Wednesday, October 8, 2014

LANGKAWI ANNIVERSARY HORNYMOON - PART II


PART II bebehs.

Erm untuk PART II nie i akan sambung based on budget list yg i share aritu..

Meh i tampal balik kot2 lupa ingatan ke ape kan... ;p

NO
ITEM
NOTE
TOTAL
1
AIR TICKETS
FIREFLY X 2 PAX
198
2
HOTEL
RESORTS WORLD LANGKAWI
1
3
TAXI
KD-AIRPORT-KD
30
4
CAR RENTAL
48HOURS (MAX RM60 X 2 + depo)
160
5
FUEL
48HOURS (JALAN2 AROUND LANGKAWI)
30
6
ISLAND HOPPING
ISLAND HOPPING
50
7
ISLAND HOPPING
ISLAND ACTIVITY
40
8
CABLE CAR
ORIENTAL VILLAGE
-30
9
JALAN2
KOTA MAHSURI
-14
10
JALAN2
WATERWORLD
-76
11
LUNCH
NEARBY RESTAURANTS X 3DAYS
90
12
DINNER
NEARBY RESTAURANTS X 2NIGHTS
200
13
SHOPPING
CHOCS, DOORGIFTS, ETC
100
14
OTHERS
ETC
100
879


So far i dah cover (yg penting) which is Air ticket, hotel, car rental+fuel.. Today share a few things lagi

ACTIVITY - ISLAND HOPPING
Cost - Rm50 (Rm25/person)

Ok ni best part..sebab i sukeee sgt2..hehe..sbb first time kan so jakun tu terlebih sket la... ;p Ok island hopping ni pon i google gak.. google and compare company mana yg best.. plus i nak tgk how much charges (sbb kata budget trip kan).. Last2 terjumpa blog akak sorang ni dia share pasal AB MOTEL ngan satu travel agency yg buat island hopping murah..kira kat langkawi dia paling murah, svc bagus and dia ada bot dia sendri.. kira dia tak sub la ngan company lain..

So i called tanye ape2 patut and save their address. Bdk2 tu cakap bleh je dtg 1 day before untuk booking island hopping dia. xyah book awal2 sgt.. so i trust dorang and ok. So first day of arrival tu, masa otw ke hotel mmg lalu la tempat dorang and trus je we all confirm island hopping ni..

Nama agency ni ASTHAR TRAVEL, mmg betul2 depan AB MOTEL kat pantai cenang ni.. 

 
 

 Bagus bro ni..byk membantu..dia suggest mana yg best and sesuai ngan 3D2N kitorang ni.. kalau nak amek sumer acitivity mmg xsempat la.. alamak lupa la nama dia! hehe.. ;)

Kalau ada byk time and budget, confirm nak amek sumer!!! tapi sbb time tu yg xsesuai, we all amek yg trip paling popular which is the RM25/person.. Dia cover 3 tempat, iaitu
1) Tasik Dayang Bunting - jungle trekking and beriadah
2)Pulau Singa Besar - eagle feeding
3)Pulau/Pantai Beras Basah - lepak2 dan swimming kat beach

So itinerary dia, awal pagi dalam 8.45am dia akan jemput kita dari hotel dan pegi ke jetty. Tapi sbb air tak naik, dorang bawak trus ke tepi pantai depan Lanai Hotel. Naik bot dia..excited banget!

ni masa tunggu pickup..depan hotel lobby..

boat pickup depan Lanai Hotel
boat ride.. subhanallah.. air hijau azure camtu.. serious cantikkkk....
ni view pulau tasik dayang bunting.. nampak kan silhouette ibu ngandung tu..
sini lah tempat org ckp, kalau u trying to conceive, try minum air tasik, insyallah ada rezeki.. walaupun macam tahyul kan, tapi kita amek niat as ikhtiar la kan.. 
 weee da sampai.. jom tgk lagi pic..
ni masa nak ke tasik..kena naik tangga, go through hutan, pastu turun tangga..
TIPS! Please do not feed the monyets..dorang ni nakal, dah pandai curik makanan org. kalau bawak plastik bag atau bag sandang, dorang pandai curik tau.. so the best is jgnnnn bawak any food camtu je. simpan dalam bag, and bawak bag sandang u ke depan perut untuk safety korang.. aritu ada group pompuans kena attack (curik) sbb dorang kendong plastik bag ke atas..huhu..
 ni diaaa..dah sampai kat tasik.. subhanallah cantik sungguh ciptaan-NYA.. macam dalam dunia lain..serious mystical sgt rasa...
 Kat sini kalau bleh nampak, ada byk kolam2 dorang buat untuk safety. means yg jenis xbrani u all berendam je la kat sini..main2 air.. yang jenis lepas ada gak tapi ada tali, jgn skali2 keluar dari kawasan bertali tu.. 
TIPS! Kalau pegi tempat2 camni jgn nak berlagak atau cakap besar.. jgn nak tunjuk berani sgt..bagi salam, doa ape2 patut, dan sentiasa beringat.. jgn have fun sgt sampai lupa diri.. we all dgr berita (after balik from langkawi) ada foreign tourist meninggal sbb dia berani sgt swim over the borderline tali tu..xsilap lemas.. just imagine, air yg tenang giler tu boleh dia lemas? so beringat2 lah ye..
 Ni asal usul@legend tasik dayang bunting nie..
xtau nape, masa sampai2 je sini.. walaupun mmg jakun excited..at the same time i rasa mcm sedih and syahdu, especially masa naik paddle boat keliling tasik..serious xtau nape.. maybe sbb rasa terharu atlast kami sampai gak sini (yang dikatakan ada mystical powers bleh bantu org nak conceive), atau something else? entahlaaaa...
ni tempat nak sewa bot, safety jacket, sumer2 tu...

pic curik dari Mr Oogley.. hehe.. ;p sebab baru prasan xde snap pic ni..

Pic of us before terjun..hehe.. we all choose yg kolam lepas with borderline tu.. taknak swim kat yg dalam kotak2 tu, air mcm a bit stagnant..x fresh gitew..
swimmmm...air dia sejukkkk sgt..segarrr sgt.. xtau brape kali i selam sambil telan air tasik..haha.. air rasa payauuuu.. sambil minum sambil niat dan berdoa kepada Allah, semoga air tasik ni dijadikan ikhtiar kami untuk dapat rezeki dapat baby.. :D
 
 Boat ride time... we all amek paddle boat yg auto..alang2 kan.. tapi motor dia amatlah lembapsss.. tapi xpe, kite pun not in a rush..nak nikmati keindahan tasik and minummmm lagi air tasik sampai kembonnggg peruts..ahhaha.. ;p  
kaut air, minum..kaut air, minum.. heeee.. ;p
ada 1 moment tu kelakar sgt, masa we all kayuh2 sambil kaut air minum.. ada couple melayu yg tgh paddle2 boat gak yg dekat ngan kitorang..mula2 dorang tgk je sambil tersenyum2 tgk kitorang.. i wonder what's up in their mind, kitorang mcm lantak laa u nak pikir ape kan.. tup2 lepas tu we all tgk dorang pon follow sama kaut air and minum byk2.. hahaa.. ;p

Ok korangs.. PART III to be continued.. daaa~


meowluv~

1 comment:

n0rraslida alias said...

reeneee!!! cm i blh bygkn.. comel ajer korg..kayuh3 kaut air minum.. then der yg follow.. suker3x!! ^_^