Thursday, November 27, 2014

MY PREGGY STORY (PART IV - LAST)

Hi dearies..

Continue from PART III


THE IKHTIAR

Before we started our honeymoon travel year, ada la a few ikhtiar we did untuk cuba dpt baby.. saje2 je mana tau menjadi kan.. Meh i share sket2 mana yang i da try (and hampir try).. 

1. Buah zuriat
My mom's fren pegi mekah (not sure umrah or haji) and so my mom pesan belikan air zamzam, akar fatimah and some buah zuriat. My mom bagi i buah zuriat dlm 4bijik tak silap. I have no idea why i tak guna pun nie.. simpaannn je kat dapur tapi x buat ape, ntah le taktau nape hati x tergerak nak pakai ni.. tapi utk u all boleh la cuba, khasiat dia banyak..


2. Urut Bidan
Ok yang ni tak plan pun.. xsilap this was the first year of marriage.. I was just following my SIL time tu sbb anak dia position songsang time tu, so jumpe la sorang makcik yang consider like family fren la sbb my in laws dah lama kenal makcik ni... dia mmg terer urut2 ni and selaku bidan la jugak.. so masa urutkan my SIL tu, my MIL suh i try jumpa skali la makcik ni.. so makcik ni xbuat ape pun, just tgk perut i and then scan.. urut sket2 je la like more to touching sikit2 and then buat pergerakan 'dial' ikut pusingan jam kat pusat.. She said im OK, takde masalah...cyst mmg ada tapi insyallah OK xde ape.. Ok time tu happy la kan, kira mcm ada chance.. hehe.. 

i think after that ade jumpa lagi skali, and she did the same thing too.. and ckp ada sumthing yg dia xsure apa, tapi mcm 'gangguan' jugak la..like ada sumthing yg 'ganggu' i from being happy and dpt baby... tp dia xleh nak figure out ape and xnak explain in detail.. i pon xsure maksud dia tu dari segi perasaan i ke, cyst i ke, makhlus halus ke,org buat ke.. she pesan dont overthink about it, just relax buat mcm biasa.. and try to loose weight.. hahaa.. i think dia just doa2 ape patut and suruh dtg balik (which we never did-xtau nape) haha ;p


3. Metformin
Oops ni bukan yg dadah tu yer.. tu Metaformin, ni metformin... this is actually ubat untuk org diabetic utk loose weight and kurangkan sugar kot.. And studies said that metformin also ada good side effect utk org pcos..and da ramai doctors and gynea use this for pcos and fertility treatment.. Since my sis doctor kat klinik kesihatan, i had an endless supply of this.. tapi i took dlm 6bulan in my 1st year of marriage je..lepas tu byk kali skip2 sbb slalu pening..


4. Family & Friend's Doa
Ok ni mcm biase la, kalau ada sape2 kite kenal nak gi umrah or haji, i akan pesan mintak tolong doakan untuk kami. Sbb slalunye these people (relatives) akan tanye xde anak lagi kee? so i always answer..blum ada rezeki, doa-doakanlah untuk kami yeee.. hehe ;p And kebetulan ada a few pegi umrah/haji, so we all mintak tlg doakan sekali.. :)


5. Berbisik kat newborn baby
Ok ni my SIL yang share ngan i.. bila jumpa relative atau frens yg baru deliver, bile melawat and tgk newborn baby.. bisik kat baby, mintak tlg doakan untuk kita.. So i bile jumpe je newborn baby, i bisik.. 
"Assalamualaikum baby X, doakan untuk aunty ye supaya dpt baby juge..aunty nak merasa dpt jadi parents and rasa dpt baby comel mcm baby X.. aunty doakan baby membesar dgn sihat, jadi anak soleh/solehah, pandai dan berjaya..tq baby X "


6. Langkawi (tasik dayang bunting)


Ok ni paling bessttttt i nak share... Consider this was my last ikhtiar before our rezeki finally came.. Before i plan beli flight tickets for our 'cuti2 Msia', i heard a lot of stories about this place.. And those people yang share tu adalah orang2 i kenal, which is my SIL and her frens, and also a few frens.. Mostly they all yg pegi tu all da 2-4tahun kawen, and alhamdulillah balik je masing2 preggy...my SIL got to know she's preggy few months after balik dari Langkawi and followed by other frens (beza minggu and bulan je). im like, reaaaaally?? Ok la da nama jakun kan, tapi taknak terlalu taksub sangat cos it's just a myth. Tapi x salah kalau kite cuba as ikhtiar untuk niat yg baik kan? So i decided to go to langkawi utk hornymoon, celebrate our 2nd anniversary and my bday.. sbb both pon xpenah langsung pegi langkawi..

If u all nak tau what i did there, baca sini ok..hehe..
Cop sebelum tu, bukan nak promote benda2 tahyul tau, for me i consider as ikhtiar and niat kena betul.. Bukan nak ckp i fully percaya i pregnant sbb gi Langkawi ni, sbb rezeki semua from Allah..ni cuma ikhtiar aje..
*refer full experience HERE*

THE TEST RESULT

After 3months lepas langkawi trip tu, Alhamdulillah dgn izin Allah, both us received good news.. Alhamdulillah gembira tak terkata.. mmg nak nangis berguling2 sbb happy sgt.. 

My mom la notice mula2..tp x ckp.. time tu the whole family pegi kerteh visit my parents (my dad keje sana).. i 1st day sampai da mcm xde selera sgt nak makan..but i thot sbb sumthing wrong with my tummy or sbb tired ke ape (week before was my SIL's wedding)... Time tu ada gak rasa mcm nak beli tester cos kebetulan dah 2months plus x period, tapi malas.. hehe..

So bile da balik KL, masuk keje dulu sehari... i decided ok lah beli test!mmg mula2 mmg mcm xnak test lgsungggg (majuk kat diri sendri sbb xnak kecewa lagi), tapi saje la beli gak nak tauuu kann.. Bangun2 pagi masa nak bersiap gi keje, shishi dulu kat test pastu mandi.. tu pun xnak lagi tgk.. biarrrr je kat tepi.. 

bila abes mandi, tengok2 result
.
.
.
.
.
.
.
.
POSITIVE!!!
im like, seriously???? Trus menangis sbb happy sgt.. terus masuk bilik dgn keadaan menangis kejutkan hubby.. Hubby baru bgn mcm blur2 and takut tgk i nangis.. dia pelik la tgk nape wifey tetiba nangis awal2 pagi.. 

"Sayanngg..wuuwuuu..kite dapat baby..wuuuwuuu" nangis teresak esak...sambil tunjuk test.. terus hubby terduduk terkejut and peluk i.. i nangis mcm nak berguling je rasa.. byk kali alhamdulillah syukur sbb xsangka sgt2222 dgn keadaan i yang camni.. mmg sampai skang rasa happy tu tak terkata..i just cant forget the feeling until now.. So that day terus amek cuti untuk pegi clinic to double confirm and do checkup and all.. 

alamak even now typing air mata bergenang now..huhu..
*break jap-lap air mata-whatsapp hubby*

Ok sambung balik.. bila da balik dari clinic, i trus call my parents to share the happy news..  my mom and dad bile dgr je i ckp "assalamualaikum mama daddy, xlama lagi dpt lagi satu cucu.."  trus non stop alhamdulilllah allahuakbar sumer2 tu kuar.. mmg my mom punye suara pun i boleh tau mcm tersekat2 cos happy and tak sangka i finally pregnant.. mmg happy sgt2222... my mom trus ckp, haa tu la mama masa u all kat kerteh da prasan da..tapi mama xnak ckp sbb xnak buat sedih ke ape.. tapi alhamdulillahhhhh....

alamak rasa sedih lagi part ni..huuhuuuuuu
*break jap-lap air mata*

So this is the test.. Alhamdulillah syukur Ya Allah.. 
memang until now tak sangka sangat2.. Syukur kerana memberi peluang kepada kami untuk merasa menjadi parents.. kerana memberi peluang untuk mendapat anugerah tak terhingga ni.. 

So my frens, if u are still trying to conceive, pleaseee dont give up.. Insyallah peluang dan rezeki tu ada... Tak kisah la bertahun pun, insyallah mesti 1% chance mesti ada... I have gone through a lot, with 1 ovary and another ovary with pcos.. Alhamdulillah berjaya pregnant.. Sorry, i bukan niat nak menunjuk, but i want to share my experience to all..I hope my story boleh jadi inspiration for all.. :) 

There's still hope..insyallah....Dont give up ok?! Try all your best, ada byk ikhtiar kat luar tu.. I doakan sekali utk u all supaya dpt merasa ape yg i rasa.. nah i jangkitkan kat u all.. :D

After married 2 and a half years, and 31 years old (going to be 32)...
Alhamdulillah starting from this point, our new journey has started.... :)

Alkisah novel MY PREGGY STORY da tamat.. 
after this citer pasal journey dia plak..my experience throughout preggy nie..lain org, lain experience kan?..huhu.. 

ok till then bebehs, daaaaa~~



meowluv~

9 comments:

Ann said...

ikut cte ni smp habis dan end up i pun nangis sama dpn pc opis ni sbaik xde org nmpk...huhu..

suke bc pnglmn to preggy ni kasi smngt..

insyaAllah klu ade rezeki yg DIA tetapkan mcm2 mana pun pasti ada kan..


thanks for this sharing..moga2 ade rezeki kami juga nnti..

~~Masha~~ said...

Huwaaa..sedey..

Actually bru tergerak nk komen, selama 3 tahun jadi silent reader to ur blog..hehe..

Congratz sis..coz tabah, sabar n redha dengan ketentuan dariNya..

Masha doakan semoga semuanya selamat sehingga baby selamat deliver nanti..
Take care ye mummy n baby..

Najwa said...

Alhamdulillah, congrats and please continue to stay strong for your family...

I'm now married dah 3 years already tapi no rezeki yet tapi reading your journey has inspire me to keep trying, praying and to always be strong and patience..

LindaF said...

Renee..

U know what. I preggy ms i kat langkawi.. Hihi.. Tp i tak tau pon ms tu preggy.. Balik langkawi mmg selera mkn out.. Bdn selalu panas.. So i pon tak teragak2 nak buat upt.. Alhamdulillah..

Mila Ahmad said...

Alhamdulillah mudah-mudahan turn saya pulak hihihi...

Adnil Linda said...

alhamdulillah...

iedaurora said...

hi dear! baru sempat bace all part, teringat masa ieda chek upt positif dulu ^_^

iedaurora said...

hi dear! baru berkesempatan bace all part, teringat mase ieda chek upt positif dulu ^_^

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

Alhamdulillah sis.. long time i tak singgah blog ni, since hritu almost 2 years jugak stop blogging.

happy to hear good news from you sis.. see, rezeki dr tuhan memang kita tak dpt jangka. apapun dengan ikhtiar dan doa, insyaAllah Tuhan permudahkan.

Semoga you and baby inside sihat walafiat. Take good care of yourself and mkn sihat2 biar baby sihat.