beras yg bersih, jgn la yg ada kutu2 tu..just imagine u all pakai air kutu letak kat muka.. eeeWwwwWww T_T


VERDICT : blum lagi try.. will share the outcome wif u all kay...



PETUA2
PAPAYA+YOGURT
Ooohhh dis one mmg i xsabar nk share.. so far i penah try once mmg berkesan.. u all jeles x tgk nyah2 yg gebu n cerah je kan?kalau yg stok2 gojes tu adohai jelesnyer gueeee.y lar chantek sgt kalah pompuan tulen okkkkkeeeyyy..Ahem, cut to the chase.i dpt petua ni from one of them (tu pun mcm terpecah rahsia..haha ;p) 

Dapatkan betik yg muda (jgn keras sgt, n jgn yg masak sgt).. lecekkan hancur2 n mix dgn plain yogurt.. kalau nk campur ngan honey pun bleh, ikut selera (eh mcm nk makan plak ;p) bile da mix semua bahan tu, then u all letak kat muka mcm mask.. wait around 5-10minutes then wash off jer sampai bersih.. insyallah skin nmpak cerah, rata n gebu.. kalau bleh jgn amal slalu sgt, maybe 1-2 times a week cukup..cos buahan2 kite xtau acidity levels dia kan..takut terlebeh pakai kulit jd sensitive plak kan..Kalau jenis malas, n manelah tau akan termakan betik tu ;p, i suggest u all beli papaya yogurt mask kat skinfood.. yg tu pun bleh ganti diy mask tu.. i blum try lagi (skinfood punyer), but definitely will share bile da try kay..


DIY papaya + yogurt + honey (optional) mask
SKINFOOD PAPAYA YOGURT MASK

VERDICT :baru try sekali dah bleh nmpak results (DIY papaya).. kulit nmpak cerah.. tapi temporary of course.. kalau amalkan 1-2times a week insyallah berkesan.. we'll see...! :D


sape2 ade lagi petua2 n tips to share? meh le share2 togeder2.... :D








10 comments:

LisaLisut said...

omg renee.i was thinking the same method pasal air beras tu.i mmg dh lama tau sbb baca majlah mguan wanita.i penah buat sekali je masa mak i tlg sapu kat rumah hahaha.lepas tu tak buat.tp mmg i ade terpk mcm u yg sk2 tu pun dtg dr beras blablabla sumting kan.now masa i cuci beras nk masak nasi i asik rs nk simpan air tu tp mls.ahahah lepas ni i simpan n try sapu ok!!!!

tak silap i Natasya pye barang ade sabun betik.mmg mujarab.ada makcik tu kawan mak i.dia pakai,freckles semua hilang.mmg licin dan cerah.huahuahua.

simply siti mahal kan?i just pakai krim pelembap n toner je.pencuci muka i tak pakai.takde bajet hahaha!tp i suke krim dia.ringan.bau sedap

LyA SaFaR said...

wow...that air beras lya pon pernah try...besh..tp maslahnyer ala2 x rjin lor...hahha...tp yg betik tue x pernah try lg...mesti kena try nie...thank 4 da infooo meowwwww..hehe

http://syurgacintalya.blogspot.com/

Anonymous said...

sy pon baru guna safi balqis perfect 10 tu, baru seminggu (just guna facial foam aje)..memang pueh ati, kulit rasa bersih je lepas pakai (perasaan..hehe)harga berbaloi je compare dgn product lain

gaun putih said...

meow, ada petua Jaja baca untuk naikkan seri makan kelopak bunga ros setiap pagi.. makcik Jaja amal, memang blushing la muka dia, naturally :)

Anna Mohamed Amin said...

I heard honey+goat's milk is a good combo too. never tried it myself though, its one of my mom's friend's petua.. hehehee..

~ NANA ~ said...

wahh byknye info :)

blh try ni

farhanna said...

okehh.. sy ada petus.. utuk muka putih bersih lagi gebu.. weee..

miey anna said...

menarik n sngat membantu..yeay..tQ renee..me akan mncube nye ok..=))

farahfatihah said...

tq for sharing..yg diy papaya tu mmg best!

Nadya Zahid said...

renee- tq for the info..harus cari papaya yoghurt mask ni...

gaunputih-wah..pnat gak nadya dgr pasal makan bunga ros tu..serious berkesan eh?org ckp elok for seri wajah...