Friday, January 21, 2011

MY WEDDING PREP - WEDDING DRESS (FOR RECEPTION) *VERANGAN MODE*

Meow girlies..

Hurmmmmm...this week mcm xidea lak nak post pasal per.. dis week byk bloghopping, surveying, saving stuffs in folder, updating wedding journal, thinking, help clicking tabung kawen korang,etc,etc,etc ;p.. sampai ade reader suh update cepat..haha.. tp tu la mood nk tulis tu mcm xde.... (dats y saje je letak post wordless wednesday tu ;p )..hehe *blush*.. 

So today,  i nak share my dream wedding dress for my reception ..wah trus psl reception dress kaaannn,yg prep utk nikah dress blum pun lagi..haha ;p xpe lah, skip page ek, later i will share my dream nikah dress.. OK sambung citer, i've always dreamed of having a wedding dress for my wedding, but xnak lah terlalu 'dress' yg sexy mcm western lak kan.. da la bulats, xsesuai uuu.. ;p i suke kalau top tu ala2 kebaya, n kain tu mcm dress yg flowy2 yg kembang sket, n HARUS nak long trail ok...xde la long sgt, tp nak yg long+bulat so bleh nmpak lace/floral details kat ujung2 tu bile posing.. style tu ade la modern+western style twist sket..  but, if can element melayu xlari kan..n sudah pasti xnak indon style kebaya dress, mcm dah boring kot tgk style camtu..huhu.. Hopefully bile i da dpt confirm wedding date tu, bleh la kumpul duit nak upah tailor.. huhuhu.. I xtau ler camne nak explain my dream dress ni, nak draw pun mcm xchantek je.. ade gak carik kat google, n so far d nearest dresses i jumpe ni je la..xbyk.. so mari verangaannnnnn❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ....... ;)


*cred pics to Mr Oogley, My Bridal Gown


FIRST CHOICE
Ahh dis is sooo dreamyyyy... sgt sukaaa..dis is the NEAREST to my dream dress, only leher tu maybe i akan wat lower sket maybe heart or V shape cos leher pendek. Nampak skirt tu..sgt chantek n flowyyyyyy :)

ape org panggil skirt camni eh? nak kata puffy xde la puffy sgt.. but princessy...trail dia pun xpjg sgt..huhu i wannt... *verangaaannn*
 sgt suka cutting camni..so HARUS kempiskan n rampingkan pinggang.. ;p
 Ohhhh verangaaannnnnnnn~~~~
TARAAA.. ni depan dia.. imagine buang part yg leher tinggi tu eh..my leher pendek taw~  nanti i nak Vshape with lace edges..
Owh yea tlg abaikan kain batik yg dlm tu, xsilap ni design  dari indon kot.. i punya nanti nak all white skirt nie..n ribbon tu xsure nak ckp chantek ke x... dlm pic ni mmg nmpak cantik, tp in real life xtau la cantik, cos prasan x dia ikat ke-depan instead of blakang? need ur feedbacks please.. ;)


SECOND CHOICE
Okay, yg ni plak dresses2 i found at facebook.. Sometimes ade gak terpikir, instead of hiring a local designer (price rm2000 and above),y not buy a ready made dress?pastu juz pegi tailor2 biase buat alteration tambah sleeve or create a different kebaya top? or tambah the top part of the dress with lace kosong so xkan jadik sexy sgt ler kan.. kang kalau pakai tube dress kang org mengata lak kan..kalau body chun mcm model lain le citer kan.. Oh ya btw, i dah wat survey sket2.. kalau beli dresses camni kat bridal2, d price range is around rm800-rm1200 je! i think berbaloi lah jugak dari custom made by local designer.. ;p (Oops, juz to let u know, i STILL HEART MALAYSIA LOCAL DESIGNERS ya, entry ni bukan nk ckp dorang xbest)
OK, Let's checkout my selection..

❤ ❤ ❤ ❤ ❤
Empire Mermaid dress? (xtau nama for dis kind of design)
Walahhhh..cun x? sorry la my taste maybe la lain..kalau u all ckp xchantek, xpe i phm..setiap org lain2 taste kan.. i pun xtau bleh tersuka plak design nie cos part kain tu, it's quite unique..mcm xpenah lagi kot tgk malay wedding recep pakai camni (i mean the kain part).. kankankan??? Tp sorry, i xkan pakai sexay camni.. i would alter atas tu maybe letak lace kebaya top or juz alter tambah sleeve using lace kosong...



 simple detailing

suke kain dia niee.. xtahannn... *verangaaannnnn*


❤ ❤ ❤ ❤ ❤
Marchesa-ish flowy dress
Oh yg bwh ni pun sangaaaaat sweett.. bila pakai ni mesti ter-imagine lagu tailor swift tu...cos mcm princess kan.. if kat hollywood designer2 yg suke wat designs camni is Marchesa. kain dia soft n flowy..me likey!!..n kat shoulders dia ada long drapes tu..nmpak x? different kan from usual wedding dress, to me it makes sense and looks alright ;) If i dpt camni, macam biase lah i akan alter tambah sleeve using lace or lace kosong..


 simple lace details..maybe i akan tambah bling2 lagi..hehe ;p
blakang puns ada details.. huhu blakang dia sgt chantek bile nk masuk recep hall..kannn..
waaaaahhhh *Verangaaaannn* ;)

Hurmmm inilah dia my dream wedding dress for my reception (bride's recep).. well buat mase ni lah, not sure if im gonna change within these few month ;p hehe..byk je lagi kot dlm file+folder i nih, tp these are the nearest la.... Itupun kalau dpt le kan, mane tau parents or org lain xagree, so terpaksa lah ikut ckp dorang.. Budget pun kene amek kira gak, kalau mampu bleh ler, kala xmampu pakai je le ape yg disediakan oleh bridal/wp/boutique. So nice x my dream wedding dress nie??Maybe taste i lain, kalau u all ckp xchantek, xpe i phm...setiap org lain2 taste kan.. Ok lepas ni nak sambung lagi verangan.. Thanks for dropping by,daaa~ ;p


meowluv~

Renee meow
http://reneemeow.blogspot.com/
http://reneemeowwedding.blogspot.com/
http://reneemeowshop.blogspot.com/

15 comments:

miss Z said...

the first 1 cantikkkkkk sgt!!! ribbon 2 kalu blh blkg better kot. hehe. kalau xd pn cntik jugak =)

ElyaElmo said...

elya punn nk buat entry yg sama yanggg!!!hahaaa

ummphs.. said...

yang first! :)
yang Marchesa-ish flowy dress pun cantek gak! :)

♥♥ eija ♥♥ said...

suka yang 1st tapi kalau buang yang tali hitam tuuu hehe....

wahhh renee pakai gaun yea nanti hehe....

~ mizzAmy ~ said...

yg 1st tuh i suka. yg 2nd tuh suka jenis bawah dia tuh. nampak mahal kan? hehehe...

mizz nanas said...

i vote for da 1st dress...really looks like a princessa~ weeee...superjelitasss! santekkk sgt!! btw, ribbon tu boleh je ade tp mybe kna change color black to soft tones cket la...in fact klu xde pn mmg dh oredy gojesss to da max!

Miss Tatie said...

okay pengsan melihat dress2 cantik... nicelahhh

adorable ~A.N.A said...

tantik yang amat..fuh!! i vote yang last.. hihi... eh i sorang jek ek mint yang last.. ngee ~ :P

cik senah said...

aduhaiii.. cantekk amat nieee.. :) 1st pic mmg lawa renee.. tp, kena all white baghu lawaaaa..

p.s : beragan itu indah kan..? hehe.. memandangkan cik senah nie kategori bonsai (rendah).. takat berangan buleh laa.. nak seghelom pakai gaun laboh2..meleret-leret.. mmg tak lerr.. takat nak pakai kasut tinggi sampai menyeksa diri.. tamau lahh.. (i stick to common design sajaa.. hehe.. - baju kurung pahang - nikah, baju kurung moden - for two receptions.. tp, jenis kain lain2.. coz chek nak simpan dan pakai pulak lepaih kawen nnt.. - kalau muat arr.. hahaha! sabit tue tamau buat design pelik2.. ) :P

p.s : macih nohhh krn berkongsi gaun lawa2 tang niee.. chek buleh gak tumnpang berangan.. :) nak pakai..baik jangan.. hehe.. :P

missbutterfly said...

yg part bawah tu cantik..dgn drapping2 tu semuaa...perghhh

Renee Meow said...

missZ❤ke blakang eh? tu la rasenyer ke blakang nmpak nicer kan?thanks dear.. :)

Elya❤haha silekan.. i think of most us mesti ade entry camni punye..hehe

Um❤kann..i seriously suke dresses mcm marchesa..flowy2 gitu.. :)

eija❤hehe kalau bleh nak kebaya dress camni bile wedding..cos body xsesuai kalau cutting2 yg ikut body nie..hehe..

mizzAmy❤d 2nd tu different kan? sexyyyy... ;p

mizznanas❤thanks dear..haah cantek gak kalau lighter colour kan?kalau xde pun ok gak?haha baru terpikir.. tq dear..! :)

misstatie❤Oh pengsan jugakkk.. ;p

Ana❤hehe..ok la tu.. i nak vote for all voley? (wah brape byk baju nak tukar.. haha ;p)

ciksenah❤hehe yea..verangan itu sgt2 indah..hehehehehe ;p dear, ala baju kurung pun cantik jugak.. ;)

jaja❤i pun suka drapping2 tu..seriously dreamy... :)


meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

hariz zakwan said...

renee, nak sibuk lagi! hehe. first gmba tu mmg superb oh la la~ bila i tunjuk dekat fashion designer i, dia cakap mcm boleh buat nihhhhh! hehe.

actually itu kebaya kan. kalau rate dekat indon dress mcm tu dalam 1000++.

tp rasenye kalau x ribbon tu lagi cantik kot. ribbon is sooooooooo outdated. ooopsie! ~

fb : hariz zakwan. korang korang singgah k! new wedding planner. hehe

Renee Meow said...

hariz❤hehehe xpe2..sibuk2 la byk kali pown xpe..

wahh ur designer bleh wat??brape eh dia charge??nak pm i tau price kay..i mmg tgh carik tailor/designer yg bleh wat dress camtu.. ;)

owwwh ribbons r so outdated eh??ahaha nmpak sgt i xfollow trend..thanks so much for ur feedback.. muahmuah!

meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

hariz zakwan said...

ok renee! later ill give u the quotation k!

tp u nak siap dgn kain batik ke atau nak tutup jadi skirt teros?

n btw, ribbons tu mmg agak outdated sikit. tp kalau nak buat nak tmbah comel comel boleh je kot. heheheheh.

Renee Meow said...

hariz❤oh so sweet n kind of u.. hehe.. nono batik for me.. nak tutup skirt trus.. maybe if ribbon yg bleh attach+detach better kot.. atleast bleh tgk sesuei ke x kan.. hehe.. i'll pm u kat fb kay..!! :D


meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com