Friday, December 19, 2014

BABY CHECKLIST - ARE YOU READY?

Salam Jumaat my lovelies.. :)

Hey hey im 8months now.. :D :D :D :D
Alhamdulillah rase mcm cepat lak masa berlalu..masa awal2 dulu huih rasa mcm bertahun nak tunggu week by week..dgn symptom2 alahan sumer tu..fuuuh..

Ok just a quick one, today nak share baby checklist.. actually bukan i yg buat pown, i just refer kat google tgk2 ha byk da mommies yg share checklist dorang..alhamdulillah senang kejeeeee..hehee.. tq mommies out there!! :)

Thanks to the list, alhamdulillah da byk benda penting dah beli utk baby.. Ya Allah alhamdulillah i just cant describe the feeling of merasa buying baby stuffs for your own child.. own child!! Memang tak sangka..that overwhelming feeling..bila balik rumah sambil cuci dan susun barang2 dia, rasa sebak dan syukurrrrrr sgt2 dapat merasa apa yg org lain rasa.. 

*isk tetiba rasa nak keluar air mata*

Some pics of the barangs from my IG.. So far shopping kat Jusco, Ikea dgn Kenanga mall jer...xpegi pun babyfairs sbb takut sesak2 and my mom pun pesan xyah..im like, OK 

So far barang2 mmg cukup, cuma tu la rasa mcm xpuas nak beliiiii je lagi.haha.. adohai.. padahal my mom da pesan newborn xyah beli byk2 nanti bazir xpakai, tambah2 lagi ngan hadiah2 org lain lagi...

Eh berbalik kepada list.. The best list so far i took from Kina and sorang lagi blogger lupe...i combine2 and tambah based on my preference... and walah, here's my list..hehe.. tak reti la nak share dox so printscreen je la hai yee.. hehe.. ;p

BABY & MAMA CHECKLIST






So now yang takde lagi.. 

1. Diaper Bag & Luggage Bag
Simple Dimple atau seangkatan - convenient to carry and hubby akan rasa macho utk bawak..heee ;p Luggage bag plak senang from hospital terus ke rumah parents for pantang..letak siap2 dalam kete atleast a month earlier incase ape2 kan..

2.Toiletries (Mandian,minyak yuyee@telon,diaper cream, etc)
Later pon boleh beli kat giant jeee..

3. Grooming Kit (thermometer, nasal thingy, nailclipper, hairbrush, etc)
Mengharapkan org bg hadiah sbb slalu sekali dlm hamper kan? ..hahaaa.. ;p

4. Swaddle, Set Tilam Baby, Baby Sling, Mosquito Net
Semua ni status KIV, xtau nak beli ke tak.. perlu ke x..
Yang swaddle tu, i da beli kain lampin printed utk bedung baby..so do i need swaddle yg jenis tebal tu? Baby sling ngan set tilam baby pun sama, rasa mcm taksureeee nak beli ke tak.. 

5. Barang2 Mama (socks, panties, pad, etc)
So far yg da beli nursing bra jeee.. kain batik da mmg berlambak my sis n mom boleh hand-me-down je... lain barang tarak..socks pun tarak.. nanti2 la beli xtau nape malas nak beli utk diri sendri.. kalau brg baby lajuuuu je.. hehe ;p tapi yang pasti toiletries ngan makeup bag sentiasa standbyyyy.. *winkwink*

6. Feeding Items (Bottle, pump, etc)
My mom ckp xpayah beli dulu sbb nak breastfeed kan.. so xyah rush sgt nak beli..

7. Barang2 baby yang tak brape nak penting tapi nak gak beli ;p
Ok yang ni xde dalam list.. sbb tak penting.. and kalau letak dlm list takut kena sound dgn hubby atau my mom sbb pembaziran.. heeee ;p 
ni mcm wishlist la gak sebenarnye sbb sukeee..

-baby knotted headbands (these are the cutest things ever!!)
baru borong 1dozen of knotted headbands secara senyap di IGShop Sopheawardrobb..hehe ;p

-baby chiffon flower headbands 
chomel sangats tapi xsure comfy atau x untuk baby..hurmmm...

-Mermaid costume
xtau la ape nak panggil tapi these things are too cute! ;p Verangan utk newborn photoshoot lettew ;p

-Baby Rompers
I cant get enough of this! Sgt2 cute la romper2 ni..lagi2 kalau baby yg bambams kan..adoihhai.. yang jenis takde seluar ke ada seluar ke..sumer chomels..nak tambah stockkk voleyyyy..huhuu.

-Swimming suit (yang ada frill2 tu)
yea yea i know too early tapi nama kan wishlist khen..hahaa.. we are family of swimmers so anak pun kena pandai swim..nak ajar awal2..hehee ;p

-Kasut
yang chomel-chomelssss.. converse ke..ballerina ke..amagad so many optionsss.. amoi mak dia.. ;p

OK STAHP..!! list ni kalau dilayan akan jadi melampau2 so kite biarkan je la dulu ye..hehehe.. kalau byk $$$ mmg macam2222 nak beli weeyy....
hahaa verangan xsudah.. ;p

Eh baru prasan, secara x langsung post ni pun da ter-reveal baby gender le pleks kan..hikss... *winkwink*

Ok la my sayangs.. u all rasa ada ape2 lagi ke yg missing? Share la ye kalau ada ape2 yg perlu di add on... Thanks in advance! 

Ok dearies, till then daaaaa~~



meowluv~

9 comments:

Rina Ellisa said...

waaa seronok nye tengok buat persediaan sambut org baru.. :)

Semoga dipermudahkan semua nya nnti.. Amin Ya Rabb :)

Renee Meow said...

Rina Ellisa : Heee excited sgt nih.. thank u dear, aminnnnn.. :)

Rilla said...

Baby girl!! heheh.
Baju tu banyak pun takpe babe. Sebab newborn banyak muntah susu ngan poops, jadi selalu kena tukar baju. Lagi satu, I find it elpful to have lots of washcloth, senang nak lap reflux dia n buat las bahu nak burp. Tapi takde pun takpe, pakai je kain lap ape-ape.

As for baby sling (I assume ni untuk babywearing), best for newborn is Ring Sling atau Wrap. You try join Malaysian Babywearers punya FB group. Yang penting jangan beli crotch carrier (macam yang kiki lala, kiko, baby bjar tu punya brand).

Irma Putri said...

dear, wow...dah ready ye.. syiok kan shopping brg baby... hari2 tgk balik brg2 tu kan.. oh ya!
kalau mmg niat nak bf kan.. better beli pump & storage bottle/pack awal2.. seawal baby lahir..keep pumping buat stok EBM...nanti dah naik keje senang.. atleast dah ade 40-50 stok. biasa masa pantang mmg kurang lagi susu (depends orang) macam irma mmg sikit... tp once naik keje & baby xlekat ng kita In Sha Allah susu mencurah2... bottle warmer pon carik yg murah2 je 1 utk kat rumah & 1 bb sitter/nursery.

NADZIRAH said...

semoga dipermudahkan sist..\cume nak pesan, nnt kat hosp bwk baju kemeja, nnt senang nk breastfeed baby, pastu mudah jugak kite nak salin2 baju sume.. ;)

Renee Meow said...

Rilla : Yessss baby girl..hehee.. thanks dear for your tips and advice! :)

Irma : Oo baru tau, time pantang dah boleh buat stock eh.. tq dear for sharing! :)

Nadzirah : omg mcm xde je baju kemeja..nak kene beli nih.nasib u mention.. thanks dear!!! :)

fira. said...

seronok kan buat preps utk newborn ni. so happy for you! every night i check my own checklist tgk ape2 lg yg xde n whats to cross and whats next to buy from my list.

but here are things i like to share with u based on my previous experience. 1. bedung baby gune swaddle lebih senang. in case baby u besar skit or kecik2 tgn dh pandai bersilat so it'll be a little hard kalo u just bedung gune napkin. but it's still ur choice. fret not skrg sume kt hujung jari. agak2 perlu nnt beli je online. like my 1st baby die mmg tdo lame bile kne bedung pakai swaddle. mayb die rase lebih warm n secure. 2. stand by at least one bottle. because sometimes we never know. maybe baby perlu amik mase skit utk latch. kite pon may need our own time to learn how to breastfeed n tgk keadaan susu mase tu mcmane. kalau dua2 excel on ur 1st time, alhamdulillah. tp kalo x, phewwww.. nak nangeh woo..

chibimoruku said...

Hi Renee,

I byk amik tips u for my wedding so kali ni i return the favour pula haha :) ni tips i la ye as ftm:

a) nnt kat hospital kena rajin pump/bg baby hisap puting to stimulate keluar susu. I tak pandai n salah pilih hospital so nurses tak ajar sgt. I heard kat govt hospital they will make sure u get the hang of it. so if u ada problem please call lactation consultant or org urut kalau bengkak. Put warm cloth to reduce engorgement. Minum air byk2 k :)

b) if susu tak byk, jgn stress, u kan pump the milk, n while baby hisap puting, u put tube in bottle and tape kan dekat boob u n put the other end in baby's mouth while dia hisap ur boob to stimulate more milk. Google Madela SNS. but tu yg more expensive, u can buy tube kat pharmacy je.

c) beli nipple cream pls. nnt nipple akan sore/sakit gila. also buy yg mcm cold pack tu, can do hot/cold compress, boleh google sbb each ada kegunaan dia. also buy nipple shield, kalau nipple luka u can pakai tu sementara nipple u heal

d) beli stokin byk2 kat daiso ke, sbb nnt selalu kena basuh n tukar. also tak semestinya pakai kain batik, cuma time nk urut je senang, i rimas pakai kain batik, so i buy lots of loose pants. Kat Pasar Tani Kota Damansara jual RM10 je satu hihi.

e) siap2 beli milk booster, mcm red dates, dried longan, oatmeal so that nnt senang terus je buat n minum

f) swaddle tu i suggest u beli yg ada lekat2 tu, yg zip tu baby still tak ketat sgt but so mahallllll haha, pakai napkin die geliat geliut dah terkeluar. mcm magician, husband i balut dua lampin sian baby haha

g) ok ni penting. i dunno y my baby pukul 6-11 mlm mesti nangis. we suspect colic tp tak sure. stress nya ya allah. pastu i tgk ada family members i pakai minyak telon brand anugerah. ya allah, after that he was ok. some said yu yi oil also good. so that one is very important

h) they said jgn bg baby pakai bottle but sometimes susu takde semua. so if nk bg susu jugak, pakai syringe tau. but if kena bg bottle jugak, sterilizer tu super penting.

i) baju baby tu, bila first few weeks tu pakai kan baju je, no need seluar, sbb senang nk tukar pampers, kat hospital derang buat camtu, plus they r small so baju akan besar. org ckp jgn beli baju newborn byk sgt sbb baby cepat besar kan, well tgk brand sbb now my son dah 6 months still can fit certain brand punya newborn size.

j) pls buy good nappy rash cream, kesian tgk baby kena ruam. I pakai bottom balm from earth mama angel baby and alhamdulillah if merah je taruk mmg hilang.

k) if baby kuning, now ada tempat yg rent UV bed tu tapi tak sure kat mana, i think ur sister doctor kan so can ask her. jgn jemur tau, now our sun dah dangerous.

l) if u susah nk buang air, jgn biar lama2 k, lama as in more than 1.5 days. beli lactulose n mkn pls. this is super important.

m) tak payah beli carrier lagi kot, kiteorg tak pakai pun awal sbb syg rasa nk dukung je. i beli ergo but kene beli insert sbb baby kecik lg. stroller pun start pakai bila baby 3 months mcm tu.

n) yg i beli online time pantang - bag utk simpan susu sbb nk g doctor visit n nk biar susu tu warm. swaddle sbb baby i magician kan haha. bottle susu sbb baby i tak nk minum direct n kne pump susu. mittens n socks sbb ada certain brand tak elok n jd berbulu after few wash n tukar byk kali kot haha

o) u need a good thermometer. i bought IFR punya and dia ckp baby i demam, punya la cuak lepas tu g doctor dia ckp tak demam. compare kiteorg punya thermometer n doctor punya beza 0.7 celcius ok! byk tu sbb baby kira demam if 37.8 celcius kan. cuak je. so beli yg non touch punya, yg byk doctor pakai kat clinic tu.

p) disposable panties tu beli yg maternity tau. yg biasa punya tu utk anak dara size xs gamaknya. haha i beli mothercare punya gila comfy :) pastu beli jugak alas yg taruk atas katil tu, takut darah tu tumpah, if nak pakai kain batik also can :)

q) i mmg pantang tak nk pakai buai so sampai now i tak pakai but mcm baby yg baya my son pakai buai tdo lama n nyenyak. tu ikut org la kan. i beli nuna leaf tu. sekarang jd tukun sbb baby tak nk duduk dah kat situ haha

Renee Meow said...

fira : tq for the tip bebeh :)

chibimoruku : farah tqtqtqtqtqqq so much for the tips..omg byk gile info..tqqqq sgt222.. :)